Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To je eden najmočnejših antioksidantov z neverjetnimi vplivi na zdravje

31. avg 2022 12:02
0

Oglasno sporočilo

Antioksidativne lastnosti alfa-lipoične kisline so povezane s številnimi koristmi, vključno z nižanjem količine sladkorja v krvi; zmanjšanjem vnetnih procesov, zaviranjem staranja kože in izboljšanim delovanjem živcev.

Alfa-lipoična kislina je topna v vodi in maščobah, zato lahko deluje v vsaki celici ali tkivu v telesu. Večina drugih antioksidantov pa je topna bodisi v vodi bodisi v maščobi.

Alfa-lipoična kislina med drugim:

  • pomaga pri hujšanju;
  • znižuje količino sladkorja v krvi;
  • zavira staranje kože;
  • zavira pešanje spomina;
  • spodbuja zdravo delovanje živcev;
  • ima močno protivnetno delovanje;
  • pospešuje regeneracijo jeter;
  • dviguje imunski sistem;
  • reciklira ostale antioksidante.

Hujšanje

Raziskave so pokazale, da lahko alfa-lipoična kislina spodbuja hujšanje, in sicer na več načinov.

Študije na živalih kažejo, da lahko zmanjša aktivnost encima AMP-aktivirane protein kinaze (AMPK), ki se nahaja v hipotalamusu v možganih; ko je AMPK bolj aktiven, lahko poveča občutek lakote.

Po drugi strani pa lahko zaviranje aktivnosti AMPK poveča število kalorij, ki jih telo porabi v mirovanju. Tako so živali, ki so jemale alfa-lipoično kislino, porabile več kalorij. Vendar študije na ljudeh kažejo, da alfa-lipoična kislina le rahlo vpliva na hujšanje.

Analiza 12 študij je odkrila, da so ljudje, ki so jemali prehransko dopolnilo alfa-lipoične kisline, v povprečju v 14 tednih izgubili 0,70 kg več kot tisti, ki so jemali placebo; druga analiza 12 študij je pokazala, da so ljudje, ki so jemali alfa-lipoično kislino, v povprečju v 23 tednih izgubili 1,27 kg več kot tisti, ki so jemali placebo.

Skratka, vse kaže, da ima alfa-lipoična kislina majhen, a zanesljiv učinek na hujšanje.

Diabetes oz. sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen prizadene več kot 400 milijonov odraslih po vsem svetu – oz. si diabetes tipa 2 pridelajo sami z neprimernim življenjskim slogom. Glavna značilnost sladkorne bolezni je visoka raven sladkorja v krvi. Če je ne zdravimo, lahko povzroči zdravstvene težave, kot so izguba vida, bolezni srca in odpoved ledvic.

Alfa-lipoična kislina je postala priljubljena kot potencialna pomoč pri sladkorni bolezni, saj je dokazano, da znižuje raven sladkorja v krvi tako pri živalih kot pri ljudeh. V študijah na živalih je znižala raven sladkorja v krvi celo do 64 %.

Druge študije pri odraslih s presnovnim sindromom so pokazale, da lahko zmanjša odpornost na inzulin ter zniža raven glukoze v krvi na tešče in HbA1c.

Znanstveniki menijo, da alfa-lipoična kislina pomaga zniževati krvni sladkor s spodbujanjem procesov, ki odstranijo maščobe, ki so se nakopičile v mišičnih celicah, zaradi česar je sicer inzulin manj učinkovit.
Poleg tega lahko alfa-lipoična kislina zmanjša tveganje za zaplete sladkorne bolezni.

Alfa-lipoična kislina tudi dokazano blaži simptome poškodb živcev in zmanjšuje tveganje za diabetično retinopatijo (poškodbe oči), ki se lahko pojavi pri nenadzorovani sladkorni bolezni. Domnevajo, da je ta učinek posledica izjemno močnih antioksidativnih lastnosti alfa-lipoične kisline.

Zavira staranje kože

Raziskave so pokazale, da alfa-lipoična kislina pomaga proti staranju kože.

