Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ženske, ste pod stresom? Morda je vzrok vaš neprivlačen partner

11. feb 2011 11:10
0

Oglasno sporočilo

... na novo študijo se mora velik delež samic sprijazniti s podpovprečnimi samci, kar pri posameznicah poveča stres. To je v nasprotju s prejšnjimi teorijami, da ima vsaka samica možnost parjenja s samcem, ki ustreza njeni predstavi idealnega partnerja.

Raziskovalci so opazovali partnerstvo in parjenje pri avstralskih ščinkavcih (vrsta Erythrura gouldiae oz. Gouldova amadina). Pri teh pticah se posamezniki z različno barvo glave (rdečo ali črno) genetsko ne ujemajo drug z drugim. V enem eksperimentu so obe vrsti ščinkavcev spustili v veliko ptičnico in jim dovolili, da si sami izberejo partnerje. V drugem so znanstveniki določili, ali se mora posamezna ptica pariti z rdečim ali črnim samcem.

Izkazalo se je, da so v parih, kjer sta bili ptici enake barve, samice izlegle jajca kar mesec prej kot tiste v raznobarvnih parih. Krvni testi so pokazali, da so imele samičke, ki so bile 'v zvezi' z samčkom drugačne barve, kar trikrat do štirikrat višje ravno stresnega hormona kortikosterona. Čeprav pri ljudeh ne morejo izvesti enakega eksperimenta, je verjetno, da (ne)privlačnost partnerja vpliva na hitrost zanositve in število otrok.

Kako se torej samica odzove na svojega partnerja? Raziskave zadnjih desetletij so pokazale, da lahko ženske posežejo po različnih ukrepih za izboljšanje svojega položaja, med drugim lahko to vodi v varanje. Vseeno raziskovalci svetujejo, da tudi če se par genetsko ne ujema povsem, naj posameznika usmerita svojo energijo v to, da bosta delovala dobro kot ekipa. Nedavne študije so tudi pokazale, da se partnerji, ki so skupaj dlje časa, razmnožujejo uspešneje.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 4. feb 2020 17:58
   Dobra maska, slaba embalaža in oblika
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če se nikakor ne vidite v klasični, do tal dolgi, snežno-beli poročni obleki, imamo za vas 16 idej.