Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Škotska prva država, ki bo vsem ženskam zagotovila brezplačne izdelke za menstruacijo

27. nov 2020 11:23
0

Oglasno sporočilo

Končno prihajajo spremembe. Medtem, ko je bila omemba menstruacije še nedolgo nazaj tabu tema, se zadnja leta o tem končno normalno govori. Pa ne le to – države bi morale vsem ženskam zagotoviti sanitetne izdelke za čas menstruacije brez davkov – in Velika Britanija je prva država, ki jim je v začetku letošnjega leta to dejansko omogočila. To se je zgodilo po 20 letih kampanj aktivistk za ženske pravice. Tako sanitetni izdelki za ženske v VB niso več obdavčeni.

Škotska pa je šla še korak dlje: odslej bodo sanitetni izdelki za ženske brezplačno na voljo povsod: na delovnih mestih, javnih toaletah, javnih zgradbah, na šolah in univerzah.

Novica je prišla po štiriletni kampanji pod vodstvom škotske tiskovne predstavnice zdravstva, Monice Lennon. Tako so v škotskem parlamentu anonimno izglasovali zakon o menstrualnih izdelkih in po novih pravilih bodo morale javne in izobraževalne ustanove vsem ženskam zagotoviti brezplačne sanitetne izdelke za menstruacijo.

“To bo prineslo veliko razliko v življenja žensk in deklet. Narejen je bil že velik napredek, saj se je spremenilo to, kako s eo menstruaciji govori v javnosti. Tako stvari, kot so menopavza, endometrioza, menstruacija in izdelki, ki se za to uporabljajo, niso več tabu,” so povedali.

Po besedah raznih dobrodelnih organizacij, je zaradi ukrepov zaradi lažne pandemije prišlo tudi do 'menstrualne revščine' – torej tega, da si ženske ne morejo kupiti niti sanitetnih izdelkov za menstruacijo. Raziskava iz leta 2017, opravljena med dekleti, starimi 14 do 21 let, je pokazala, da si kar vsako deseto dekle ne more privoščiti teh izdelkov. 12 odstotkov pa mora improvizirati in si narediti domače vložke in tampone. Tako zaradi menstruacije mnoge ne morejo v šolo.

Škotska je tako prva država, ki jim bo omogočila brezplačne izdelke v vseh javnih in izobraževalnih ustanovah in upajo, da jim bodo druge države sledile.

PREBERITE TUDI: Vse, kar ste doslej mislili o menstruaciji … je narobe

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Postenje je ena najbolj zdravih stvari, ki jih lahko naredimo zase.