Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Test menstrualnih skodelic: nekatere sproščajo strupene kemikalije!

25. jul 2018 13:20
0

Oglasno sporočilo

... menstrualnih skodelic, s ciljem ugotoviti, kako varna in udobna je uporaba skodelic. Preizkusili so jih tako v laboratoriju kot v praksi. Vse v slovenskih trgovinah sicer niso na voljo, lahko pa jih uporabnice kupijo prek spleta ali v drogerijah v sosednjih državah.

Za izdelke na testu so odšteli med 15,90 in 29,95 evra, 8 med njimi je bilo izdelanih iz medicinskega silikona, ena pa termoplastičnega elastomera. Največ povprečnih ocen je bilo pri vsebnosti kemikalij - izločanje kemikalij je res minimalno, pa vendar je tudi to nepotrebno. Prav zato sta le dva  vzorca na zahtevnem preizkusu dobila oceno zelo dobro.

Menstrualno skodelico so patentirali na Švedskem pred več kot osemdesetimi leti. Sodobne skodelice so po obliki zelo podobne prvotnim izdelkom, materiali pa so doživeli precejšnji napredek. Če so bile skodelice pred desetletji izdelane predvsem iz gume, danes prevladujeta (medicinski) silikon in lateks. Proizvajalci kot eno izmed prednosti uporabe skodelice navajajo manjše stroške uporabe v primerjavi z izdelki za enkratno uporabo.

PREBERITE TUDI: Lunette menstrualna skodelica

Vendar to drži le, če je material dovolj vzdržljiv in ne pride prehitro do poškodb. Pri navedbi življenjske dobe menstrualne skodelice pa so bili proizvajalci pogosto zelo »ohlapni« - 'veliko let', '5 do 15 let', 'do 10 let'. Test  razlik v trdnosti in obrabi uporabljenega materiala so sicer vsi izdelki dobro prestali, kljub vsemu pa se je pokazala razlika v vzdržljivosti materiala pri večjih obremenitvah (simulirali smo trikratno silo pri odstranjevanju), so izpostavili na ZPS.

Izločanje kemikalij minimalno, pa vendar nepotrebno

V laboratoriju so preverili vsebnost neželenih kemikalij v skodelicah, rezultati tega dela testa pomenijo polovico skupne ocene. "Le dve skodelici, ki sta se tudi sicer najbolje izkazali na testu, sta na tem delu preizkusa dobili najboljšo oceno, zelo dobro. Vsi preostali izdelki so imeli težave pri vsaj enem izmed preizkusov v okviru kemičnega preverjanja, zato smo vsem pripisali povprečne ocene za kemijsko varnost," je predstavila rezultate na kemijskem delu testa Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

"V skodelicah smo ugotavljali vsebnost mehčal, barvil in kislin. Med drugim smo preverili prisotnost nitrozaminov, desetih ftalatov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov, morebitno izločanje formaldehida, pri obarvanih skodelicah smo preverili, ali izločajo barvila. Pri skodelicah iz lateksa smo preverili še, ali vsebujejo alergene proteine, ki lahko povzročijo alergijo, ter morebitno izločanje hlapnih organskih snovi iz skodelic tako med uporabo kot pri čiščenju."

PREBERITE TUDI: LadyCup menstrualna skodelica
 

Izbira ustrezne velikosti predstavlja precejšen izziv

Velikost skodelic za praktični del preizkusa so izbrali s pomočjo informacij proizvajalcev, ki so zapisane na embalaži ali v navodilih za uporabo. "Teoretično bi torej vse udeleženke testa morale dobiti pravo velikost skodelice, a v praksi ni bilo ravno tako", je predstavila izzive na praktičnem delu testa Urša Šmid Božičevič in dodala: "Kot smo ugotovili na praktičnemu delu preizkusa, je za izbiro primerne velikosti bolj pomemben podatek, ali je ženska rodila po naravni poti kot pa starost in višina, kar kot glavna dejavnika pri izbiri velikosti navajajo proizvajalci."

Nasvet ZPS: Zelo pomembno je, da pred prvo uporabo in po vsakem zaključenem menstrualnem ciklu upoštevate navodila proizvajalca in skodelico sterilizirate. Ne le zaradi higiene, na tak način lahko namreč vsaj nekoliko preprečite izločanje nekaterih hlapnih kemikalij iz skodelice.

PREBERITE TUDI: Forum: MoonCup ali Lunette menstrualno skodelico?

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest 7-8/2018 in na www.zps.si

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čas je, da damo hlačam – sploh kavbojkam – malo premora. In praznični december je idealna priložnost!