Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

V ženskih higienskih proizvodih se nahajajo strupene kemikalije

10. avg 2022 14:14
0

Ste presenečeni ob novici, da lahko izdelki za osebno higieno žensk, kot so tamponi, vložki, geli za umivanje, robčki in pršila, vsebujejo nevarne kemikalije? Strupene kemikalije v izdelkih za nego žensk lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot so povečano tveganje za nastanek raka dojk, težave s plodnostjo, astma in alergijske reakcije.

Strupene kemikalije

Med kemikalijami, ki se pogosto uporabljajo v izdelkih za nego žensk, so rakotvorne snovi, toksini z vplivi na plodnost, endokrini motilci in alergeni. Veliko izdelkov za žensko osebno higieno vsebuje tudi konzervanse, ki sproščajo formaldehid, ta pa je rakotvorna snov in močan alergen.

Vaginalno tkivo je še veliko bolj vpojno kot druga koža, zato je prisotnost hormonskih motilcev in drugih strupenih kemikalij v izdelkih za nego žensk še posebej zaskrbljujoča. Ženske težko izognejo nekaterim od teh potencialno škodljivih kemikalij v izdelkih za žensko nego, saj podjetja po zakonu niso dolžna razkriti sestavin v tamponih in vložkih ter sestavin dišav v drugih izdelkih.

In potem so tu še razne kemikalije, ki 'slučajno zaidejo' v izdelke in nimajo tam kaj iskati.

Stanje v EU

Julija 2018 je agencija ANSES v izdelkih odkrila sledi dišav, policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH) in pesticidov, ki imajo rakotvorne, mutagene ali reprotoksične (CMR), endokrine motnje ali povzročajo preobčutljivost kože. Nekateri od najdenih pesticidov so v EU prepovedani, na primer lindan in kvintozen.

Večina snovi ni bila namerno dodana izdelkom, razen ene dišave. Pravzaprav je večina verjetno nastala zaradi onesnaženja surovin ali kot nezaželeni stranski proizvodi med proizvodnimi postopki, kot sta beljenje ali lepljenje.

Čeprav so ugotovitve agencije ANSES pokazale, da so bile koncentracije tako nizke, da naj ne bi predstavljale tveganja, agencija proizvajalcem še vedno svetuje, naj izboljšajo kakovost svojih surovin in spremenijo nekatere proizvodne postopke, da bi odpravili tveganja.

Pred tem je tudi švedska agencija za kemikalije (Kemi) ugotovila, da je tveganje za negativne učinke na zdravje v izdelkih za žensko higieno majhno. Agencija Kemi je v 35 analiziranih izdelkih našla 21 kemikalij, ki so bile nevarne ali za katere se je sumilo, da so nevarne. Vendar so se njihove ugotovitve ujemale z ugotovitvami ANSES, saj so bile nevarne snovi večinoma v nizkih koncentracijah.

V nekaterih menstrualnih skodelicah so bili uporabljeni trije siloksani, za katere ni bilo mogoče pripraviti ocene tveganja, ker o njih ni bilo dovolj informacij. Ti so bili najdeni v zelo nizkih koncentracijah, celo nižjih od tistih, ki jih morajo podjetja v EU poročati za snovi, ki vzbujajo veliko zaskrbljenost (SVHC). Čeprav rezultati niso pokazali tveganja za zdravje, bo Kemi proizvajalce in uvoznike seznanil z ugotovitvami.

Francoska agencija za hrano, okolje in zdravje pri delu (ANSES) je v svoji oceni pozvala k omejitvam v okviru uredbe REACH, da bi omejila prisotnost rakotvornih, mutagenih in za razmnoževanje strupenih snovi (CMR) v teh izdelkih. Trenutno njihove sestave, proizvodnje in uporabe ne ureja posebna uredba, ampak zanje velja horizontalna zakonodaja, vključno z direktivo o splošni varnosti proizvodov (GPSD).

EU zbira informacije o morebitnih zdravstvenih tveganjih izdelkov za žensko higieno (higienski vložki, spodnje hlačke, tamponi in menstrualne skodelice), potem, ko so strokovnjaki v njih odkrili nevarne kemikalije.

Kaj lahko storite za zmanjšanje izpostavljenosti

 • Poiščite blagovne znamke, ki razkrivajo vse sestavine, vključno s tistimi v dišavah.
 • Odpravite uporabo izdelkov, ki niso potrebni za zdravo nožnico (robčki, dišave ...)
 • Izberite izdelke brez vonja, če so na voljo (zlasti tampone in vložke).
 • Izberite tampone in vložke nebeljenega bombaža ali naj bodo beljeni brez klora.


PREBERITE TUDI

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.