Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zanimivost: Uživanje preveč korenja lahko kožo obarva v oranžno

24. jul 2021 11:16
0

Oglasno sporočilo

... fantastičnega filma, vendar obstaja najverjetneje bolj logična razlaga. Korenje, dinje in druga hrana, pridelana na tleh, je polna beta-karotena in ob večjem zaužitju lahko včasih pri ljudeh razvije oranžen odtenek kože. Oranžni in rdeči pigmenti v marelicah, mangu, pomarančah, bučah, sladkem krompirju in podobnih pridelkih ustvarjajo prekomerno količino beta-karotena v krvnem obtoku, ta pa se kopiči na predelih telesa z debelejšo kožo - roke, kolena, komolci, stopala in gube okoli nosu. Stanje je bolj vidno pri tistih, ki imajo svetlo kožo, vendar so lahko prizadete osebe katere koli barve kože.

Karotenemija ni strašno pogosta, tudi za ljudi, ki se navdušujejo nad sadjem in zelenjavo. Običajno je rezultat omejene prehrane, ki vključuje velike količine določenega sadja ali zelenjave, ki vsebuje veliko rdečega, oranžnega in rumenega pigmenta; ta pigment je znan tudi pod imenom beta-karoten .

Velik korenček vsebuje približno 6 miligramov beta-karotena. Teh šest miligramov se bo pretvorilo v približno 1000 mikrogramov vitamina A, vitamin A pa je že dolgo zaslužen za to, da pomaga telesu pri odganjanju bolezni srca in spodbuja zdravo kožo in očesno tkivo. Pri približno 12: 1 stopnji pretvorbe beta-karotena v vitamin A bi morali nekaj tednov jesti od 120 do 300 korenčkov na dan - ne da bi se potopili v katero koli drugo skupino živil -, da dobite oranžen odtenek kože.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja, zato je zelo pomembno, da ga zjutraj in zvečer temeljito očistimo.