Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

3 budistični menihi učijo, kako prakticirati hvaležnost

12. dec 2019 10:28
0

Oglasno sporočilo

Koristi prakticiranja hvaležnosti so skorajda neskončne. Tisti, ki to redno počnejo, občutijo več pozitivnih občutkov, se počutijo bolj žive, bolje spijo, so bolj prijazni in empatični in imajo celo močnejši imunski sistem.

Ni potrebno, da bi bila hvaležnost rezervirana le za posebne in velike dogodke in dosežke – hvaležni smo lahko za majhne stvari vsak dan, ki so nam morda samoumevne. Strokovnjaki tudi ugotavljajo, da je pisanje dnevnika hvaležnosti eno izmed opravil, ki nam največ povrne v obliki sreče in notranjega zadovoljstva.

Globoko v sebi veste, da imate nešteto razlogov za hvaležnost. Morali bi biti hvaležni, da imate streho nad glavo, pitno vodo in kje spati. A potem obstanete v gostem prometu; zoprna sodelavka, ki se šlepa na delo drugih, v službi napreduje; najemodajalec vas obvesti, da bodo to zimo dodatni stroški … in kaj hitro padete v slabo voljo, o kakšni hvaležnosti pa niti sledu več.

In v takih trenutkih si lahko pomagate z nasveti treh budističnih menihov, ki prakticirajo hvaležnost in ljubečo prijaznost.

1. Zaupajte, da je vse, kar potrebujete, v vas samih

Če ste osebnost tipa A, boste težko izklopili predel svojih možganov, namenjen izboljševanju, rasti in napredku. Vedno lahko v telovadnici naredite še en dodatni počep; vedno lahko še izboljšate članek; vedno se lahko naučite še česa novega, vedno lahko še kaj postorite po hiši … A vse to ne določa vaše vrednosti in nima nikakršne povezave z našim osnovnim blagostanjem, kot pravi menihinja Pema Chödrön. Naše osnovno blagostanje obstaja znotraj vsakega izmed nas in nam daje neomejeno srečo in izobilje, če ga le lahko ozavestimo.

"Vse, kar potrebujemo, nosimo v sebi," je Chödrön zapisala v svoji knjigi Start Where You Are: A Guide to Compassionate Living. "Vsa bremena, ki si jih nalagamo – ta strah, da nismo dovolj dobri in upanje, da smo; identiete, ki se jih tako okelpamo; jeza, ljubosumje, odvisnosti vseh vrst – vse to nima veze z načim osnovnim blagostanjem. To so kot oblaki, ki občasno zakrijejo sonce. A njegova toplina in svetloba sta vseeno ves čas prisotni. To je to, kar v resnici smo. Smo le en mežik očesa do tega, da se dokončno prebudimo."

Kako preiti v stanje osnovnega blagostanja, kako ga ozavestiti? Meditirajte. Če boste vsak dan sedeli v tišini (ni treba dolgo, zadostuje že 15 minut), boste počasi začeli prihajati v stik s svojim osnovnim blagostanjem. S pomočjo rednega izvajanja te vaje boste kmalu začutili, da imate vse, kar potrebujete za srečo, v sebi.

2. Spremenite način, kako živite

Zjutraj vam zvoni alarm in večkrat pritisnete pavzo. Nato ste pozni in hitite s svojo jutranjo rutino, ki bi morala biti umirjena in sproščujoča, da si že zjutraj ne ustvarjate stresa. Ko pridete na delo, že zaostajate in preostanek dela hitite kot nori, da bi prišli na tekoče. Ko pozno popoldan ali celo zvečer pridete domov, ste že tako izčrpani, da se niti ne spomnite, ali ste danes že kaj jedli. Hvaležnost je zadnja na vašem seznamu misli.

Vam zveni znano? To se dogaja skoraj vsem – no, razen vietnamskemu budistu Thich Nhat Hanh, ki ima misijo nas naučiti, kako se upočasniti in postati bolj sočuten – ne le do drugih, ampak tudi do sebe. Po njegovem mnenju se sočutje začne s tem, kako hodimo.

"Ko hodimo, kot da se nam mudi, v zemljo puščamo odtise anksioznosti in žalosti," pravi. "Hoditi moramo na način, da v zemljo puščamo le odtise miru in blaženosti. Hodite, kot da poljubljate zemljo z nogami." Vaša stopala so osnova in če boste spremenili način hoje in s tem pazljivo in ozaveščeno nadaljevali – tudi na tiste dni, ko boste v hudi naglici – boste spremenili način, kako se nosite. To pa vpliva način, kako stopate v odnose z ljudmi. Poizkusite.

3. Ljubite tudi kjer in kar ste v tem trenutku

Od nekdaj ste si želeli postati umetnik, a v zadnjih letih ste se nekako zagozdili v svoji službi in potrebi po preživetju. Svojo umetniško dušo lahko uresničujete le za vikende. Na svoje slabe dni se počutite manjvredni, ker niste pravi umetnik, kar ste si od nekdaj želeli. A budistični menih Ajahn Brahm je prepričan, da nam to vse prej kot koristi, še zlasti, če menite, da boste srečnejši, ko boste dosegli dvoj cilj.

"Pričakovati, da boste srečni, če boste postali nekaj drugega, je iluzija," trdi Brahm v svoji knjigi Who Ordered This Truckload of Dung? Inspiring Stories for Welcoming Life’s Difficulties. "To, da postanemo nekaj drugega, le spremeni obliko trpljenja v drugo. A ko ste zadovoljni s tem, kar ste v tem trenutku; kot otrok in odrasel; poročen ali samski; bogat ali reven – takrat boste osvobojeni trpljenja."

Ko boste prišli do tega in ugotovili, da želite v življenju početi nekaj drugega – lotite se. A zavedajte se, da to, da boste pustili službo ne garantira, da boste srečnejši kot v tem trenutku.

PREBERITE TUDI: Kako otroke naučiti hvaležnosti?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."