Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zelenolistnata zelenjava za bister um!

31. mar 2015 11:41
0

Oglasno sporočilo

... vsakodnevno prehrano pomaga preprečevati starostno pešanje spomina in kognitivnih funkcij. Poleg ostalih zdravih snovi, ki jih vsebuje zelenolistnata zelenjava, strokovnjaki ta učinek pripisujejo visoki vsebnosti vitamina K. "Izguba spomina in pešanje kognitivnih sposobnosti je eden izmed največjih strahov ljudi, ki se starajo," so povedali raziskovalci. "Ker je upad kognitivnih sposobnosti ključen pri Alzheimerjevi bolezni in demencah, je povečano uživanje zelenolistnate zelenjave preprost, a učinkovit način, kako to preprečiti oz. zavirati."

Raziskovalci so več let spremljali prehranjevalne navade in kognitivne sposobnosti več kot 950 ljudi in opazili opazno zmanjšanje upada kognitivnih sposobnosti pri tistih, ki so uživali veliko zelenolistnate zelenjave – vsaj eno do dve porciji na dan. Ti so imeli kognitivne sposobnosti, kakršne so sicer imeli 11 let mlajši od njih. Ko so preverili hranila, so ugotovili, da so najpomembnejši vitamin K, lutein, folat in beta karoten. Preverili in upoštevali so tudi ostale dejavnike, ki bi lahko vplivali; starost, spol, izobrazbo, kajenje, genetsko podvrženost Alzheimerjevi bolezni in fizično aktivnost.

Raziskava je pokazala jasno povezavo med uživanjem večjih količin zelenolistnate zelenjave oz. hranil vitamin K, lutein, beta karoten za dolgoročno ohranjanje zdravih in aktivnih možganov in preprečevanje bolezni in starostnega upadanja spomina in kognitivnih sposobnosti. Ostali viri omenjenih hranil so tudi ostala pisana zelenjava in sadje.

Več o tem, kako zelo zdrava je zelenjava, pa si preberite v članku Z zelenjavo do vitkosti in zdravja!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Nanika1991 pred 1 dnevom
   Dobro hidrira in hrani
  • Nanika1991 14. nov 2018 17:23
   Krasna za suho kožo
  • numi 3. nov 2018 23:45
   klasika
  • mijauuu 24. okt 2018 22:08
   Nič posebnega
  • Katrin 21. okt 2018 23:01
   Navdušena
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ta klasični, večni vzorec ne gre nikoli iz mode in ga lahko nosi vsaka urejena ženska, ki ima rada tudi klasični slog.