Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

28. Slovenski oglaševalski festival
Sponzoriran članek

22. jan 2019 15:04
0

Osrednji slovenski oglaševalski dogodek, Slovenski oglaševalski festival (SOF), bo s sloganom "Jaz sem medij, ti si medij, vsi smo medij!" letos potekal v hotelu Kempinski Palace Portorož 11. in 12. aprila. Z današnjim dnem je odprt sistem za prijavo del v prenovljeni tekmovalni program, sodelovanje pa bo mogoče do 26. februarja 2019. Skupno kar petnajstčlanska žirija 28. SOF bo delovala pod vodstvom Anežeta Jereba, znani pa so že tudi prvi govorci bogatega kongresnega programa. Prijavnine po ceni za zgodnje ptice bodo na voljo do 1. marca 2019.

Jaz sem medij, ti si medij, vsi smo medij!

Rdeča nit 28. Slovenskega oglaševalskega festivala bodo meje in odgovornosti aktivne uporabe družbenih in tradicionalnih medijev.

Tomaž Drozg, predsednik Slovenskega združenja medijev, ki stoji za letošnjim sloganom, pojasnjuje: "Demokratizacija medijev je s pomočjo spleta in vedno cenejših tehnologij nekoč pasivnega spremljevalca prelevila v ustvarjalca in distributerja vsebin. V medijskem hrupu se moramo vprašati: koliko medijskega prostora lahko namenimo ustvarjalcem vsebin z ulice? Kako glasno lahko spregovorijo državljani prek svojih blogov in družbenih omrežij, ob katerih smo včasih zamahovali z roko, danes pa ustvarjajo javno mnenje, povezujejo ljudi v gibanja in celo vplivajo na izide volitev? Kako vse to vpliva na učinkovitost oglasnih vsebin ter na kreativne in oglaševalske procese? Kako se posledično spreminjajo razmerja znotraj oglaševalskega trikotnika?"

Prenovljen tekmovalni program

Nad tekmovalnim programom 28. SOF bdi sedemčlanski Svet tekmovalnega programa pod vodstvom predsednice Petre Krulc, izvršne kreativne direktorice pri Grey Ljubljana. Pridružili so se ji podpredsednica Ana Ivandić, kreativna direktorica, Innovatif, Milena Jakovljević, strateška direktorica, Mediodrom, Blaž Kocjančič, kreativni direktor, Internavti, Drago Mlakar, kreativni direktor, Pristop, Ana Šušteršič, kreativna direktorica, Agencija 101 in Jure Tovrljan, kreativni direktor, AV studio.

V času, ko svetovna komunikacijska industrija doživlja nenehno evolucijo tako SOF, festival, ki nagrajuje kreativnost komunikacij, posodablja tekmo in odpira vrata raznolikim oblikam oznamčenih komunikacij, ki se prilagajajo času ter na izviren način rešujejo izzive blagovnih znamk.

Novosti tekmovalnega programa

Spremembe so edina stalnica življenja, kar pa seveda velja tudi za Slovenski oglaševalski festival. Zato SOF – festival, ki nagrajuje kreativnost komunikacij v času, ko svetovna komunikacijska industrija doživlja nenehno evolucijo – posodablja tekmo in odpira vrata raznolikim oblikam oznamčenih komunikacij, ki se prilagajajo času ter na izviren način rešujejo izzive znamk.

Nova struktura tekmovalnega dela festivala, ki se deli na sekciji KAJ in ZAKAJ, omogoča prijavo del v zelo raznolike tekmovalne skupine in kategorije ter tako ponuja široko paleto priložnosti za prijavo, tudi tistim malo bolj specializiranim komunikacijam, ki do zdaj morda niso našle mesta na tekmi SOF. Tako boste poleg že znanih skupin v obeh sekcijah našli nove skupine in kategorije, kot so recimo Tisk & publikacije (tiskane in digitalne publikacije), Integrirane komunikacije, Obrtna odličnost, Aktivacija, Upravljanje znamke in Doseg. Že znane skupine pa so posodobljene in ponujajo nove in osvežene kategorije.

