Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

10 tragičnih, a resničnih razlogov, zakaj ljudje prekinejo stike z družino

13. jun 2022 10:06
0

Oglasno sporočilo

Poslušajo o težkih, čustveno obremenjujočih situacijah, ki so posledica različnih sprožilcev, vendar je eden od največjih virov bolečine odrezanost družinskih članov od življenja.

Ne glede na razloge ljudje, ki so odrezani, občutijo sram, zmedenost, stres, včasih pa celo depresijo in občutek nemoči. To še posebej velja v primeru, ko za odrezanje ni nobene razlage. Sorodniki lahko med seboj prekinejo stike za več mesecev, let in včasih celo za celo življenje –in to brez kakršne koli razlage.

V nadaljevanju je navedenih nekaj najpogostejših razlogov, zaradi katerih lahko sorodnik drugega odreže ali ga izloči iz družinskega kroga. Ta seznam ni vseobsegajoč, torej ne našpteva vseh možnih razlogov, temveč le najpogostejše.
Prav tako ni nujno, da je odrezanost zdrava – pogosto je izhod v sili.

10 tragičnih, a resničnih razlogov, zaradi katerih ljudje izločijo družinske člane iz svojega življenja:

1. So razočarani

Nekatere družine ali člani družine so odrezali člane, ko so razočarani, jezni ali do njih doživljajo druga neprijetna čustva. Morda ste bili med odraščanjem priča, kako je to storila vaša mama s svojo taščo.

Tako ste se naučili, da je odrezanje sorodnikov možnost, in morda boste sledili temu zgledu, ko se boste počutili podobno razočarani nad nekom v svojem družinskem krogu. Vsi se učimo iz tega, kar vidimo doma.

2. Želijo uveljavljati moč in nadzor

V vseh družinah so dominantni in manj dominantni člani. Dominantni lahko vodi družino tako, da odreže sorodnika samo zato, da bi uveljavil svojo visoko raven moči in nadzora.

Kje menite, da se otroci naučijo o dinamiki ustrahovanja na igrišču? Nasilneži pogosto uveljavljajo enake načine moči in nadzora, kot so na ogled v njihovih domovih.

3. So izčrpani zaradi strupene situacije

Včasih se družinski člani preprosto izčrpajo zaradi toksičnega odnosa sorodnika. Morda imajo občutek, da so predolgo prenašali določeno vedenje, in morda čutijo brezup, da se stvari lahko spremenijo.

Morda začnejo tako, da sorodnika postopoma izločijo, nato pa to osebo z roko v roki uvrstijo na seznam "ne sodeluj z njim". Vsakdo ima svojo stopnjo tolerance za bolečino in lahko prenese le toliko.

4. Ne želijo, da bi jih kdo spominjal na preteklost

Obstajajo najrazličnejši družinski člani, ki vedo veliko o vaši zgodovini in mlajšem jazu. Morda vas ne želijo spominjati na vašo preteklost. Kako se lotiti ponovnega pisanja svoje zgodovine in spreminjanja svoje pripovedi?

Eden od načinov je, da izključite družinske člane, ki vedo vse o vaši preteklosti. Izločite jih iz svojega življenja in lahko na novo napišete svojo zgodbo, ne da bi kdo izpustil preveč zgovorno mačko iz vreče. Če se izognete temu sorodniku, je bolj verjetno, da bo vaša preteklost ostala tam, kamor po vašem mnenju sodi – torej v preteklosti.

5. So zvesti določeni osebi

Nekateri med vami ste se verjetno znašli v situaciji, ko morate izbirati med otrokom iz nekdanjega zakona in novim partnerjem. Ali pa se morda počutite prisiljene, da se odločate med staršem ali zakoncem.

To so strašne situacije, vendar vsi poznate koga, ki se je znašel v takšnem položaju. Običajno? Da. Enostavno? Zagotovo ne.

6. Zaznali so prizadetost

Včasih se med sorodniki pojavi vrsta nesporazumov. Če se o njih ne razpravlja, se lahko kopičijo in sčasoma porušijo odnose. Tragično je, da takšna kopičenja vodijo v razpad družinskih odnosov.

Nesporazumov se ne rešuje z ignoriranjem, vendar je za mnoge pogovor sinonim za soočenje, česar ne zmorejo, in izogibanje sledi kot nesrečna izbira.

7. Obstajajo finančne težave

Finančne težave so pogosto vir težav v razmerju. Z denarjem ni mogoče kupiti ljubezni, zagotovo pa lahko povzroči veliko slabih občutkov. Razmislite o dinamiki družine, ki deli dediščino, ali o tem, kaj se pogosto zgodi, ko se družine skupaj lotijo posla.

8. Nesoglasja glede skrbi za bolne starše

Ali želite, da družina razpade? Oglejte si, kaj se zgodi, ko si skupina sorojencev poskuša razdeliti odgovornosti, povezane s prevozom bolnega starša na zdravniške preglede in/ali obiskom ostarelega starša, ki ne more več v celoti skrbeti zase.

Zagotovo obstajajo družine, ki se povežejo in lepo rešujejo tovrstne situacije, vendar je tudi to visoko na seznamu razlogov, zaradi katerih vas lahko družina odreže oz. družina razpade.

9. Obstaja zloraba

Žal so sorodniki veliko ljudi čustveno in/ali fizično zlorabili. Te škode ni nujno mogoče popraviti. V mnogih, vendar ne v vseh teh primerih bo odrezanost posledica dolgotrajnega niza bolečih interakcij.
Pogosto bi pomagalo opravičilo sorodnika, ki ni imel primernega odnosa do določenega družinskega člana, a zaradi odsotnosti samorefleksije se to redko zgodi. Pogosto gre namreč za osebe z motnjami, npr. narcise.

10. Družina si na splošno ne more opomoči od konfliktov

Nekaterim družinam preprosto primanjkuje tistega, kar imenujemo elastičnost. Nimajo sposobnosti, da bi si opomogle od težav, in se podobno kot gumijasti trak pretrgajo, ko se preveč raztegnejo. Včasih se zgodi, da je zgodovine in škode toliko, da ni veliko želje in energije za popravljanje odnosov.

Naloga terapevtov je, da posameznikom pomagajo razumeti njihovo vlogo v družinskih izločitvah – bodisi kot osebi, ki je izločena; bodisi kot osebi, ki je izločitev naredila. Veliko sreče vsem, ki poskušate razumeti svoj poseben sklop družinske dinamike.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Opravljena je bila še ena raziskava, ki je potrdila, da nekateri UV filtri v izdelkih za zaščito pred soncem uničujejo morsko življenje, ko se z naše kože ...