Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

9 najboljših živil za možgane

5. sep 2016 12:40
0

Ali pozabljate malenkosti kot so npr. kdo vam je nekaj povedal ali kam ste odločili kako stvar? Take dogodke pogosto odmislimo, prepričani, da je normalno, a morda gre za znak, da naši možgani ne dobijo dovolj ustreznih hranil. To pa pomeni, da ne delujejo optimalno.

Možgani so najbolj masten organ v telesu in vsebujejo vsaj 60 odstotkov maščob. Za dobro delovanje morajo maščobe – a zdrave, seveda! – dobiti iz hrane. In če naši možgani ne dobijo dovolj maščob oz. dovolj zdravih maščob, tudi slabše delujejo. Torej moramo uživati zdrave maščobe, da lahko naši možgani dobro delujejo.

To so top živila za možgane!
 

1. Nepraženi oreščki

Še enkrat poudarjamo – NEpraženi! Poleg zdravih maščob omega-3 so tudi vir zaščitnega in antioksidativnega vitamina E. bolje je uživati več različnih vrst nepraženih oreščkov, saj vsaki vsebujejo malce drugačne koristne snovi. Poleg tega, da morajo biti nepraženi, sicer se koristne snovi v večji meri uničijo, je idealno tudi, če so ekološke pridelave.

2. Avokado

Avokado je ne le eden najbolj zdravih sadežev, temveč eno najbolj zdravih živil nasploh. Vsebuje ogromno zdravih maščob, ki so super zdrave za naše možgane, kožo, srce in ožilje – skratka, celotno telo.

3. Losos

Losos slovi kot riba, ki vsebuje največ zdravih omega-3 maščob, sploh izjemne dokosaheksanojske kisline, ki se nahajajo izključno v ribah. Če zaužijemo dovolj omega-3 maščob, s tem zmanjšamo nevarnost za nastanek mnogih bolezni sodobnega časa, med drugim rakavih obolenj, depresije in Alzheimerjeve bolezni.

4. Špinača

Zeleno-listnata zelenjava je polna vitaminov, mineralov in vlaknin – seveda pod pogojem, da je ekološko pridelana. Špinača vsebuje antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom in tako telo ščiti pred vnetnimi procesi, s tem pa pred boleznimi sodobnega časa. Vsebuje antioksidante karotenoide (beta-karoten, lutein, and zeaksantin) in flavonoids, ki ščitijo telo pred boleznimi in staranjem.

5. Brokoli

Brokoli je, tako kot špinača, prava super hrana. Poleg vlakni, vitamina K, kalija in holina vsebuje veliko kemferola in kvercetina. Ter karotenoide lutein, zeaksantin in beta-karoten. Kot tudi špinača in na sploh vsa zelenjava, je idealen za hujšanje, saj je zelo nasiten a ima zelo malo kalorij. Zaradi vseh antioksidantov skrbi za dobro delovanje možganov.

6. Jajčni rumenjaki

Upamo, da zdaj že vsi veste, da jajčni rumenjaki niso škodljivi in nezdravi in ne dvigujejo holesterola. Ravno nasprotno, so zelo zdravi, sploh za delovanje možganov. Jajčni rumenjak vsebuje holin, vitaminov B in D, ter holesterola, ki ga telo potrebuje za dobro delovanje.

7. Borovnice

Pravi super sadež, poln antioksidantov. Sicer ne toliko, kot jih vsebujejo acai jagode, a vseeno so izjemno zdrave. Pozitivno vplivajo na spomin in sposobnost učenja. Vsebujejo močan antioksidant antocianin, vitamina C in K in vlaknine.

8. Kurkuma

Kurkuma je skorajda čudežna začimba – tako čudežna in s tako močnimi in vsestranskimi vplivi na zdravje, da ji mirno lahko rečemo zdravilo. Ima močno proti-vnetno in anti-oksidativno delovanje, za kar se lahko zahvali sestavini kurkumin. Kurkumin je sposoben preiti možgansko ovojnico, zato ima izjemno nevro zaščitno delovanje in tako ščiti pred nevro-degenerativnimi obolenji (npr. Alzheimerjeva bolezen), spodbuja pa celo nastajanje novih možganskih celic.

9. Kokosovo olje

Možgani za dobro delovanje potrebujejo predvsem glukozo, a lahko delujejo z različnimi tipi 'goriv'. Med njimi so tudi ketoni – to so snovi, ki jih telo proizvede, ko spreminja maščobe v energijo. Srednje-verižni trigliceridi, ki se nahajajo v kokosovem olju, so idealen vir ketonov, saj jih kokosovo olje vsebuje kar 66 odstotkov. Srednje-verižni trigliceridi gredo direktno v jetra, kjer jih telo spremeni v ketone, od kjer jih sprosti v krvni obtok, od tam pa gredo v možgane, ki jih lahko porabijo za gorivo. Čeprav možgani dobro delujejo na glukozi, pa izsledki raziskav kažejo, da so ketoni tisti, ki jih potrebuje za regeneracijo nevronov tudi ko so možgani že poškodovani.

Idealno je, vsa našteta živila uživate ekološko pridelana in sveža, torej jih ne pregrevate s praženjem ali kuhanjem ali jih skuhate minimalno. Tako bodo ohranila največ svojih koristnih snovi.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.