Poleg prenovljene tekme pa je nekaj novosti tudi v načinu ocenjevanja žirije. Največja sprememba je tajno glasovanje o velikih nagradah. Velike nagrade odslej žirija ne bo podeljevala najboljšim delom v tekmovalnih skupinah, temveč najboljšim delom festivala. Za velike nagrade bodo kandidirala vsa z zlatom nagrajena dela, s tem, da jim pripada le ena nominacija za veliko nagrado, ne glede na število prejetih zlatih nagrad. S to spremembo bodo dobila večjo težo s srebrom in zlatom nagrajena dela, veliko nagrado pa si bo prislužila le peščica najboljših del, ki bodo žirijo prepričala, da so "crème de la crème" preteklega leta. Dela, ki se lahko mirne vesti postavijo ob bok najboljšim delom širše regije.

Novost je tudi nagrada SOF SOF-a. Če smo do zdaj nestrpno čakali predvsem na razglasitev agencije leta, bomo zdaj nestrpno čakali tudi, kdo bo prejel SOF SOF-a – najprestižnejšo nagrado festivala. SOF SOF-a bo postalo delo, ki bo med tajnim glasovanjem za velike nagrade prejelo najvišjo skupno oceno primarne žirije in treh pridruženih žirantov – uglednih predstavnikov stroke iz regije. Nagrado SOF SOF-a bo torej prejelo delo, ki bo pokazalo najvišji nivo kreativne presežnosti in učinkovitosti. Cilj te nagrade pa je dvigovati ambicijo in motivacijo celotne stroke za ustvarjanje regionalno ter globalno odmevnih komunikacijskih rešitev.

Nova struktura tekmovalnih skupin in kategorij

Prenovljena tekma SOF sledi trendom svetovne kreativne industrije in ponuja priložnost raznolikemu naboru sodobnih oznamčenih komunikacij, ustvarjenih v slovenskem prostoru.

Novi tekmovalni del Slovenskega oglaševalskega festivala se deli na dve sekciji: KAJ in ZAKAJ.

Sekcija KAJ

Dela, prijavljena v tekmovalne skupine sekcije KAJ, se ocenjujejo skozi prizmo forme komunikacije (formata, kanala, medija ipd.), na podlagi ključnih vprašanj:

 • Kaj je presežnost komunikacijske rešitve v izbrani formi?
 • Kaj je dodana vrednost njene izvedbe? 

Sekcija KAJ nagrajuje kreativno presežnost idej in odličnost izvedbe komunikacijskih rešitev v tradicionalnih ter novih skupinah: Film, Tisk & publikacije, Ambientalne komunikacije, Zvok, Spletne & mobilne komunikacije, Integrirane komunikacije, Oblikovanje in Obrtna odličnost.

Sekcija ZAKAJ

Dela, prijavljena v tekmovalne skupine sekcije ZAKAJ, se ocenjujejo skozi prizmo namena komunikacije na podlagi ključnih vprašanj:

 • Zakaj komunikacijska rešitev obstaja? Kateri so njeni cilji?
 • Kako kreativna in inovativna je pri dosegu svojega namena?

Sekcija ZAKAJ nagrajuje kreativno presežnost in inovativnost komunikacijskih rešitev pri doseganju zastavljenih ciljev/namena komunikacije v skupinah: Aktivacija, Upravljanje znamke, Doseg, Inovativnost, Oznamčene vsebine in Družbeno dobro.

Prijavljena dela bo ocenjevala žirija pod vodstvom Anžeta Jereba

Devetčlanski žiriji, ki bo nagradila najboljša dela slovenske oglaševalske industrije, bo predsedoval Anže Jereb, izvršni kreativni direktor, BBDO Ukrajina in Srednja Azija z več kot 20-letnimi izkušnjami v oglaševanju pri nas in v tujini. Pridružili se mu bodo Kristijan Andoljšek, umetniški direktor, Innovatif, Luka Bajs, kreativni direktor, Grey Ljubljana, Miha Bevc, kreativni direktor & partner, BPCS, Robert Bohinec, kreativni direktor, Futura DDB, Maša Butara, direktorica vsebin in digitalnih strategij, LunaTBWA, Drago Mlakar, kreativni direktor, Pristop, Sašo Petek, kreativni direktor, Agencija 101 in Urška Saletinger, vodja korporativnih komunikacij, Abelium.

