Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

1-urna meditacija zmanjša anksioznost in stres, ugotavlja raziskava

25. apr 2018 11:06
0

Oglasno sporočilo

... temveč tudi na telo. 'Mindfulness'' vaja oz. meditacija, kjer se sprosti um, je postal priljubljena vaja, saj ima mnogo dobrih učinkov in mnoge raziskave to dejstvo tudi potrjujejo. Pravaprav bi morala biti meditacija predpisana s strani uradne medicine, toliko dobrih učinkov ima. 

PREBERITE TUDI: Mindfulness meditacija izboljša naše sprejemanje odločitev

Raziskovalci so naredili novo raziskavo, rezultati pa so pokazali jasno zmanjšanje tesnobe že v prvi uri po meditaciji in manjši občutek anksioznosti. Raziskovalna skupina v Michiganu je skušala količinsko opredeliti, kakšen vpliv ima meditacija na telo in ali bi jo lahko smatrali za način zdravljenja. Zaključili so, da bi meditacija lahko bila dobro zdravljenje, da pa so dosegli ta zaključek, so pregledali 14 ljudi, ki so imeli sicer normalni krvni pritisk, vendar so bili anksiozni. Izmerili so dejavnike, povezane s kardiovaskularnim delovanjem - vključno s srčnim utripom, krvnim tlakom in arterijsko togostjo; pred in po 60-minutni vodeni meditaciji. Udeleženci raziskave so uro po meditaciji imeli manjše napetosti na arterijah, kar pomeni, da bi to lahko pripomoglo k zmanjšanju stresa tudi pri organih kot so možgani in ledvice, in pomagali preprečiti obolenje, kot je visok krvni tlak.

Vemo, da stres in tesnoba poslabšata fizično zdravje, povečujeta stopnje vnetja, ki lahko povzročijo srčne težave in težave z vsemi telesnimi funkcijami. Meditacija poudarja poudarek na dihanju in zavedanju svojih misli. Rezultati kažejo, da lahko celo ena sama kratka meditacija prinese izmerljive izboljšave pri ljudeh z anksioznostjo. Raziskovalci so dejali, da je večina udeležencev poročala, da se meditacije še naprej poslužujejo, vpliv na zmanjšano anksioznost pa je trajal še teden kasneje.

"Ta raziskava je drugačna, ker smo preučili učinek meditacije na anksioznost in kardiovaskularne rezultate, medtem ko so druge raziskave preučevale učinek več dni ali tednov meditacije", je dejal vodja raziskave, Durocher. "Rezultati kažejo, da lahko ena sama meditacija pomaga zmanjšati tveganje za srce in ožilje pri tistih z zmerno anksioznostjo."

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali tudi vi poskusiti 'mindfulness' meditacijo

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pogosto ob vseh obveznostih in skrbeh kar pozabimo na skrb zase in svoje dobro počutje.