Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vitamin C – čudež za nego, pomlajevanje in posvetljevanje kože

27. feb 2015 11:08 Tanja Matko, univ. dipl. iur
1

Oglasno sporočilo

Ne glede na to, da neprestano odkrivajo nove in nove 'čudežne' sestavine za nego in pomlajevanje kože, vitamin C ostaja med najboljšimi in najbolj vsestransko učinkovitimi. Medtem, ko je za kakovostno nego kože potrebnih oz. zaželenih čim več različnih antioksidantov, ki vsak delujejo na svoj način, pa vitamin C izstopa v več pogledih – je namreč eden najbolj raziskanih in eden redkih, ki ima tako široko delovanje. Njegovi pozitivni vplivi na kožo so naslednji:

  • Antioksidativni učinek: nevtralizira delovanje prostih radikalov, kožo ščiti pred poškodbami DNK in tako zavira staranje.
  • Pomlajevanje: je nujno potreben za sintezo kolagena in močno spodbuja nastajanje novega kolagena, podporne beljakovine v koži, ki je odgovorna za čvrsto, mladostno in napeto kožo.
  • Posvetljevanje madežev: bledi in celo odstranjuje starostne in pigmentne madeže, pospešuje bledenje madežev, ki so ostali za mozolji. Zavira nastajanje melanina in prekomerne pigmentacije.
  • UV zaščita: Kožo ščiti pred poškodbam UV sevanja in je dodatna zaščita pod izdelki z UV zaščito. Hkrati tudi odpravlja posledice UV sevanja.
  • Protivnetno delovanje: zmanjšuje vnetne procese v koži, s čimer prav tako zavira staranje – razdraženost kože je namreč eden glavnih vzrokov staranja.

Hkrati tudi:

  • zmanjšuje globino in število gub;
  • izboljšuje teksturo kože;
  • izboljšuje ten kože;
  • zmanjšuje vnetne procese v koži;
  • izboljša imunski sistem kože;
  • debeli kožo;
  • ohranja vlažnost v koži in vlaži kožo.

Vitamin C – askorbinska kislina

Najbolj učinkovita oblika vitamina C je čisti vitamin C – askorbinska kislina (ali tudi L-askorbinska kislina), o kateri je bilo narejenih tudi največ raziskav. Žal pa ima nekaj slabosti. Prva je ta, da je, ko je enkrat zmešana v izdelku in izpostavljena zraku in svetlobi, izjemno slabo obstojna in hitro oksidira in druga, da je za nekatere uporabnike preveč dražeča. Ti imajo na voljo derivate vitamina C, ki pa jih večina dobro prenaša. Askorbinska kislina ima izjemno delovanje samostojno in v kombinaciji z ostalimi antioksidanti.

Oksidacija askorbinske kisline

Prva stopnja oksidacije je, da se pretvori v dehidroaskorbinsko kislino (DHAA). Ta še ne predstavlja problema, saj gre prav tako za naravno obliko vitamina C, ki se v telesu lahko pretvori nazaj v vitamin C. Nekateri strokovnjaki celo bolj priporočajo uporabo dehidroaskorbinske kisline kot askorbinske, ker naj bi se bolje vpila v kožo in tako dosegla boljše pomlajevalne učinke, a tovrstne trditve potrebujejo še nadaljnje raziskave.

Oksidacija vitamina C pa se nadaljuje, saj je tudi DHAA zelo nestabilna v vodnih formulah – tako razpada naprej v spojine, ki niso več vitamin C in naredijo izdelek le bolj kisel zatorej dražeč za kožo – brez pozitivnih učinkov. Sledi nadaljnja oksidacija, ki jo opazimo po tem, da izdelek postane temnejše rumene ali celo rjave barve. To se lahko zgodi tudi v slabo formuliranih ali neustrezno shranjevanih izdelkih z vitaminom C.

Kolikšen odstotek vitamina C je potreben za dejanske učinke?

Za vse zgoraj naštete učinke mora izdelek vsebovati vsaj 10 % vitamina C v obliki askorbinske kisline, da ga dovolj pride do celic, kjer učinkuje. Na voljo je sicer veliko izdelkov z visokimi odstotki vitamina C, a pomembno je, da gre za učinkovito formulo, ustrezno embalažo ter da izdelek ustrezno shranjujete. V vsakem primeru ga je priporočljivo porabiti čim prej, četudi morda vsebuje stabiliziran vitamin C.