Žiriji se bodo pri izboru velikih nagrad in novi najprestižnejši nagradi festivala SOF SOF-a pridružili trije mednarodni člani: Vanja Blumenšajn, kreativni direktor, Señor Zagreb, Veljko Golubović, izvršni kreativni direktor, New Moment Beograd in Jana Savić Rastovac, kreativna direktorica, McCann Beograd.

Pri ocenjevanju skupine Upravljanje znamke pa bodo sodelovali tudi trije predstavniki oglaševalcev, ki jih je imenovalo Slovensko združenje oglaševalcev pri SOZ: Valentin Bufolin, vodja področja marketing, Lidl Slovenija, Metka Kejžar, direktorica trženja in odnosov z javnostmi, Autocommerce in Petra Žagar, vodja marketinga blagovnih znamk, Ljubljanske mlekarne.

"Oglaševanje je vedno bilo in še vedno je, pokazatelj stanja kulture in ekonomskega položaja neke države, celo regije. Več kot zasledimo dobrih in zelo dobrih del - bolje živijo ljudje. Dobra dela in zanimive zgodbe gradijo močnejše blagovne znamke. To pa spet vpliva na večjo zaposlenost in več denarja od davkov. Prav zato z velikim veseljem spremljam delo kolegov iz Slovenije, v še večjo radost pa mi bo, neobremenjenemu ;) - pogledati na borbo med kolegi! Malce športnega duha lahko le pripomore k še večji kakovosti del."
Anže Jereb, predsednik žirije 28. SOF

Znani prvi govorci

Na festivalskem odru bomo lahko videli vodjo inovacij pri VICE Media, Marka Adamsa, partnerko v podjetju CorpoHub, Danielo Bervar Kotolenko, izvršno urednico Marketing Magazina, Simono Kruhar Gaberšček, menedžerja pospeševanja poslovanja in evangelista oblikovalskega razmišljanja pri CorpoHub, Eneja Gradiška, transmedijskega umetnika Simona Wilkinsona, ustanovitelja in umetniškega direktorja VBG Gregorja Žaklja in številne druge navdihujoče govorce.

Predstavitveni dogodek 28. SOF: 25. Januar ob 9.00 v Maxi klubu

Na dogodku boste izvedeli kaj vse lahko pričakujete v Portorožu 11. in 12. aprila 2019, predstavili vam bomo spremembe in novosti tekmovalnega programa ter odgovorili na vsa vprašanja, ki jih boste imeli glede sodelovanja v tekmi. Še posebej prijavitelji del toplo vabljeni da ne zamudite priložnosti in se nam pridružite v petek, 25. januarja 2019 ob 9.00 uri v Maxi klubu v prvem nadstropju blagovnice Maxi v središču Ljubljane. Z nami bosta predsednica Sveta tekmovalnega programa SOF, Petra Krulc in podpredsednica Sveta tekmovalnega programa SOF, Ana Ivandić.

Svojo udeležbo prosimo potrdite najkasneje do četrtka, 24. januarja 2019 na naslov press@sof.si.

Ključni datumi

28. SOF bo 11. in 12. aprila 2019 v hotelu Kempinski Palace Portorož.

Predstavitveni dogodek 28. SOF: 25. JANUAR 2019
Rok za prijavo del: 26. FEBRUAR 2019
Rok za zgodnjo prijavo osebne udeležbe: 1. MAREC 2019
Javna objave del v ožjem izboru: NA FESTIVALU
Slavnostna podelitev nagrad: 12. APRIL 2019

Spletni prijavni sistem za prijavo del je odprt.

Več: www.sof.si

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naj si gre za modo, ličenje ali opremljanje stanovanj – vsi vemo, da se trendi vedno znova vračajo in obračajo. Letošnje leto to (ponovno) potrjuje.