Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 mitov o vadbi v nosečnosti

10. avg 2016 8:25
0

A čedalje več dejstev, izkušenj posameznic pa tudi raziskav kaže, da je bila to velika napaka, da je gibanje v nosečnosti koristno za mater in otroka in da je treba le paziti oz. prilagoditi določene stvari. Kaj je torej res – kaj v nosečnosti lahko in česa ne?
Preberite si torej nekaj najpogostejših mitov o gibanju med nosečnostjo.

Mit: če niste tekle (se rekreirale) med nosečnostjo, potem nosečnost ni pravi trenutek za začetek.

Resnica: nosečnost je izvrsten čas, da začnete s tekom (idealen čas je otroštvo in redno gibanje tekom celega življenja). Če ste začetnice, začnite s hitro hojo, nato izmenjujete hojo in tek, nato postopoma preidete na lahen tek. Največja nevarnost v nosečnosti poleg uživanja alkohola, kajenja, nezdrave prehrane in stresa, kar ima vse izjemen vpliv na otroka, je namreč prav telesna neaktivnost. Ta vodi v rejenje nosečnice, predebelega (prevelikega in pretežkega) otroka, povišan krvni tlak in bolečine, kar vse dodatno oteži porod, poveča pa tudi nevarnost za nosečniški diabetes in carski rez.

Mit: tek povzroči prezgodnji splav, rojstvo mrtvega otroka ali smrt dojenčka

Resnica: niti enega dokaza ni, da se poveča nevarnost za spontani splav in vse ostalo – ravno nasprotno, gibanje izboljša rast placente, razvoj otroka in poskrbi za bolj zdravo in fit mater in otroka.

Mit: trening s težo lahko povzroči poškodbe sklepov, saj relaksin naredi ligamente bolj ohlapne

Resnica: to je zgolj teorija, ki ni podprta ne z izkušnjami, ne z znanstvenimi dokazi. Trening s težo je torej koristen tudi v nosečnosti, pazite le, da ne pretiravate (pomirite svojo družino in prijatelje, da ne boste dvigovale avtomobilov). Ko pride porod in otrok, boste morale biti kar se da močne in fit – tako bo tudi porod manj naporen in stresen.

V 12 tednov trajajoči študiji 32 nosečih žensk, ki niso nikoli trenirale s težo, so raziskovalci ugotovili, da je to izboljšalo njihovo moč za kar 36 odstotkov, če so dvigovale uteži le dvakrat na teden. Nobena ni utrpela nobenih poškodb.

Mit: če ste pred nosečnostjo veliko telovadile, morate zdaj močno zmanjšati pogostost in intenzivnost, sicer boste otroka oropale kisika

Resnica: v vsakem primeru je treba zmanjšati intenzivnost gibanja – to ni čas za postavljanje osebnih rekordov. A nadaljevanje s treningi je popolnoma primerno in koristno. Vaše telo ja gibanja vajeno in večji stres bi bil, če bi popolnoma prenehale (razen, seveda, v kolikor to zahteva rizična nosečnost – a slednja se aktivnim, fit ženskam redkeje pripeti). V tem primeru bi se verjetno močno zredile, s čimer bi še dodatno škodovale sebi in otroku.

Mit: tek je v nosečnosti še posebej neprimeren – lahko pretresete otroka

Resnica: dokler nimate bolečin v sklepih, je tek v nosečnosti primeren in zdrav. Otroka pred tresljaji ščiti plodovnica in se ga ne da 'pretresti'. Seveda ne boste tekle kot na kakšni tekmi, a zmeren tek lahko le koristi. Poslušajte svoje telo – vedele boste, kdaj je preveč in kdaj ravno prav.

Mit: ne smete delati za trebušne mišice, saj lega na hrbtu pritiska na veliko veno in otroku odvzame kisik

Resnica: potrebujete močan trup, delanje Keglovih vaj ni dovolj. Ja, res je, nekatere vaje odpadejo, a stranski plank je idealna vaja.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Strokovnjakinja za kraljevi slog je razkrila vzrok za nov poslovno-eleganten sartorialni videz valižanske princese.