Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vztrajnost se splača

25. jan 2013 15:19 Vanja Šnopl
4

Oglasno sporočilo

 

 

Verjetno je marsikdo potegnil črto pod preteklo leto in si obljubil, da bo v bodoče zaživel polnejše. A obljube nam nemalokrat splavajo po vodi in takrat smo polni opravičil zakaj jih nismo izpolnili. Smo bili premalo vztrajni? Če ste iskreni, lahko zdaj prikimate.


oprah.com

Pravijo, da se vztrajnost splača. Velike spremembe so povezane z velikimi koraki, ki zahtevajo vztrajnost in disciplino. V današnjih »kriznih« časih, si polnimo upe in sanje z branjem zgodb o uspehu. Vendar prav vsaka opisuje element vztrajnosti. Opravljen šoferski izpit, odlična ocena v šoli, zlata medalja na tekmovanju, topljenje kilogramov, poslovni uspeh…za vse našteto je potrebna vztrajnost. Posebej tisti, ki dvomijo vase, hitro zamahnejo z roko in pravijo, da imajo uspešni ljudje srečo, poznanstva in da so rojeni pod srečno zvezdo.


Postavite si cilj, naredite prvi korak in vztrajajte!

Zaprite oči, globoko vdihnite in si predstavljajte kaj si želite v življenju doseči. Predstavljajte si sebe kot glavnega junaka svoje zgodbe o uspehu. Kaj počnete? Kaj vas razveseljuje? Kako se ob tem počutite? Postavite si jasen cilj. Ko boste vedeli kaj si želite in ko boste jasno zastavili svoje cilje, je vaša naloga, da tem ciljem sledite. Zato naredite prvi korak in vztrajajte. Vztrajajte skozi padce, vztrajajte tudi, ko boste na robu obupa, vztrajajte, četudi boste sami, ki boste verjeli v svoj uspeh. Pomembno je, da sledite svojim sanjam in da poslušate svoje občutke. Nihče drug vam ne more podariti vaših sanj in nihče drug ne more živeti namesto vas. Da, v določenih trenutkih smo sami in odvisni zgolj in samo od sebe. Včasih se ustrašimo, ker od svojih najbližjih ne dobimo pričakovane podpore, a ko boste jasno sledili svojim sanjam, bo življenje samo poskrbelo, da vam bo na pot poslalo isto misleče ljudi, ki vam bodo v podporo.

Ljudje si v življenju želimo različnih stvari. Nekateri so zadovoljni z malim, drugi stremijo k čim večjim uspehom. Na koncu je pomembno le, da je vsak pri sebi zadovoljen. Vsak človek je unikaten, poseduje svoje znanje, izkušnje, sposobnosti in želje. Poglejte vase, poiščite svoje želje, sanje in cilje ter jim sledite. Tudi uspešni, bogati in slavni ljudje so morali po isti poti. Za vsak položaj v življenju je potrebno določiti cilj in vztrajati.


Strah pred porazom

Običajno je strah popolnoma normalna reakcija na trenutno ali grozečo nevarnost. Tako kot kašelj odstranjuje tujke iz dihalnih poti in bolečina omogoča umik ter preprečitev nadaljnje poškodbe, tako nam tudi strah pomaga ubežati nevarnosti. Zaradi strahu pred nesrečo vozimo počasneje kot bi sicer, zaradi tesnobe pred morebitnim neuspehom se pripravljamo na javni nastop ali učimo za izpit.

A če želimo nekaj spremeniti ali doseči cilj, je strah pred porazom najbolj negativno in destruktivno čustvo, ki ne le da človeka ohromi, ampak ga lahko potisne stopničko nižje. Kadar občutimo pretiran strah, lahko le-ta poseže v naše zdravje. Takrat čutimo tesnobo, bolečino v prsih, vrtoglavico, paniko, težje dihamo in se potimo.

Glavni vzrok strahu je nevednost in se pojavi, ko ne moremo predvideti in nadzorovati situacije. Kljub temu ne moremo pričakovati, da bomo strah premagali, če bomo že vnaprej spoznali vsako življenjsko situacijo in njeno posledico. Izzivov, ki jih življenje vsakodnevno postavlja pred nas, ni moč predvideti. Znanje premaguje strah, vendar se moramo najprej naučiti sprejeti negotovost življenja. Po drugi strani pa je strah subjektiven, saj se različni ljudje bojijo različnih stvari, kar izvira iz nestabilnosti človekove psihe in njegovega popačenega dojemanja stvarnosti.

Delovati strahu navkljub pomeni dovoliti sebi možnost zmage. Če se prepustimo strahu, se že vnaprej obsodimo na poraz in niti ne poskusimo doseči cilja. Skozi zgodovino človeštva so nova spoznanja omogočili ljudje, ki so premagali strah in si upali vkorakati v neznano. Tako smo odkrivali svet in spoznavali človeka. Ozrimo se na svoja življenja; vse od prvih korakov, ki smo jih naredili v otroštvu, smo tisočkrat premagali strah. Če bi po prvem nerodnem koraku in bolečem padcu rekli: ''Ne bom več hodil, preveč se bojim.'', bi se še vedno plazili. Vsak padec, vsak poraz je le nova izkušnja, ki jo lahko uporabimo pri naslednjem poskusu.
 
Kakšen je recept za uspeh?- Postavite si cilj, naredite prvi korak in vztrajajte…pa brez strahu!

4

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • MaRa23

   • 4. feb 2013 10:09

    ja ni zastonj rek Brez miuje se še čevelj ne obuje :))

   0
   • kowa

   • 2. feb 2013 11:09

    courage, courage!

   0
   • Amelie17

   • 27. jan 2013 15:27

    2013...bring it! :))

   0
   • darchy5

   • 25. jan 2013 18:10

    moje leto se ni dobro začelo..predvsem na področju zdravja Unhappy upam, da bo bolje...

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Bolj malo pričesk je tako subtilno ženstvenih, elegantnih in brezčasnih kot je super kratka pixie pričeska.