Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali ženske na delovnih mestih bolj izgorevajo, ker imajo manj avtoritete?

4. jun 2018 8:33
0

Oglasno sporočilo

...  izgorelost, saj jim ni dano dovolj moči. Ženskam naj bi bilo dano manj moči oz. pozicij vodij kot moškim in zato jim je težje. Raziskava, opravljena v Montreal Univerzi, je vključevala 2026 ljudi v različnih delovnih pogojih, na različnih delovnih mestih in to kar nekaj let. Preučevali so njihovo čustveno izčrpanost in delovno učinkovitost.

PREBERITE TUDI: Teh veščin se je težko priučiti, a ko vam uspe, se vam to zagotovo obrestuje

Med 2026 udeleženci raziskave jih je bilo polovica ženskega spola. Avtorica raziskave, Dr. Nancy Beaurgard, je dejala: “Naši rezultati kažejo, da se pojavljajo razlike med moškimi in ženskami, zaradi različnih delovnih pogojev. Ženske na delovnih mestih prej izgorijo, predvsem zaradi lastnosti njihovega dela; mnoge ženske imajo položaje, ki nimajo moči pri odločanju, kar pomeni, da jim njihovo delo jim zagotavlja nizko stopnjo avtoritete in moči odločanja in tako njihove sposobnosti ne pridejo do izraza."

Tak delovni položaj, ki ga večkrat izkušajo ženske kot moški, povzroča, da ženske pogosteje izgorijo. Ženske imajo manj pogosteje kot moški, položaje z avtoriteto, močjo in avtonomijo, in zato izkušajo več stresa, pomankanje motivacije in občutek nemoči. Ostali simptomi izgorelosti so anksioznost, glavoboli, nespečnost, bolečine.

Ženske veliko energije usmerijo tudi v gospodinjska dela

Raziskava je ugotovila, da poleg tega, da pomanjkanje občutka moči, izgorelost povzročajo tudi drugi dejavniki; nizka samopodoba, težave pri usklajevanju poklicnega in družinskega življenja ter čas in energija, porabljena za svoje ljubljene (otroci, gospodinjska opravila in opravki), kar je tudi pogosteje domena ženskega spola. Kratkoročno je ukvarjanje z gospodinjskimi opravili, ki odvračajo pozornost od stresa na delu, lahko zaščitni mehanizem proti izgorelosti. Vendar pa lahko dolgoročno to povzroči zamujene priložnosti za napredovanje in povzroči, da bi bile ženske še naprej omejene na položaje z nizko stopnjo odločanja.

Za moške so večji dejavniki tveganja za izgorelost povezani s časom. Ko moški delajo več ur ali imajo nepravilne delovne vzorce, je bolj verjetno, da bodo izgoreli. Drugi dejavniki vplivajo tako na moške kot na ženske enako: negotovost zaposlitve in pomanjkanje priznanja na delovnem mestu.

PREBERITE TUDI: Izgorelost, vaš novodobni morilec

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 1 dnevom
   Všeč
  • CandyCane pred 5 dnevi
   Vau...res najboljši
  • CandyCane pred 5 dnevi
   Eden najljubših
  • Akasha 7. avg 2018 21:14
   Bogato
  • Akasha 7. avg 2018 20:46
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ko že mislimo, da so si pa res izmislili že vse in izčrpali vse ideje, se spomnijo česa novega.