Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

12 nasvetov za bolj mladosten in svež videz (brez botoksa in polnil!)

3. okt 2016 9:14 Tanja Matko, univ. dipl. iur
0

Neprespane noči na fakulteti, ko smo se učili za izpite; potem otrok ali dva in spet neprespane noči; stres ob kupovanju ali prenavljanju hiše ali stanovanja; in še trud in odrekanje ob grajenju kariere; hkrati pa pomanjkanje časa zase – vse to pusti posledice.

Tako se pojavijo drobne gubice, koža izgubi svež in sijoč videz in postane pusta, utrujena, nekako postarana; podočnjaki temni in vdrti. Botoksa, polnil, laserskega pomlajevanja in kislinskih pilingov se (še) ne želite posluževati ali si jih ne morete privoščiti. A brez skrbi, imam dobro novico za vas – z ustrezno nego in nekaterimi drugimi ukrepi so te neprijetnosti vsaj v določeni meri reverzibilne!

Pomembno je le, da upoštevate čim več izmed naštetih predlogov ter ste dosledni in rezultati se bodo zelo kmalu poznali.

NEGA

Ko omenim zaviranje staranja, večina najprej pomisli na nego. Pri negi obstajajo TRI osnovne stvari, ki bi jih morali redno uporabljati, če želite opazen učinek (ne, enkrat na 'vsake kvatre' oz. ko se slučajno spomnite, ne bo dovolj). Doslednost je ključ za rezultate, zato poleg osnovne nege obraza uporabljajte naslednje izdelke.

1. Retinoidi


Retin-A lahko naročite preko spleta.

Eden izmed najboljših zaviralcev staranja so retinoidi, torej derivati vitamina A (ja, taisti, ki so namenjeni tudi zdravljenju aken – imajo namreč tudi anti-aging učinek). Recept za enega, ki je na voljo v Sloveniji, dobite pri osebnem zdravniku – imenuje se Belakne. Sicer pa lahko preko spleta (npr. ebay) naročite Renovo ali Retin-A.

Retinoidi delujejo tako, da zmanjšujejo nastale gube in preprečujejo nastanek novih; preprečujejo in odpravljajo pigmentne madeže; preprečujejo in zdravijo nečistoče; pospešujejo obnavljanje kože; nastajanje novega kolagena in na sploh skrbijo za mladosten in svež videz kože – seveda pod pogojem, da obraza ne izpostavljate pretirano soncu, sploh pa ne, ko uporabljate retinoide.

PREBERITE TUDI: Takole sladkor stara vašo kožo
 

Opozorila:

 • Ne zamenjujete retinoidov z izdelki, ki vsebujejo retinol (čisti vitamin A). To NI eno in isto, boljša izbira so retinoidi, ki žal niso na voljo v prosti prodaji – a tudi izdelki z visokim % retinola so boljši kot nič in nekatere formulacije z dovolj visokim odstotkom retinola so zares izjemne.
 • Z uporabo začnite postopoma, saj se mora koža navaditi: najprej se lahko malo luskate, koža je lahko (ni nujno, da bo!) pordela in razdražena, zato začnite z uporabo 2-krat na teden, nato vsak drugi dan in po kakem mesecu, če se koža dobro odziva, vsak dan.
 • Vedno jih nanašate zvečer na temeljito očiščeno in dobro posušeno kožo (ne na kožo, v kateri je še vlaga).

2. Vitamin C

Še en zaklad kozmetike je vitamin C, ki bi moral biti v osnovni negi prav vsakogar, a v dovolj visokem odstotku, ne le v nekaj promilih, kot se običajno nahaja v negovalnih izdelkih. Da se ne bom ponavljala, si preberite članek o čudežnem vitaminu C.

3. Uporabljajte kisline

In še tretji obvezen izdelek, ki mora biti prisoten v negi, če želite zavirati staranje: alfa in beta hidroksi kisline. Podobno kot retinoidi tudi kisline spodbujajo nastajanje novega kolagena; odstranjujejo odmrle celice, da je koža videti bolj sveža in sijoča; zmanjšujejo nastajanje oz. odpravljajo obstoječe pigmentne madeže; odpravljajo in preprečujejo nastanek gub in še kaj. Več si preberite v članku Alfa in beta hidroksi kisline, kjer je tudi razloženo, katere izbrati.

PREBERITE TUDI: Alfa in beta hidroksi kisline - 1. del
 

4. Vlažite kožo

Težko verjetno, da še niste zasledili, da je treba vlažiti kožo, da se ne stara. Medtem ko je to neumnost, saj vlaga ne zavira staranja, pa je lahko dehidrirana, izsušena koža dejansko videti postarana, ker so gubice izsušenosti bolj opazne. Zato poskrbite za ustrezno kremo, ki vam je dovolj vlažilna in hranilna.

