Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vpliv vadbe na delovanje jeter

15. mar 2023 8:12
0

Oglasno sporočilo

... telesnih procesov. Skrb za jetra je ključnega pomena za njihovo pravilno delovanje, še posebej, če imate bolezni jeter. Sestavni del dobre nege je redna vadba, ki lahko izboljša vaše splošno zdravje in pozitivno vpliva na delovanje jeter.

Katera vadba?

Na delovanje jeter najbolje vpliva kombinacija  vadbe. Priporoča se program vadbe, ki vključuje aerobne vaje, kot so hoja zunaj ali na tekalni stezi, kolesarjenje in plavanje, pa tudi vadbo z utežmi.

Učinki

Aerobna vadba se osredotoča na vaš srčno-žilni sistem in vpliva na oksigenacijo krvi.  Dejavnosti aerobne vadbe vključujejo ponavljajoče se velike mišične gibe, ki povečajo srčni utrip in spremenijo vzorec dihanja, povečajo količino kisika, ki ga zadihate, in pospešijo dostavo kisika vitalnim telesnim organom, kot so jetra.

Vadba z utežmi izboljša splošno moč kosti in mišic. Ohranjanje moči kosti in mišic je še posebej pomembno za ženske, saj so zaradi bolezni jeter kosti pogosto dovzetne za osteoporozo. Poleg tega trening z utežmi ugodno vpliva na metabolizem.

Prednosti

Obe vrsti vadbe izboljšata delovanje jeter na številne načine. Aerobna vadba krepi vašo srčno mišico in ji omogoča črpanje krvi z manj napora. Ko se to zgodi, se vaš utrip upočasni in pretok krvi se izboljša, kar vašemu srcu olajša pretok krvi v jetra in jetrom olajša pošiljanje filtrirane krvi nazaj skozi krvni sistem. Izgradnja čiste mišične mase s pomočjo teže lahko upočasni hudo izgubo mišic, ki postane očitna v napredovalih fazah bolezni jeter. Poleg tega vadba z utežmi preprečuje kopičenje maščobe, ki lahko povzroči zamaščenost jeter in povzroči zdravstveno stanje, imenovano nealkoholni steatohepatitis ali NASH. 

PREBERITE TUDI: Za razstrupljanje niso pomembna le jetra

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Postenje je ena najbolj zdravih stvari, ki jih lahko naredimo zase.