Učinkovitost

Tako kot pri drugih izdelkih pa tudi izdelki z vitaminom C ne ustrezajo vsem. Lahko so preprosto preveč dražeči, ali pa ni opaziti učinka. Načeloma naj bi kozmetika z višjimi odstotki vitamina C pokazala opazne učinke pri približno polovici uporabnikov, v vsakem primeru pa bi moral z redno uporabo pomagati pri nastajanju novega kolagena, še zlasti, če ga kombinirate z izdelki s kislinami in/ali retinolom.
Ne glede na to, katero obliko boste izbrali, v vsakem primeru boste imeli koristi od vitamina C v izdelkih za nego kože.

Druge oblike vitamina C

Za vse, ki ne prenesete vitamina C v osnovni obliki ali vas moti slaba obstojnost; nikar ne obupujte, saj imamo dobro novico: obstaja še več drugih oblik vitamina C, ki so prav tako učinkovite, a veliko manj dražeče in jih večina dobro prenaša. Katere so to?

  • ascorbyl palmitate;
  • sodium ascorbyl phosphate;
  • magnesium ascorbyl phosphate;
  • retinyl ascorbate;
  • tetrahexyldecyl ascorbate.

Gre za derivate vitamina C, za katere so raziskave – čeprav jih je bilo opravljenih precej manj – prav tako pokazale izjemne učinke na kožo, ki so našteti v začetku članka. Še najbolje se obnesejo, če so v izdelku tudi druge koži koristne sestavine; drugi antioksidanti, celični komunikatorji, pomirjajoče sestavine ipd. Prednost derivatov vitamina C je tudi veliko boljša obstojnost. Sicer obstajajo tudi izdelki s stabiliziranim vitaminom C, vendar so izjemno dragi, zato njegovi derivati predstavljajo idealno rešitev.

Dober derivat vitamina C mora imeti sposobnosti penetrirati v celice, kamor sprosti L-askorbinsko kislino v dovolj veliki količini, da je dejansko učinek. Dva doslej najbolj raziskana in učinkovita sta ascorbyl palmitate in magnesuim ascorbyl phosphate.

V osnovi jih delimo na dve skupini:

  • topne v vodi: poleg askorbinske kisline še sodium ascorbyl phosphate in magnesium ascorbyl phosphate.
  • topne v maščobi: ascorbyl palmitate, tetrahexyldecyl ascorbate, retinyl ascorbate.

Ascorbyl palmitate

Ascorbyl palmitate ja daleč najpogosteje uporabljen derivat vitamina C – skorajda ni kozmetičnega izdelka z vitaminom C, ki ga ne bi vseboval. Za razliko od vitamina C v čisti obliki (ascorbic acid) je topen v maščobah, nedražeč in predvsem veliko obstojnejši od vit. C, tudi pri nevtralnem pH. Ker je topen v maščobah, je tudi izjemno učinkovit antioksidant, ki ščiti kožo pred poškodbami oksidativnega stresa, natančneje pred oksidacijo lipidov, ki predstavlja ključni del poškodb prostih radikalov v koži. Pri tem je učinkovit vsaj tako kot drugi super antioksidant, ki ščiti našo kožo pred prezgodnjim staranjem kot posledica delovanja radikalov, vitamin E. Problem predstavlja dejstvo, da ga je v veliki večini tovrstnih izdelkov nekajkrat premalo, da bi imel lahko navedene učinke na pomlajevanje kože.

Skratka, čeprav zveni obetavno, pred nakupom izdelka, ki vsebuje askorbil palmitat, preverite, da ga vsebuje veliko (je med prvimi sestavinami) ter da se nahaja v embalaži, kjer sta svetloba in zrak težko oz. omejeno dostopna.

