Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

31. SOF kot prvi v zgodovini nosi naziv Prireditev z manj odpadki
Sponzoriran članek

23. maj 2022 12:18
0

To pomeni, da smo prvič načrtovano in pod nadzorom Ekologov brez meja zavzeli ukrepe zmanjševanja količine odpadkov, ki nastanejo tekom festivala. Začenjamo z majhnimi koraki, kot jih omogočajo lokacija in utečene dosedanje prakse, a tudi ti vodijo do velikih uspehov.

35. SOF bo zero waste prireditev!

To vsekakor je naša ambicija in cilj, a brez načrtnega razvoja in podpore vseh vas ne bo šlo. Delamo postopne korake, letos pričenjam s prvimi meritvami t.i. bazičnega leta, na osnovi katerega bomo vrednotili naš napredek v naslednjih letih.

Kaj želimo doseči?

Naziv »zero waste dogodek«, ki ga podeljujejo Ekologi brez meja. V času naših prizadevanj, torej od tega SOF-a naprej, ponosno nosimo naziv »prireditev z manj odpadki«. Ta odraža našo zavezo.

Kako to dosežemo?

Pogoj za pridobitev naziva je doseganje 90 % recikliranja in ponovne uporabe odpadkov, ki nastanejo tekom festivala. Izkušnje Ekologov brez meja pravijo, da ta cilj z načrtovanimi ukrepi tekom celotne dobavne verige lahko zagotovimo že v nekaj letih, zato optimistično zremo petletje naprej.

A tudi 30. SOF šteje!

Kaj menite, kakšno količino odpadkov povzroči povprečen udeleženec na festivalu? Svetovna statistika pravi, da nekaj več kot kilogram. Glede na število prijavljenih na letošnji SOF to pomeni, da bomo statistično gledano v dveh dneh festivala ustvarili okrog 1000 kilogramov odpadkov. Uf, kaj ni to že za bazično leto malo preveč?

Že letos lahko na SOF pridemo osveščeni in skušamo zmanjšati količino odpadkov, predvsem pa poskrbimo, da jih ustrezno odlagamo.

Kaj lahko torej naredimo že letos?

 • Ustrezno ločujem odpadke. Če bodo odvrženi na pravo mesto, bodo dobili novo reciklirano življenje. Za spodbude pri tem bo poskrbljeno na lokaciji.
 • Ker lokacija ne omogoča uporabe steklene embalaže, smo letos obsojeni na plastiko. A tudi to lahko uporabimo večkrat, kajne? Ponovno napolni, predvsem pa popij do konca in ne puščaj na prizorišču, sta glavna ukrepa.
 • Na lokacijo pridem z lastno stekleničko za vodo in jo ponovno napolnim na lokaciji. Če ne drugje pri prijaznem gostincu. In to ne nujno z vodo :)
 • Zmerno uporabljam vodo in papirnate brisačke v toaletnih prostorih.
 • Zaščitno masko odnesem domov ali jo odvržem na ustrezno mesto – v kateri koš že sodi?
 • Moje sedišče je moj karakter – in ta je vedno urejen, kajne?
 • Moji cigaretni ogorki ne bodo končali med 4,5 bilijona ogorkov, ki danes onesnažujejo naš svet. Odvržem jih na pravo mesto.
 • Vodi me RE filozofija: Reduciraj – Reuporabi – Recikliraj v tem hierarhičnem vrstnem redu. Kar velja tako za promocijske materiale (mu znaš vliti novo življenje?) kot za uporabo vseh storitev na lokaciji.

Ekstra dosežki:

 • Na lokacijo festivala se pripeljem s kolesom, električnim skirojem (previdno!), mestnim avtobusom ali – zakaj pa ne, peš. Če ne gre pa se s prijatelji dogovorim za skupinski prihod z enim avtomobilom ali taxijem.
 • Kaj pa tisti nasmeh za gospodično in gospoda za šankom, ki je na festivalu zato, da se mi počutimo bolje?

Ti slednji presegajo zero waste zavezo, a že nakazujejo, kaj vse nas nato še čaka. Naš končni cilj je namreč postati trajnosten dogodek. Dogodek, na katerem smo vsi, prav vsi za nič!

Gremo – vztrajno na trajno!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.