Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Presenetljiv razlog, zakaj ljudje obožujemo glasbo

11. jul 2018 11:12
0

Oglasno sporočilo

... tako zelo všeč, da vam lahko popravi celo razpoloženje? Zakaj ljudje tako obožujemo glasbo? Raziskave so odkrile presenetljiva dejstva. 

PREBERITE TUDI: Visoko občutljiva oseba (Highly Sensitive Person - HSP)

Glasba je pomembna za človeka, kar je znano že vso zgodovino. Vsaka kultura je imela svojo glasbeno zgodovino. Obstaja več teorij, zakaj smo tako zagreti za glasbo; ob njej čutimo čustven in oseben pomen, kar je kot nekakšen jezik, ki smo ga govorili, preden smo izumili govor. Ta raziskava pa je ugotovila, da petina populacije, torej 20 odstotkov ljudi, lahko glasbo čutijo kot prijateljsko. To so predvsem ljudje, ki imajo visoko razvit čut za empatijo, saj zlahka zaznavajo čustva drugih ljudi, in ko poslušajo glasbo, se počutijo podobno, saj je fizični efekt na njihove možgane enak. 

V raziskavi so preučevali možgane udeležencev z visoko empatijo v različnih situacijah in ugotovljeno je bilo, da so se možgani obnašali enako v obeh situacijah; ob poslušanju glasbe, ki jo poznajo in ob srečanju s prijateljem. Z drugimi besedami: visoko empatični ljudje ne potrebujejo iti ven in se družiti, da bi pregnali občutek osamljenosti, saj jim pomaga lahko glasba, ki jim prežene te občutke. Najbolje je poslušati glasbo, ki v njih vzbudi dobre spomine. 

Povezavo med empatijo in glasbo so šele dodobra začeli raziskovati. Ponekod so začeli otrokom predvajati glasbe različnih kultur in raziskava je ugotovila, da so s stem zmanjšali rasizem in povečali čut za empatijo. 
Visoko empatični ljudje naj bi najraje poslušali glasbo, ki vključuje čustva. 


PREBERITE TUDI: Se vam kdaj zgodi, da ob poslušanju glasbe dobite 'kurjo polt'?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • numi pred 3 dnevi
   top 2
  • Nanika1991 22. jan 2019 16:19
   Dobro hidrira in hrani
  • Nanika1991 14. nov 2018 17:23
   Krasna za suho kožo
  • numi 3. nov 2018 23:45
   klasika
  • mijauuu 24. okt 2018 22:08
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sama sem od nekdaj sodila med ljudi, ki jim ne zdravje, ne videz nista bila samoumevna.