Magnesuim ascorbyl phosphate

Magnesuim ascorbyl phosphate je za razliko od prejšnjega derivata topen v vodi in je v zadnjih letih postal zelo priljubljen v izdelkih za nego kože. Je veliko manj dražeč in bolj stabilen od askorbinske kisline, a hkrati prinaša praktično enake učinke kot čisti vitamin C in to celo v precej nižjih koncentracijah. Tako bo idealna oz. veliko boljša izbira za vse, ki imajo občutljivo kožo ali jim je vitamin C v obliki askorbinske kisline preprosto preveč dražeč. Njegova prednost je tudi ta, da naj bi se vpil globlje v kožo kot askorbinska kislina.

Izdelkov, ki vsebujejo magnezijev askorbil fosfat je na voljo čedalje več, a tudi tu obstaja težava prenizkih koncentracij – in če želimo vse učinke, ki jih prinaša vitamin C, ga mora biti v izdelku dovolj. Zavedati se je treba tudi, da sicer počasi, a vztrajno propada, kar pomeni, a se koncentracija počasi niža – zato sta ustrezna embalaža in shranjevanje tako pomembna.

Sodium ascorbyl phosphate

Je precej nov in še ne dobro raziskan derivat vitamina C. Znan je po tem, da spodbuja nastajanje novega kolagena, bledi pigmentne madeže, ne draži kože ter da je zelo stabilen – če se ga shranjuje v ustrezni embalaži do 25° Celzija, je obstojen dve leti. Nekatere raziskave so pokazale, da naj bi deloval tudi proti aknam (v koncentraciji vsaj 1% deluje antibakterijsko in v koncentraciji 5% ali več protivnetno) in brazgotinam od aken. Njegova prednost je, da naj bi ne bi bil aktiven, dokler se ne absorbira v kožo, kjer se pretvori v vitamin C, zaradi česar je tudi tako zelo stabilen. Kot vsi ostali ima seveda tudi ta antioksidativno delovanje.

Retinyl ascorbate

Gre za ester vitaminov A in C, ki ima antioksidativno delovanje. Ker je topen v maščobah, še zlasti dobro deluje zaradi lipidov v koži, zato nudi res izjemno zaščito pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, še zlasti ob izpostavljanju UV sevanju. Pozitivno vliva tudi na moteno rast celic. Kombinacija vitamina A in C v obliki retinil askorbata se je pokazala tudi kot zelo stabilna in z močnejšim antioksidativnim delovanjem – bolj kot askorbinska kislina, askorbil palmitat, retinoična kislina, retinol in retinol palmitat. Je oblika, zelo obetavna za zdravljenje poškodb, ki jih povzročajo UV žarki.

Tetrahexyldecyl ascorbate (Ascorbyl Tetraisopalmitate)

Še ena oblika, topna v maščobah, zaradi česar se bolje absorbira v kožo – problem vodotopnih oblik vitamina C je namreč ravno v tem, da se težko prebijejo skozi maščobno zaščitno plast kože do dermisa, kjer imajo maksimalni učinek. Tetrahexyldecyl ascorbate vsekakor pride v in skozi epidermis do dermisa, kjer deluje antioksidativno in spodbuja nastajanje kolagena. Raziskava je pokazala, da so imeli udeleženci po uporabi 7 % koncentracije tetrahexyldecyl ascorbata v kombinaciji z 10 % askorbinsko kislino opazno izboljšanje fotostaranja kože in povečano nastajanje kolagena.

Tetrahexyldecyl ascorbate  poleg spodbujanja nastajanja kolagena tudi zavira nastajanje melanina in s tem pigmentnih madežev, svetli kožo in ji daje sijaj ter popravlja poškodbe, nastale zaradi UV sevanja. V koži spodbuja nastajanje glikozaminoglikanov, naravnih vlažilnih snovi, ki koži omogočajo, da dobi vlago iz telesa.

Po podatkih raziskav naj bi bil tudi učinkovitejši od ostalih, sploh vodotopnih oblik vitamina C, tako zaradi boljše absorpcije kot tudi boljše konverzije v vitamin C (askorbinsko kislino) v dermisu. Je tudi ena najbolj obstojnih oblik, saj naj bi bil tudi na zraku in v vodi obstojen celo do 18 mesecev. Ker je učinkovit v nižjih koncentracijah kot askorbinska kislina, je tudi cenejši za uporabo v kozmetičnih formulacijah, hkrati pa tudi nežnejši do kože.

