Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zavajajoča deklaracija Nutelle?

24. nov 2011 14:26
0

Oglasno sporočilo

... na izdelku Nutella spremeniti označevanje ali pa plačati globo v višini 250.000 EUR. Deklaracija je bila po prepričanju nemške potrošniške organizacije VZBZ (Verbraucherzentrale Bundesverband) zavajajoča, čemur je pritrdilo tudi sodišče.

nutella

Deklaracija potrošniku vzbuja vtis, da je priporočeni dnevni vnos (PDV) vitaminov in mineralov v rumenem delu deklaracije prav tako preračunan na 15 g namaza, torej na eno porcijo, kot hranila (maščobe, sladkor idr.) v zgornjem, modrem delu. Deklaracije na ta način, ki je za potrošnika zagotovo zavajajoč, izpostavlja navidezno visoko vsebnost vitaminov in mineralov (40 % in 70 %) ter hkrati nizko vsebnost maščob in sladkorja (7 % in 3 %).

Pri ZPS so izračunali, da bi potrošnik moral pojesti skoraj četrtino kozarca Nutelle (450 gramov) za navedeni vnos vitaminov in mineralov. Žal pa bi s tem pojedel kar 31 gramov maščob in 55 gramov sladkorja.

nutella_deklaracija

Potrošnik v trgovini nima časa primerjati in preračunavati množice podatkov, je razsodilo sodišče, zato mora proizvajalec popraviti deklaracijo ali pa plačati globo. Proizvajalec Nutelle Fererro je pod prisilo denarne kazni obljubil, da bo na trg (v Nemčiji) ponudil Nutello z bolj preglednimi oznakami. Hkrati pa bo zahteval revizijo sodbe sodišča. Omenjeni primer se nanaša na Nutello proizvedeno v Nemčiji, ki je na voljo tudi v nekaterih Slovenskih trgovinah. V Sloveniji sta potrošnikom dostopni tudi Nutelli proizvedeni v Italiji in na Poljskem. Pri ZPS bodo pregledali tudi deklaracije na teh Nutellah in opozorili javnost na morebitno zavajanje.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.