Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Znanstveniki odkrili, da imajo ženske mlajše možgane kot moški

10. jan 2023 12:30
0

Oglasno sporočilo

... možgani 3 leta mlajši od moških iste starosti, kar pojasni, zakaj so ženske dlje časa umsko bistre, pravijo znanstveniki.

"Šele zdaj začenjamo razumeti, kako lahko različni dejavniki, povezani s spolom, vplivajo na potek staranja možganov in kako lahko to vpliva na ranljivost možganov za nevrodegenerativne bolezni," je dejal Manu Goyal, docent na Univerzi v Washingtonu v ZDA.

"Presnova možganov nam lahko pomaga razumeti nekatere razlike, ki jih opažamo med moškimi in ženskami med staranjem," je dejal Goyal.

Možgani delujejo na osnovi sladkorja (glukoze), vendar se način, kako možgani uporabljajo sladkor, z rastjo in staranjem spreminja.

V študiji, objavljeni v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, so raziskovalci preučevali 205 ljudi, da bi ugotovili, kako njihovi možgani porabljajo sladkor. Udeleženci študije (121 žensk in 84 moških, starih od 20 do 82 let), so opravili slikanje s PET, s katerim so izmerili pretok kisika in glukoze v njihovih možganih.

Raziskovalci so pri vsaki osebi določili delež sladkorja, namenjenega aerobni glikolizi, ki vzdržuje razvoj in zorenje možganov, v različnih delih možganov. Algoritem za strojno učenje so usposobili za iskanje povezave med starostjo in presnovo možganov tako, da so mu posredovali podatke o starosti moških in presnovi možganov.

Raziskovalci so v algoritem vnesli podatke o presnovi možganov žensk in programu naročili, naj iz presnove možganov vsake ženske izračuna njeno starost. Algoritem je izračunal starost možganov, ki je bila v povprečju za 3,8 leta nižja od kronološke starosti žensk.

Raziskovalci so nato analizo izvedli še v obratni smeri: Algoritem so usposobili na podatkih žensk in ga nato uporabili za podatke moških. Tokrat je algoritem pokazal, da so možgani moških za 2,4 leta starejši od njihove prave starosti.

"Povprečna razlika v izračunani starosti možganov med moškimi in ženskami je precejšnja in ponovljiva, vendar je le delček razlike med katerima koli dvema posameznikoma," je dejal Goyal. "Je močnejša od številnih razlik med spoloma, o katerih so poročali, vendar ni niti približno tako velika kot nekatere razlike med spoloma, kot je na primer višina."

Relativno mladost ženskih možganov je bilo mogoče zaznati celo med najmlajšimi udeleženci, ki so bili stari le 20 let.

"Ne gre za to, da bi se moški možgani starali hitreje – odraslost začnejo približno tri leta starejši od žensk in to se ohrani celo življenje," je dejal Goyal. "Ne vemo pa, kaj to pomeni. Menim, da bi to lahko pomenilo, da ženske v poznejših letih ne doživljajo tolikšnega upada kognitivnih sposobnosti zato, ker so njihovi možgani dejansko mlajši, in trenutno pripravljamo študijo, ki bi to potrdila."

Starejše ženske so pri testih razuma, spomina in reševanja problemov praviloma uspešnejše od enako starih moških. Raziskovalci zdaj skozi čas spremljajo skupino odraslih, da bi ugotovili, ali imajo ljudje z mlajšimi možgani manjšo verjetnost, da bodo imeli kognitivne težave.
 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.