Pomembno opozorilo: shranjevanje in formulacija

Vitamin C je izjemno nestabilen, zato je zares pomembno, da tovrstne izdelke shranjujete, kot je navedeno – najbolje v hladnem in temnem prostoru: hladilniku. Tako kot vsi antioksidanti je tudi vitamin C izjemno občutljiv na zrak, svetlobo, vodo, toploto in seveda čas. Pomembna je tudi embalaža, ki mora biti temna in s čim manj dostopa zraka – idealne so neprosojne embalaže na pumpico, ki ob uporabljanju izdelka dno potiskajo navzgor, tako, da vsebina izdelka ne pride v stik ne z zrakom, ne s svetlobo. Pazite tudi, da embalažo vedno dobro zaprete.

Za konkretnejše učinke mora formula vsebovati med 3 in 25 odstotkov vitamina C – odvisno od oblike vitamina C in namena izdelka. Da je izdelek učinkovit pa je pomembna tudi pH vrednost, ki naj bi bila okoli 3.

Kaj pa limona?

Nekateri – še zlasti tisti, ki ne glede na vse prisegajo na naravno nego kože – mislijo, da je enako, če si na obraz nanesejo limonin sok oz. obraz namažejo z limono. To nikakor ni primerljivo, saj limona vsebuje bolj malo vitamina C – sploh pa premalo za tovrstne učinke – hkrati pa je polna pesticidov (izjema so seveda ekološko pridelane) in ima izjemno nizek pH, kar draži kožo. Tudi absorpcija je zelo vprašljiva. Skratka, veliko draženja in bolj malo učinka.

Zaključek

Raziskave o vitaminu C in njegovem vplivu na kožo potekajo že desetletja in vse so pokazale pozitivne učinke. Zato ni prav nič čudno, da gre za zvezdo med sestavinami za nego in pomlajevanje kože, ki poskrbi za mlajšo, bolj sijočo, čvrsto in napeto kožo brez pigmentacij. Seveda pa se je treba vseeno zavedati, da ni ena in edina sestavina z izjemnimi vplivi na kožo, zato ponovimo, da je idealno, da izdelki za nego vsebujejo več različnih antioksidantov, aniiritantov, alfa in beta hidroksi kislin, celičnih komunikatorjev, UV filtrov ter seveda ostalih specifičnih sestavin, ki ciljajo na posamezne kožne težave.

Medtem ko je vitamin C v svoji osnovni, čisti obliki še vedno izjemno pomembna kozmetična sestavina z neizpodbitnimi učinki, pa večina raziskav kaže, da so nove generacije derivatov vitamina C še obetavnejše: učinkovitejše in manj dražeče. Če se v kozmetičnih formulah nahajajo v več različnih oblikah, so najbolj učinkovite, saj so bolj stabilne kot vitamin C in starejše generacije njegovih derivatov, kar še zlasti velja za maščobotopne derivate. Slednji so izjemno močni spodbujevalci novega kolagena, pa tudi zaviranja, nastajanja in odpravljanja gub ter zaviranja nastajanja melanina in odpravljanja pigmentnih madežev.

V Sloveniji razen redkih izjem sicer ni na voljo izdelkov z višjimi koncentracijami vitamin C, zato boste morali po nakup na splet – največjo izbiro serumov z vitaminom C v različnih oblikah je na voljo na Amazon.com.

 

1

Galerija

    Preberi še


    Razvrsti po:
      • ana25

      • 25. mar 2015 13:44

        Odličen članek, velika pohvala Tanji! Smile Nisem vedela, da je ok, če greš z vit. C na sonce, ne vem zakaj sem mislila, da se mu je poleti bolje izogniti. Ah, zdaj pa rabim še to.

      0
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Katrin 8. jul 2019 21:28
      Navdušena
    • Katrin 8. jul 2019 19:50
      lep kratkoročen učinek
    • Katrin 8. jul 2019 19:46
      zelo nežen
    • Katrin 8. jul 2019 19:33
      neodločena
    • Katrin 7. jul 2019 23:20
      Lahka
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Od otroških vzdevkov, do bolečih razočaranj in najmanj priljubljenih vonjev. Verjetno ga poznate precej manj, kot ste si mislili.