Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

7 super zelišč za super možgane

16. sep 2016 14:14
0

Če želimo zdravo telo, dobro počutje in izvrstno delujoče možgane, se moramo na prvem mestu zdravo prehranjevati. To pomeni prehrano, ki temelji na ekološko pridelani zelenjavi in sadju in zdravih maščobah, ter občasno, če niste vegan ali vegetarijanec, pustem mesu in ribah.

Poleg tega pa obstajajo še določena naravna prehranska dopolnila, ki so naravnost izvrstna tako za dobro delovanje naših možganov v tem trenutku kot tudi zaščita oz. preventiva za prihodnost. Spodaj našteta dopolnila bodo koristila vsem, ki bi radi dober spomin in hitro učenje in hkrati zmanjšali možnost za nastanek demence v poznejših letih. So torej izvrstni tako za trenutno kot tudi dolgoročno izboljšanje stanja, torej preventivo.

1. Multi-vitamini

Ne glede na to, kako zdravo se prehranjujemo – zelo verjetno je, da zaradi sodobnega načina pridelave hrane v kombinaciji s povečanimi potrebami zaradi večje onesnaženosti in stresa potrebujemo več vitaminov in mineralov, kot so potrebovali naši predniki, ki so živeli ob bolj zdravi hrani, manj onesnaženja in manj stresa.

Dobra, vse-vključujoča multivitaminska formula bo zagotovila minimalne, nujno potrebne količine vitaminov in mineralov, sploh B vitaminov, ki pomagajo znižati raven homocisteina v krvi. Homocistein je strupena aminokislina, ki jo povezujejo s povečano nevarnostjo za nastanek Alzheimerjve bolezni. Če nimate pomanjkanje železa, vam priporočamo multi-vitamine in minerale brez železa.

2. Omega-3 maščobne kisline oz. DHA

DHA ali dokosaheksanojska kislina je najbolj pomembna omega-3 maščobna kislina, ki se nahaja v modrih ribah, npr. lososu, polenovki, skušah, sardelah … Je ključnega pomena za razvoj možganov, zato je izjemno pomembno, da jo uživajo že bodoče matere in očetje PRED spočetjem, nosečnice in ženske, ki dojijo. Kasneje jo je potrebno dodajati tudi otrokom.

Pomanjkanje se kaže v slabšem razpoloženju celo do depresije (depresivni ljudje ne zaužijejo dovolj omega-3 in dodajanje kmalu izboljša stanje; prav tako prenizke ravni redno odkrivajo pri samomorilcih), slabšem spominu in delovanju možganov in nižji inteligenci dojenčkov, otrok in odraslih. Novejše raziskave kažejo, da sta agresija in delikventnost močno povezani z nizkimi ravnmi omega-3 maščobnih kislin v krvi, večje količine pa z dobrodelnostjo, poštenostjo in samodisciplino. Izboljšanje so opazili celo pri sovražno nastrojenih avtistih, ki so jim začeli dodajati večje količine omega-3.

3. Ginko

Ja, dobri stari ginko. Ekstrakt listov ginka poveča pretok krvi v možganih, raziskave pa so pokazale, da upočasnjuje napredovanje demence in preprečuje zgodnji začetek Alzheimerjeve bolezni. Možgane ščiti pred poškodbami prostih radikalov, uporabljajo pa ga tudi za blaženje stresa, anksioznosti in depresije. Izjemen je za izboljšanje spomina.

4. Kurkumin

Kurkuminu mirno lahko rečemo čudežno naravno zdravilo, ki ima izjemno protivnetno, antioksidativno, protirakavo, proti-virusno, proti-glivično in antibakterijsko delovanje. Ščiti proti skorajda vsem boleznim, tudi Alzheimerjevo, saj zmanjšuje ali celo preprečuje vnetne procese v možganih, ki so povezani s to boleznijo.

Poleg tega dvigne raven serotonina in dopamina, ki sta nevrotransmitorja sreče, optimizma in dobrega počutja. Raziskava je celo pokazala, da je kurkumin tako učinkovit kot antidepresiv Prozac, obetavne rezultate pa kaže tudi kar se tiče Parkinsonove bolezni.

5. Alfa-lipoična kislina

Alfa-lipoična kislina je zelo močan antioksidant, ki ima tudi sposobnost regenerirati ostale antioksidante. Je veliko močnejša od vitamina C in E, ju pa tudi reciklira, pa tudi koencim Q10 in glutation. Slednji je izjemnega pomena za dobro delovanje možganov, saj je pomanjkanje povezano z avtizmom, motnjo pozornosti, hiperaktivnostjo in shizofrenijo. Ker je topna v maščobi in vodi, ima sposobnost, da preide krvno-možgansko pregrado, zaradi česar tako v živčnem sistemu široko razporedi in učinkovito porabi.

6. Rodiola

Rodiola ali rožni koren je relativno nepoznano, a izjemno zelišče, ki ima prav neverjetne učinke na naše možgane in počutje. Med drugim nas dela odpornejše na stres, izboljšuje počutje (počutimo se bolj močni, pogumni, manj depresivni) in zmanjšuje anksioznost, povezano s stresom. Te učinke lahko pripišemo dejstvu, da je adaptogen, kar pomeni, da naše telo naredi sposobno izjemne fizične in psihične in prilagodljivosti. Zato smo bolj odporni na stres in naše počutje je boljše.

Poleg tega ima tudi močno antioksidativno delovanje, izboljšuje spomin, daje energijo, izboljšuje psihično in fizično zmogljivost in celo pomaga pri hujšanju, še zlasti izgubi maščobe okoli pasu, koristna pa je tudi imunskemu sistemu.

7. Ginseng

Ginseng je še eno zelišče, od katerega ima naše telo, še zlasti možgani, izjemne koristi, še zlasti možgani. Je naravni stimulant, ki izboljša razmišljanje, koncentracijo, spomin in celo fizično zmogljivost, pa tudi proti depresiji in anksioznosti – torej izboljšuje delovanje naših možganov in počutje. Tako kot rodiola je naravno zdravilo za utrujenost in pomanjkanje energije, brez slabih stranskih učinkov, kot jih ima kofein in ostala poživila.

Ima tudi antioksidativno in protivnetno delovanje in pomaga pri hujšanju, saj zmanjšuje apetit. Pogosto ga uporabljajo tudi za izboljšanje spolnosti, predvsem erektilne disfunkcije. Na voljo je korejski in sibirski ginseng.

 

Vsa našteta dopolnila lahko kupite v spletni trgovini Vitalia.si.

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čedalje več ljudi ima težave s ščitnico – s hipotirozo, Hashimotovo boleznijo, hipertirozo in Gravejevo boleznijo.