V eni od raziskav na ljudeh so znanstveniki ugotovili, da uporaba kreme, ki vsebuje alfa-lipoično kislino, na koži zmanjša drobne linije, gube in hrapavost kože brez stranskih učinkov. Ko alfa-lipoično kislino nanesemo na kožo, se vgradi v notranje plasti kože in ji nudi antioksidativno zaščito pred sončnim UV-sevanjem.

Poleg tega alfa-lipoična kislina poveča raven drugih antioksidantov, kot je glutation, ki pomagajo ščititi pred poškodbami kože in lahko zmanjšajo znake staranja.

Upočasni izgubo spomina

Izguba spomina je pogosta težava starejših. Strokovnjaki menijo, da imajo ključno vlogo pri izgubi spomina poškodbe zaradi oksidativnega stresa. Ker je alfa-lipoična kislina močan antioksidant, so v študijah preučevali njeno sposobnost, da upočasni napredovanje izgube spomina, ki je značilna za Alzheimerjevo bolezen.

Človeške in laboratorijske študije kažejo, da alfa-lipoična kislina upočasnjuje napredovanje Alzheimerjeve bolezni z nevtralizacijo prostih radikalov in zaviranjem vnetja.

Spodbuja zdravo delovanje živcev

Raziskave so pokazale, da alfa-lipoična kislina spodbuja zdravo delovanje živcev.  Ugotovljeno je bilo, da upočasnjuje napredovanje sindroma karpalnega kanala v zgodnjih fazah; poleg tega se je izkazalo, da jemanje alfa-lipoične kisline pred in po operaciji sindroma karpalnega kanala izboljša rezultate okrevanja.

Študije so pokazale tudi, da lahko alfa-lipoična kislina ublaži simptome diabetične nevropatije, ki je bolečina v živčevju zaradi nenadzorovane sladkorne bolezni.

Zmanjšuje vnetne procese

Kronično prisotni vnetni procesi v telesu prej ko slej privedejo do številnih bolezni, med drugim raka in sladkorno bolezen. Dokazano je, da alfa-lipoična kislina zmanjšuje več označevalcev vnetja.

V analizi 11 študij je alfa-lipoična kislina pomembno znižala raven vnetnega označevalca C-reaktivnega proteina (CRP) pri odraslih z visoko ravnijo CRP; v študijah na epruvetah je alfa-lipoična kislina zmanjšala markerje vnetnih procesov.

Zmanjša dejavnike tveganja za bolezni srca

Zaradi bolezni srca v razvitem svetu umre vsak četrti človek. Raziskave na podlagi kombinacije laboratorijskih študij, študij na živalih in ljudeh so pokazale, da lahko antioksidativne lastnosti alfa-lipoične kisline zmanjšajo več dejavnikov tveganja za bolezni srca.

  1. Antioksidativne lastnosti omogočajo alfa-lipoični kislini, da nevtralizira proste radikale in zmanjša oksidativni stres, ki je povezan s poškodbami, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca.
  2. Dokazano izboljšuje endotelijsko disfunkcijo – stanje, pri katerem se krvne žile ne morejo pravilno razširiti, kar prav tako povečuje tveganje za srčni infarkt in kap.
  3. Pregled študij je pokazal, da jemanje prehranskega dopolnila alfa-lipoinčne kisline zniža raven trigliceridov in LDL (slabega) holesterola pri odraslih s presnovno boleznijo.

Povzetek

Alfa-lipoična kislina ima izjemno močne antioksidativne lastnosti, ki zmanjšujejo vnetne procese; zavirajo staranje kože; spodbujajo zdravo delovanje živcev; zmanjšujejo dejavnike tveganja za bolezni srca in upočasnjujejo izgubo spomina.

Alfa lipoična kislina je na voljo v obliki prehranskega dopolnila.


PREBERITE TUDI: Alfa-lipoična kislina za zdrava jetra

0

Galerija    Preberi še


    Razvrsti po:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Z Leo Pisani, strokovnjakinjo za kulturo oblačenja, smo se pogovarjali o celoviti podobi, ženstvenosti in kako pomembna je naša podoba.