Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj zaljubljenost ne more trajati večno in kako rešiti svojo zvezo, ko je ni več

15. sep 2020 8:06
0

Oglasno sporočilo

... so tesno povezani z biokemičnimi procesi v naših telesih. Tudi če bi želeli, da ta neverjeten strasten občutek traja večno, se naše telo z njim ne bi moglo spoprijeti. Preberite, zakaj občutek zaljubljenosti vedno izgine in kako lahko rešimo svojo zvezo, ko hormonski koktajl preneha delovati.

1. Ko se zaljubimo doživimo evforijo

Znanstveniki menijo, da ima evforija, ki jo sproži strast, veliko skupnega z občutkom, ki ga zasvojeni doživijo po zaužitju še enega odmerka izbrane droge. Tako sta sklenila nevroznanstvenika Andreas Bartels in Semir Zeki z University College London.

2. Ko se zaljubimo, je v našem telesu poplava hormonov

Ko se zaljubimo, se v naših možganih zgodi več kemičnih procesov, zaradi katerih ne upoštevamo partnerjevih pomanjkljivosti. Prav tako čutimo, da je naše življenje super le z našo ljubljeno osebo in smo od njih čustveno odvisni. Tu imajo hormoni res pomembno vlogo.

3. Zakaj občutek zaljubljenosti ne more trajati večno?

Biološka pravila so stroga: naša ljubezen je le minljiv kemični proces, ki traja največ 3 leta. Med evolucijo so jo ljudje potrebovali za preživetje. Naši predniki bi težko skrbeli za otroke, našli hrano in se zaščitili, če bi bili sami. Občutek zaljubljenosti je pomagal parom, da ostanejo skupaj zaradi preživetja svojega otroka. In ko je otrok odraščal, je ta občutek izginil. V manj kot treh letih živčni končiči postanejo skoraj neobčutljivi za proizvodnjo teh hormonov. Tudi sami hormoni se proizvajajo v veliko nižji koncentraciji. Možganska funkcija postane stabilna, začne delovati redno in hormoni prenehajo spodbujati čustveno navezanost para.

4. So vsa naša razmerja obsojena na propad?

Obdobje zaljubljenosti je za naše telo stresno. Tihi ritem je za nas pravzaprav učinkovitejši. Prava ljubezen se verjetno začne, ko hormonski koktajl preneha delovati. Znanstveniki so ugotovili, da je navezanost, zaradi katere dlje časa živimo s partnerjem, povezana z oksitocinom in vazopresinom. Raven oksitocina naraste, ko se ljudje objamejo, poljubijo ali preprosto poklepetajo.

PREBERITE TUDI: Tole vam naredi 20-sekundni objem

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Praviloma imamo vsi svoje barvne kombinacije, ki jih najraje nosimo.