Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

jwslo

  • jwslo je napisal/a na forum v temo Mirena.

   17. okt 2013 14:48

   Mirena se lahko vstavi tudi ženskam, ki še niso rodile. Nekateri ginekologi tega ne vedo, nekateri vedo, pa jih vseeno nočejo vstaviti, ne pozma razloga. Ker majhan količina levonorgestrela prehaja skuzi sluznico, so stranski pojavi običajno zelo blagi, če sploh so, najpogosteje so to vmesne krvavitve. Sicer pa vsaka ženska je individuum in takšni so lahko tudi stranski učinki.

   Matjaž

   61
  • jwslo je napisal/a na forum v temo Menstruacija po prenehanju jemanja KT.

   29. avg 2013 21:37

   KT ne urejajo menstrualnega ciklusa oz. ga urejajo le navidezno, pod vplivom vnešenih hormonov v KT. Prav tako med jemanjem KT ženska nima ovulacije in s tem tudi menstruacije ne (kot je že povedala Masii).  Po prenehanju jemanja KT se znova (ali takoj ali po nekaj mesecih) znova vzpostavi naravni ciklus, in če je ta bil nereden še pred pričetkom jemanja KT, bo takšen tudi zdaj. S KT se pravzaprav poskrbi, da vsaj 1x na mesec pride do krvavitve, da se maternična sluznica ne bi preveč odebelila. S KT torej ne bo menstruacije, bo pa krvavitev. Krvavitev precej podobna menstruaciji se lahko sproži tudi z gestagenskimi tabletkami, npr. Primolut Nor ali Orgametril ali Dabrostan ali kaj podobnega, te se jemljejo v drugi polovici ciklusa, a bodo prijele le, če maternična sluznica primerne debeline, če je torej estrogensko pripravljena. Sicer pa strogo gledano menstruacija vsak mesec niti ni potrebna, saj je ženska nima, ko je noseča, pa tudi ni nič narobe, kajne? Je pa res, da je prisotnost menstruacije zanesljiv znak, da ženska ni noseča, poleg tega umiri pri mnogih ženskah prisoten PMS, hkrati je menstruacija znak, da je bila kaka 2 tedna nazaj ovulacija in da torej vse špila, kot mora... 

   Tema je sicer že stara, a morda kateri moje nakladanje prav pride Smile

   Matjaž

   155
  • jwslo je napisal/a na forum v temo Prestavitev menstruacije - Primolut Nor.

   12. jul 2013 17:37

   Tudi z Lindynette 20 (enake so Harmonet, Logest) se da prestaviti odtegnitveno krvavitev na zgoraj opisan način. Lahko se porabi tudi ves zavojček in se šele nato naredi premor.

   Matjaž

   56
  • jwslo je napisal/a na forum v temo Kontracepcijske tablete II. del.

   17. maj 2013 20:32

   Najbrž je odgovor prepozen, a jaz bi na vašem mestu kar zaključil zavojček, naredil pavzo in nato začel z novim zavojčkom, saj se lahko krvavitve sicer preveč "vlečejo". 

   Matjaž

   55
  • jwslo je napisal/a na forum v temo Boleči jajčniki.

   7. mar 2013 20:40

   Ja, res bi bilo potrebno najti vzroke za takšno počutje. Morda je kje kako žarišče endometrioze, a bi potem pričakoval bolečine med menstruacijo. UZ bi lahko kaj pokazal, ali pa hormonski izvidi, morebiti najprej med 2. in 5. dnem ciklusa, nato še enkrat kasneje. Kombinirane KT zagotovo preprečijo ovulacijo in s tem tudi težaave ob njej, se pa strinjam, da je to le zakrivanje oz. lajšanje težav. Tudi to je bolje, kot nič. Ne znam povezati prebavnih težav in bolečin med ovulacijo. Ob ovulaciji se včasih ob poku folikla kri izlije v trebušno votlino, kar se čuti kot bolečina in krči. Včasih se jajčniki tudi malce zasukajo in tudi to lahko boli. Lahko boli sam jajčnik, ker se napihne oz. preveč poveča. Vzamite kako tableto proti bolečinam (Nalgesin, Diverin ipd.). Verjamem, da vse to že veste ... Boste povedali, kako ste uredili pri G?

   Matjaž

   33
  • jwslo je napisal/a na forum v temo Kontracepcijske tablete II. del.

   1. mar 2013 13:05

   Narediš lahko, kakor želiš. Predlagam, da KT začneš jemati že sedaj, saj obstaja precej dobra možnost, da se znebiš te krvavitve. V tem primeru moraš naslednjih 7 dni pri spolnih odnosih uporabljati kondome.

   Matjaž

   55
  • jwslo je napisal/a na forum v temo Prestavitev menstruacije - Primolut Nor.

   22. jan 2013 11:22

   Menstruacijo lahko prestaviš z uporabo kontracepcijskih metod, kot so kombinirane tablete, nožnični obroček ali obliž. Predpiše jih ginekolog ali osebni zdravnik. Z uporabo kontracepcije lahko pričneš 3. ali 4. dan zadnje še normalne menstruacije (najbolj zanesljivo) ali pa vsaj 7 dni pred pričakovano menstruacijo (manj zanesljivo). Kontracepcijsko metodo uporabljaš nepretrgoma tako dolgo, dokler želiš preprečiti krvavitev. Menstruacijo lahko zavreš tudi z gestagenskimi tabletami (prav tako na recept), ki jih pričneš jemati vsaj 4 dni pred pričakovano menstruacijo, 2 tableti na dan, tako dolgo, kot želiš prestaviti krvavitev, a največ 4 tedne, mnogokrat pa učinek popusti že prej, zagotovo pa gre za vsaj 14 dni.

    

   Matjaž

   56
  • jwslo je napisal/a na forum v temo Daylette kontracepcija.

   13. jan 2013 19:51

   Yaz in Daylette imajo enake sestavine, le proizvajalec je drugi. So za nekaj evrov cenejše od Yaz.

   Matjaž

   12
 • jwslo se je registriral.

  13. jan 2013 19:46
  • Za objavo kometarjev moraš biti prijavljen/a.
  0
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
 • Tanja 9. maj 2022 18:38
  Slavospev poceni laku za nohte
 • Tanja 26. apr 2022 16:57
  Razočaranje
 • Tanja 26. apr 2022 15:39
  Odličen
 • Dow* 14. nov 2021 20:14
  super
 • Dow* 14. nov 2021 20:09
  še kar
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Maščobne kisline omega-3 so pomembne za ohranjanje splošnega zdravja vašega otroka.