Nasvet

Zelo pomembno: bodite potrpežljivi, da boste opazili prve rezultate, ko boste začeli s kakovostno nego. Če boste s tovrstno nego začeli iz nič – torej praktično brez nege prej – jih boste sicer opazili kar hitro; če pa ste se že negovali, a ne z ustreznimi izdelki in torej vaša koža ni popolnoma zanemarjena, pa bo lahko trajalo najmanj en mesec do pol leta za opaznejše rezultate. A vztrajajte – verjemite, da se splača!

5. Ne pozabite na make-up


Že malo ličil naredi veliko razliko - make-up je vaš najboljši prijatelj.

Zadnje, a ne najmanj pomembno – ženske, poskrbite vsaj za osnovna ličila, torej za minimalni make-up. Nikoli in nikdar ne moremo izgledati tako sveže in mladostne kot z nekaj malega ličili – sploh, ko se nabirajo leta. Naša koža je tanjša kot moška in z leti postane manj sveža in bolj pustega videza; pojavijo se pigmentni madeži; naravna rdečica lic zbledi; obrvi in trepalnice postanejo redkejše, tanjše in svetlejše.

Zato je prav, da si malce pomagamo: čas za obarvano kremo, nanos rdečila na lica, maskaro in glos ima prav vsaka, pa tudi kakega posebnega znanja za to ni treba imeti. Odpravite se po nakupih in si kupite osnovna ličila ter začnite z uporabo vsak dan, ko greste zdoma. Ko se boste enkrat videle z malce ličili (že maskara in rdeča lička so skorajda čudežna), ne boste mogle več brez!

SPREMEMBE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA
 

6. Poskrbite za dovolj spanja

Verjetno boste nejevoljno zmajali z glavo, češ, kako, saj nimam časa. A bodite iskreni s sabo: kaj pa visenje na računalniku, ko ne počnete nič pametnega ali koristnega, temveč le klikate, kar vam ponudi splet? In ali se vam zdi, da morate res pogledati tudi to-in-to nadaljevanko ali film? Tudi kakšen nezlikan kos vas bo počakal (žal!). No, vidite – torej lahko greste prej spat.

Predvsem je pomembno eno: konsistentnost, torej da hodite vedno spat vedno ob isti uri. To je ključnega pomena, poleg tega si boste tako tudi izboljšali kakovost spanca in uredili bioritem. Vaša koža bo bolj sveža in spočita, pa tudi podočnjaki se bodo krepko zmanjšali, če ne celo izginili. Kaj kmalu se utegne celo zgoditi, da boste uvedli jutranjo vadbo, ki je ena najboljših odločitev, kar jih lahko sprejmete.

PREBERITE TUDI: Poskrbimo za lepoto od znotraj
 

7. Redno telovadite

Poleg tega, da nam redno gibanje daje energijo in skrbi za boljše fizično in psihično počutje, poskrbi tudi za lepšo postavo: bolj vitko in čvrsto, kar deluje mladostno. Kar morda niste vedeli, pa je, da gibanje tudi pomlajuje. Ja, prav res! Dviguje namreč rastni hormon, ki nam z leti upada in ki je odgovoren za naš mladosten videz, energijo in vitalnost. Zato nikar ne odlašajte in najmanj 4-krat tedensko uvedite gibanje – najbolje, da čim bolj raznoliko. Hkrati vsako priložnost izkoristite za peš hojo; ne uporabljajte dvigal (niti za v 8. nadstropje ali višje ne) in kolesarite ali pešačite, namesto da se vozite z avtom.

8. Jejte svežo, kakovostno, ekološko pridelano hrano

Večina se ne zaveda, kako zelo pomembna je hrana za svež in mladosten videz in več energije. Da boljšega zdravja in najboljše možne naložbe v vitalna zrela in stara leta niti ne omenjam! Če boste jedli nepredelano, svežo hrano (kolikor in kadar se le da niti kuhane ne, ampak dejansko svežo – npr. solate), ki je ekološko pridelana (verjemite, zadnje, kar želite dajati v svoje telo, so strupi kot so pesticidi; v mesu antibiotiki in hormoni ipd.), se bo to poznalo tudi na vaši koži, laseh in nohtih; pa seveda energiji in boljšemu psihičnemu počutju (slaba hrana dokazano povzroča depresijo). Žareli boste ne le od bolj svežega videza, temveč tudi mladostne energije in dobrega počutja in TO je tisto, kar vas bo naredilo mlajše in privlačnejše.

