Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Omega-3 maščobe pomagajo proti depresiji

7. mar 2012 11:38
0

Oglasno sporočilo

... že veliko napisanega. Eden izmed najpomembnejših vplivov omega-3 maščob na zdravje in počutje pa je tudi njihovo antidepresivno delovanje.

omega_3_mascobe

Raziskava je pokazala, da je redno uživanje omega-3 maščob v obliki prehranskih dopolnil pri pacientih s hujšimi oblikami depresije stanje močno izboljša. Gre za največjo raziskavo doslej, ki je pokazala ugodne vplive omega-3 maščob za zdravljenje depresije. Učinkovitost omega-3 je tako dobra, da je celo primerljiva s konvencionalnim 'zdravljenjem' depresije.

Od leta 2005 do leta 2009 so spremljali 432 moških pacientov s hudo depresijo. Raziskava je bila randomizirana in dvojno slepa. Polovica pacientov je 8 tednov prejemala 3 kapsule omega-3 maščob na dan, ki so imele visok delež EPA (eikosapentanojska kislina), druga polovica pa je jemala 3 identične kapsule, ki pa niso vsebovale omega-3 maščob, temveč so bile placebo (sončnično olje, odišavljeno z ribjim oljem).

V nasprotju s kliničnimi raziskavami, ki so izvedene tako, da se ugotovi učinkovitost antidepresivov, je bilo v to raziskavo vključen visok delež pacientov s kompleksnimi in težko obvladljivimi psihičnimi stanji, med njimi pacienti, ki se niso odzvali na konvencionalno 'zdravljenje' z antidepresivi in tudi pacienti, ki so imeli težave z anksioznostjo. Raziskovalci so namreč želeli ugotoviti dejanske vplive jemanja omega-3 maščob na širši profil uporabnikov kot zgolj ambulantno obravnavane.

Epidemiološke in nevrobiološke raziskave so pokazale, da pomanjkanje večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 lahko vodi v psihološke motnje, med njimi depresijo. Več preliminarnih kliničnih študij je tudi že pokazalo, da jemanje omega-3 maščob z visokim deležem EPA izboljša simptome depresije med pacienti, ki se ne odzovejo na klasično 'zdravljenje' z antidepresivi.

Raziskavo je vodil dr. François Lespérance s centra za raziskave na univerzi Montréal (CRCHUM) in vodja oddelka za psihiatrijo na CHUM. Objavljena je bila v reviji Journal of Clinical Psychiatry.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  "Pandemija" in zapiranje ljudi v stanovanja je prinesla marsikatero spremembo – tudi na področju mode oz. oblačenja.