Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 izdelkov, za katere ne pomislimo, da imajo rok uporabe

1. jun 2020 10:02
0

Oglasno sporočilo

... zavržemo stara jajca ali pokvarjeno mleko. Vendar drugi običajni gospodinjski, kozmetični in preparati za osebno higieno  nimajo tako jasnega datuma poteka. Vsak dan uporabljamo veliko stvari, za katere morda mislimo, da trajajo veliko dlje kot dejansko res. Tako nekateri izdelki, ki so namenjeni čiščenju, skrbi za kožo postanejo po izteku manj učinkoviti, nekateri pa se celo dejansko pokvarijo.

Morda boste želeli preveriti rok uporabe teh šestih izdelkov:

1. Zobna pasta

Da, rok uporabe zobne paste vam lahko poteče. Če vam tube v dveh letih ni uspelo izprazniti, jo boste morda morali zamenjati - da ne omenimo, skrb za higieno zob je zelo pomembna.

2. Krema za sončenje

Zaščita pred soncem ne bo ravno zaščita, če se ne spomnite, kdaj ste kremo kupili. Po navedbah FDA imajo sončne kreme rok trajanja do treh let. Kasneje pa izgubijo svojo namembnost. 

3. Pršilo proti mrčesu

Tudi pri pršilu proti mrčesu (komarjem, klopom, muham ...) je rok trajanja nekje 3 leta. Kasneje postane neučinkovit, ravno tako kot sončna krema.

4. Pralni gel

Po mnenju  portala 'The Spruce' se pralno sredstvo ne pokvari, ampak namesto tega sčasoma izgubi svojo učinkovitost. Večina detergentov za perilo ima na embalaži datum uporabe, če pa tega ni, pravijo, da je neodprto tekoče sredstvo za pranje perila najbolje uporabiti v devetih mesecih po nakupu, odprto tekoče čistilo pa je uporabno šest mesecev.

5. Gobice za pomivanje posode

Četudi ste skrbno čistili gobice, vseeno vsebujejo več bakterij, kot si morda mislite in jih je treba pogosto zamenjati. Študija iz leta 2017, objavljena v reviji 'Scientific Reports', je pokazala, da gobice lahko dejansko vodijo do povečanja bakterij - vključno s patogenimi bakterijami, kot sta E. coli in salmonela. Na podlagi njihovih ugotovitev raziskovalci priporočajo, da gobo zamenjate enkrat na teden.

6. Britvice za enkratno uporabo

Britvice za enkratno uporabo imajo rok trajanja, ker so gojišča za bakterije, kaže raziskava, ki jo je leta 2012 objavila agencija 'Infection Control Today'. Tudi uporaba britvic za enkratno uporabo za več kot tri britje lahko povzroči draženje kože ali izpuščaje, zato poskrbite, da si britvice pogosto zamenjate.

PREBERITE TUDI: Kdaj parfumom poteče rok trajanja?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Evropsko sodišče za človekove pravice bo verjetno kmalu odločilo, da obvezno cepljenje, kot je zakonsko urejeno v Sloveniji, pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic.