Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj zardimo, ko nam je nerodno?

23. feb 2021 8:25
0

Oglasno sporočilo

... ali najprimernejše v danem trenutku. Po drugi strani pa ne smemo pozabiti, da obstajajo tudi druge vrste reakcij, ki so nehotene in jih preprosto ne moremo nadzorovati. To lahko opazimo v primeru zardevanja, ki je spontan odziv, ki ga ne moremo namerno prikazati, niti ga ne moremo ponarediti - in je dejansko edinstven za ljudi.

Zardevanje je tako pristna in edinstvena reakcija, ki jo je težko razumeti, zato smo preverili nekaj raziskav, da bi vam razložil ta zelo verodostojen fizični odziv.

Kaj se zgodi z našimi telesi, ko zardevamo?

Človeško telo je podvrženo vrsti reakcij, pa tudi proces, ki pripelje do trenutka, ko se naša lica obarvajo rdečkasto, kar dojamemo kot zardevanje. Zdi se, da je zardevanje naravna reakcija na nekaj, čemur pravimo simpatični živčni sistem, ki je odgovoren za hitre neprostovoljne odzive naših teles.

Ko ta sistem zazna nekatere posebne vrste čustev, pošlje sporočilo nadledvičnim žlezam, naj sprostijo hormon, imenovan adrenalin, ki je prav tako odgovoren za sprožitev odziva telesa na boj ali beg. Ko se ta hormon sprosti, začne naš srčni utrip naraščati, kar posledično povzroči širjenje krvnih žil, to poveča raven kisika v krvi in ​​pretok krvi.

Raziskave so pokazale, da imajo področja, ki so najbolj dovzetna za zardevanje, na primer lica, vrat in ušesa (zlasti) drugačno anatomsko strukturo, ki omogoča to spontano in neobvladljivo reakcijo.

Možni vzroki za rdečico

Notranji proces, ki povzroča to značilno obarvanost v nekaterih delih telesa, že poznamo. Toda to je samo opis tega, kar se dogaja v naših telesih. Pomembno je tudi vedeti, kaj dejansko sproži tak odziv in obstaja več možnih vzrokov.

 • Čustva: Zadrega, sramežljivost, zaljubljenost ali celo jeza so lahko razlog, da nekateri deli našega obraza pordečijo.
 • Temperatura: če se naša telesna temperatura dvigne zaradi vročine ali telesne vadbe, se verjetno pojavi zardevanje. Podobno lahko zaradi ekstremnega mraza ušesa, nos in lica dobijo drugačen odtenek.
 • Vročina: lo se naša telesna temperatura dvigne zaradi kakršnega koli virusnega procesa, se običajno pojavi rdečica. Če je to razlog, ko vročina popusti, zardevanje izgine skupaj z ostalimi simptomi.
 • Hrana ali pijača: če uživate nekaj zelo začinjenega ali hrano, ki vsebuje nekatere kemične sestavine, lahko pride do zardevanja. Enako se lahko zgodi, če spijete nekaj, kar je zelo vroče.

PREBERITE TUDI: Kako postati bolj privlačni? Lažje, kot si mislite!

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Aktualno dogajanje pa je vplivalo tudi na to, kakšne so poroke in, jasno, kakšne obleke izberejo neveste.