Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 zelo dobrih razlogov, da svoji prehrani dodate več peteršilja

3. maj 2023 10:15
0

Oglasno sporočilo

... naturalizirala v Evropi in se pogosto uporablja kot sveže ali posušeno zelišče v jedeh po vsem svetu.

Peteršilj je zelene barve in znan po svojem rahlo grenkem okusu, ki se dobro obnese v različnih receptih, bodisi v kombinaciji z drugimi sestavinami ali kot okras. Ta močna rastlina si je prav tako prislužila sloves enega najboljših zelišč za boj proti boleznim, zaradi svoje visoke gostote hranil in sposobnosti preprečevanja kroničnih bolezni.

Vir kalcija

Glede na to, da strokovnjaki priporočajo, da odrasli zaužijejo od 1000 do 1200 miligramov že ena skodelica peteršilja vsebuje kar 83 miligramov kalcija. Dodatni vitalni minerali, ki jih najdemo v peteršilju, vključujejo kalij, magnezij, folno kislino in železo, bistveni element za proizvodnjo krvi.

Vsebuje vitamine A, C, K in druge

Ena skodelica peteršilja vsebuje tudi približno 80 miligramov vitamina C (znano, da pomaga pri krepitvi imunosti) skupaj z vitamini A (ki spodbujajo zdrav vid in razvoj) ter vitamin K.

Vir antioksidantov

Z uporabo peteršilja lahko izkoristite tudi pomembne antioksidante, ki jih vsebuje, kot sta lutein in zeaksantin. Pomagajo lahko pri obrambi pred prostimi radikali in zmanjšajo bolezni, povezane z očmi.

Pomaga pri sladkorni bolezni

V eni študiji so diabetične podgane, zdravljene s peteršiljem, pokazale bistveno nižje ravni glukoze v krvi, alkalne fosfataze in alanin transaminaze, kar kaže, da ima peteršilj lahko pomembne hepatoprotektivne učinke (zaščitna lastnost pred poškodbami jeter).

Zmanjšuje tveganje za raka

Peteršilj je tako kot sorodna zelišča, kot sta zelena in koriander, pokazal pozitivne povezave z zmanjšano aktivnostjo rakavih celic. Poleg dodajanja okusa zelenim sokovom, italijanskim omakam in sredozemskim solatam, ki ga je veliko v peteršilju, zavira migracijo in invazijo rakavih celic ter spodbuja zaščitni imunski odziv. 

PREBERITE TUDI: Razlogi, zakaj bi pogosteje morali uživati peteršilj

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.