Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sladkor pospešuje staranje kože

6. feb 2014 8:00
0

Oglasno sporočilo


... proces, imenovan glikacija, v kateri se sladkor v krvi veže na proteine in ustvari škodljive nove molekule, imenovane napredni 'glikacijski končni produkti' (advanced glycation end products – AGE). In več sladkorja zaužijete, več AGE nastane.

Najbolj podvržena glikaciji pa sta ravno temeljni beljakovini, odgovorni za mladosten in napet videz kože; kolagen in elastin. Ko se slednja povežeta z odvečno glukozo, ta sicer prožna vlakna postanejo trda in neelastična. To vodi v povečano nastajanje gub in daje kuži pust, utrujen videz," je povedala dr. Doris J. Day, profesorica dermatologije iz newyorškega univerzitetnega medicinskega centra Langone. Da je stanje še slabše, AGEs tudi motijo proces nastajanja novega kolagena in elastina, zaradi česar je obnavljanje kože še težje.


PREBERITE TUDI: 3 vrste najslabše hrane, če želite čisto in mladostno kožo


Medtem ko glikacije ne moremo povsem preprečiti pa se jo lahko upočasni. Ključ leži v preventivi – ko je kolagen že poškodovan zaradi glikacije, je stanje zelo težko popraviti, zato upoštevajte naslednje nasvete, da čim bolj zmanjšate proces glikacije v svoji koži:

 • Zmanjšajte količino zaužitega sladkorja na minimum ali ga ukinite, prav tako čim več enostavnih hidratov (bela moka in izdelki iz nje ipd.)
   
 • Uporabljajte zaščitni faktor vsak dan: v koži, izpostavljeni UV sevanju, nastaja veliko več AGE kot v zaščiteni koži, poleg tega AGE deaktivirajo naravne antioksidante v telesu, s čimer postane koža še bolj podvržena poškodbam, nastalim zaradi UV sevanja.
   
 • Jejte svežo hrano oz. raje kuhajte namesto cvrite in pecite: vlaga v hrani je pomembna in najslabša je hrana, pripravljena na visoki temperaturi in brez vlage, torej pretirano pečena ali ocvrta. Zato raje kuhajte, če je možno, na pari, idealno pa je seveda jesti čim več sveže zelenjave.

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 5 dnevi
   odličen
  • Akasha 27. avg 2019 8:51
   Lahko bi bilo bolje...
  • numi 26. avg 2019 22:34
   noro lepo diši
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Se še spomnite leta 2000 in kako popularna je bila francoska manikira?