Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Omega-3 maščobe pomagajo proti depresiji

7. mar 2012 11:38
0

Oglasno sporočilo

... že veliko napisanega. Eden izmed najpomembnejših vplivov omega-3 maščob na zdravje in počutje pa je tudi njihovo antidepresivno delovanje.

omega_3_mascobe

Raziskava je pokazala, da je redno uživanje omega-3 maščob v obliki prehranskih dopolnil pri pacientih s hujšimi oblikami depresije stanje močno izboljša. Gre za največjo raziskavo doslej, ki je pokazala ugodne vplive omega-3 maščob za zdravljenje depresije. Učinkovitost omega-3 je tako dobra, da je celo primerljiva s konvencionalnim 'zdravljenjem' depresije.

Od leta 2005 do leta 2009 so spremljali 432 moških pacientov s hudo depresijo. Raziskava je bila randomizirana in dvojno slepa. Polovica pacientov je 8 tednov prejemala 3 kapsule omega-3 maščob na dan, ki so imele visok delež EPA (eikosapentanojska kislina), druga polovica pa je jemala 3 identične kapsule, ki pa niso vsebovale omega-3 maščob, temveč so bile placebo (sončnično olje, odišavljeno z ribjim oljem).

V nasprotju s kliničnimi raziskavami, ki so izvedene tako, da se ugotovi učinkovitost antidepresivov, je bilo v to raziskavo vključen visok delež pacientov s kompleksnimi in težko obvladljivimi psihičnimi stanji, med njimi pacienti, ki se niso odzvali na konvencionalno 'zdravljenje' z antidepresivi in tudi pacienti, ki so imeli težave z anksioznostjo. Raziskovalci so namreč želeli ugotoviti dejanske vplive jemanja omega-3 maščob na širši profil uporabnikov kot zgolj ambulantno obravnavane.

Epidemiološke in nevrobiološke raziskave so pokazale, da pomanjkanje večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 lahko vodi v psihološke motnje, med njimi depresijo. Več preliminarnih kliničnih študij je tudi že pokazalo, da jemanje omega-3 maščob z visokim deležem EPA izboljša simptome depresije med pacienti, ki se ne odzovejo na klasično 'zdravljenje' z antidepresivi.

Raziskavo je vodil dr. François Lespérance s centra za raziskave na univerzi Montréal (CRCHUM) in vodja oddelka za psihiatrijo na CHUM. Objavljena je bila v reviji Journal of Clinical Psychiatry.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."