Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 nasvetov za razvoj otrokove osebnosti

3. feb 2022 9:22
0

Oglasno sporočilo

... pri oblikovanju otrokove prihodnosti. Neposredno in prvo okolje otroka je njegov dom, predvsem skrbniki-starši, stari starši in bratje in sestre. Sledijo izobraževalne ustanove, kjer učitelji in sošolci tvorijo otrokovo okolje. Zato je treba posebno skrbeti, da je otrok vzgojen s pozitivno naravnanostjo in v okolju, ki ga spodbuja, da odraste v zaokroženega posameznika z vplivno osebnostjo. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči to.

Bodite dober poslušalec

Vaš otrok bi želel vse deliti z vami in vsi vemo, da je otroška ideja o 'relevantnosti' zelo drugačna od predstave odraslih. Ko otroci govorijo o najbolj nepomembnih stvareh, želijo biti slišani, ker jim je to pomembno. Če jim daste občutek, da se v svojih letih oblikovanja čutijo slišani in razumljeni, se bodo v vaši družbi počutili samozavestno in varno ter odraščali v samozavestne posameznike, ki bodo znali poslušati druge.

Vzdržite se primerjav

Vsak otrok je edinstven in je blagoslovljen z različnimi lastnostmi, kar pomeni tudi, da bo vsak otrok izjemno dober v stvari ali dveh, ne pa v vsem. Zato mora biti vedno prostor za povprečnost. Če vaš otrok neko dejavnost izvaja tako, da v to vloži vse od sebe, vi pa jo na koncu primerjate z vrstnikom ali drugim otrokom, bo to popolnoma uničilo njegovo samozavest in zaupanje v svoje zmožnosti. Vedeti morate, da je vsak otrok dober v nečem, ne pa v vsem. Zato, namesto da bi primerjali, bi ga morali ceniti in spodbujati.

Omejite čas uporabe

Preveč časa pred zaslonom lahko ovira otrokov socialni in intelektualni razvoj, saj lahko povzroči odvisnost in pusti malo ali nič časa za interakcijo z vrstniki in družino. Starši bi morali zagotoviti, da njihov otrok več časa preživi v  pogovorih in ne s pripomočki in pred zaslonom.

Spodbujajte neodvisnost

Otroci so izjemno majhna, krhka bitja z malo smisla za svet in veliko je stvari, ki jih počnejo prvič – hodijo, govorijo, jedo, plazijo in berejo; seznam je predolg in se nadaljuje in nadaljuje, vendar morate vedno paziti, da svojemu otroku do neke mere pomagate. Če se potrudite, da svojemu malčku pomagate pri vsem, lahko naredite pot za pretirano odvisnost. Pomagati otroku, da postane neodvisen, tako da mu pustimo, da naredi stvari zase, je dober način za razvoj neodvisne osebnosti.

Igra je pomembna

Ta generacija je doživela pandemijo, hiter razvoj tehnologije in pretirano odvisnost od virtualnih medijev. Zato je priporočljivo dati poudarek prosti igri in jo omogočiti otrokom.

PREBERITE TUDI: 4 opravila, ki jih lahko dodelite svojemu predšolskemu otroku

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Opravljena je bila še ena raziskava, ki je potrdila, da nekateri UV filtri v izdelkih za zaščito pred soncem uničujejo morsko življenje, ko se z naše kože ...