Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj je sladki krompir bolj zdrav od navadnega?

20. feb 2020 9:09
0

Oglasno sporočilo

... naših krožnikih. Sladki krompir izvira iz Južne Amerike, kjer raste že vsaj 5000 let in je eno izmed glavnih živil lokalnega prebivalstva. S časom je osvojil tudi evropski trg in zaradi svojih zdravilnih lastnosti počasi zamenjuje navaden krompir na naših jedilnikih.

Po okusu je precej sladkast in spominja bolj na korenje kot krompir. Pripravimo ga lahko na različne načine, najboljši pa je pečen v pečici - tako kot navaden.

Glikemični indeks

Že prva velika razlika med sladkim in navadnim krompirjem je v njunih glikemičnih vrednostih. Navadni krompir ima precej višji glikemični indeks, zato je v prehrani diabetika skoraj prepovedan, medtem ko sladki krompir nima tako visoke vrednosti in ga diabetiki lahko uživajo. Znano je, da živila z visokim glikemičnim indeksom povzročijo hiter porast krvnega sladkorja in s tem kopičenje maščob, zato je s tega vidika bolje uživati sladki krompir.

Vlaknine

Sladki krompir je bolj bogat z vlakninami, katerih uživanje naj bi izboljševalo prebavo, znižalo holesterol in preprečevalo pojav raka na debelem črevesju.

Vitamini

Sladki krompir je bogat z vitaminom C, folno kislino in vitaminom A. Navaden krompir vsebuje nižje vrednosti teh vitaminov.

Minerali

Oba krompirja vsebujeta veliko količino mineralov (železo, kalij ...), čeprav sladki krompir vsebuje več kalcija, ki je pomemben za zdrav razvoj kosti.

Zaradi vseh zdravilnih mineralov, vitaminov, vlaknin in nizkega glikemičnega indeksa, sladki krompir torej ugodno vpliva na diabetes, spodbuja prebavo, olajša vnetja, izboljša krvno sliko, je dober za srce, okrepi imunski sistem, zmanjša stres in še kaj.

PREBERITE TUDI: 12 živil, ki jih ne bi smeli hraniti v hladilniku

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Partner je oseba, na katero najprej pomislimo v dobrih in slabih trenutkih.