PREBERITE TUDI: Z zelenjavo do vitkosti in zdravja
 

9. Izogibajte se sladkorju (glikacija)

Kako zelo škodljiv je sladkor, si lahko preberete v članku Sladkor, ubijalec moderne dobe – tule pa se bomo osredotočili na staranje, ki ga neposredno povzroča. Gre za proces, imenovan glikacija, v katerem se sladkor v krvi veže na proteine in ustvari škodljive nove molekule, imenovane 'napredni glikacijski končni produkti' (advanced glycation end products – AGE). In več sladkorja zaužijete, več AGE nastane. Tako se pospešeno uničujeta dve temeljni podporni beljakovini v koži, odgovorni za mladosten in napet videz kože; kolagen in elastin. Skratka, če se boste zaenkrat odločili le za en korak, naj bo to ukinitev sladkorja.

10. Shujšajte

Če imate težave s prekomerno telesno težo, seveda. Znano je, da so odvečni kilogrami praktično številka ena, ki nas naredi navidezno starejše, a hkrati tudi dejansko pospešujejo staranje (in pomanjkanje hrane ga zavira in nas pomlajuje). Zato se lotite zdrave prehrane in rednega gibanja in počasi, a vztrajno bodo kopneli. Tudi počutili se boste veliko boljše in to fizično in psihično – garantirano! Če imate težave s prekomernim apetitom, si lahko pomagate z vlakninami oz. zelišči kot sta npr. glukomanan ali garcinia, pa tudi zelena kava je dokazano učinkovita.

11. Uživajte antioksidante

Medtem ko je pomembno, da antioksidante nanašamo na kožo, pa jih moramo vnašati tudi v telo. Nekaj jih sicer dobite iz prehrane – pod pogojem, da uživate svežo, nepredelano, ekološko pridelano zelenjavo in sadje – a le koristilo vam bo, če jih boste vnašali še s prehranskimi dopolnili.

PREBERITE TUDI: Veste, kaj je glikacija in kaj to pomeni za vašo kožo?
 

Da poenostavim razlago: staranje lahko primerjamo z rjavenjem in rjavenje preprečimo tako, da kovino zaščitimo. Na podoben način pred propadanjem (prehitrim staranjem) zaščitimo telo z uživanjem antioksidantov, saj nevtralizirajo proste radikale, ki napadajo in uničujejo zdrave, pravilno delujoče celice. Ko so te poškodovane, slabše delujejo ali ne delujejo, odmrejo – in vse to vodi v staranje. Pri tem naj najprej poudarim, da staranje niso le gube, pigmentni madeži in uvela polt, temveč propadanje celotnega telesa; staranje vseh organov; betežnost; pomanjkanje energije; starostne bolezni … vse to je staranje.

In tako kot lahko preprečimo rjavenje, lahko tudi staranje – tudi do 80 odstotkov ga lahko zaviramo z ustreznim načinom življenja! To pa vključuje vse že zgoraj našteto in vnašanje dodatnih antioksidantov v telo. Nekaj o tem si lahko preberete v članku Antioksidanti, med temeljne in najmočnejše pa sodijo naslednji: vitamin C (ki bi ga moral uživati popolnoma vsakdo in vsak dan vsaj 2000 mg – če ga ne, verjetno ne dobite niti 100 mg), piknogenol, astaksantin; lutein, cink, selen, kurkumin, zeleni čaj, koencim Q10, super hrana, acai jagode, alfa lipoična kislina, kvercetin, česen.

Ne pozabite tudi na multivitamine in omega-3 maščobe vsak dan – skupaj z vitaminom C so to tri temeljna prehranska dopolnila, ki bi jih moral za ohranjanje zdravja ter fizične in mentalne vitalnosti uživati vsak.

12. Bodite urejeni

V razvlečeni stari trenirki in pošvedranih supergah ne boste videti prav nič sveže in mladostno ampak kvečjemu zapuščeno in zanemarjeno, zato poskrbite za urejenost. Drage znamke niso potrebne, temveč le malce dobrega okusa in kombiniranja. Presenečeni boste, kako malo je treba, da smo videti urejeni – še bolj pa, ko boste videli, kako to vpliva na počutje in samozavest. Ja, obleka res naredi človeka.
 

Z odnosom do sebe kažemo ljubezen do sebe in človek, ki se ima rad in se spoštuje, bo poskrbel tako za svoje zdravje kot tudi videz, saj vse to zagotavlja dobro počutje. Začne se v glavi, a konča pri videzu in če ji slednji ne sledi, potem nekje nekaj (še) ni tako, kot bi moralo biti. Poskrbite torej za vse – lepa notranjost in lepa zunanjost se ne izključujeta.

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.