Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Učinek vdovstva: ali lahko žalovanje povzroči smrt preživelega partnerja?

13. mar 2023 13:20
0

Povzroči lahko hudo stisko, čustveno bolečino in depresijo. Toda ali lahko povzroči tudi smrt vdove ali vdovca? Spoznajmo žalostno resničnost t. i. učinka vdovstva.


 

Kaj je "učinek vdovstva"?

Učinek vdovstva se nanaša na povečanje verjetnosti, da bo vdova ali vdovec umrl zaradi čustvene bolečine po smrti ljubljenega partnerja. Ta pojav je večinoma opažen pri starejših ljudeh, ki so izgubili dolgoletnega moža ali ženo.

Smrt enega od zakoncev poruši zakonsko zvezo ter vpliva na telesno, čustveno in duševno zdravje preživelega zakonca. Ker je žalovanje zelo osebna izkušnja, lahko nekdo ob izgubi zakonca žaluje več let, medtem ko drugi žalujejo razmeroma kratek čas. Kadar pa žalovanje postane preveč intenzivno, lahko oseba umre v kratkem času po izgubi dolgoletnega partnerja.

Raziskovalci so pojav učinka vdovstva pogosto opazovali, strokovnjaki pa menijo, da lahko smrt zakonca dejansko poveča tveganje za smrt preživelega partnerja. Po podatkih študije iz leta 2013 je ovdovelost povezana z 48-odstotnim povečanjem tveganja umrljivosti.

Tesna povezava med umrljivostjo in ovdovelostjo razkriva, kako pomembna sta zdravje in socialna podpora osebe pri določanju umrljivosti vdove ali vdovca. 

Eden od najpogostejših vzrokov za smrt kot "učinek vdovstva" je tudi pomanjkanje skrbi za sebe s strani preživelega zakonca, ko eden od zakoncev zboli ali po njegovi smrti. Vzrok za to je najpogosteje depresija.

Ko zboli eden od zakoncev, lahko zboli tudi drugi zakonec, medtem ko skrbi za svojega trpečega partnerja.

Kako pogost je učinek vdovstva?

Študija iz leta 2008 je pokazala, da se učinek vdovstva pojavi v prvih 3 mesecih pri 30 % do 90 % starejših, katerih zakonec je umrl. V naslednjih mesecih pa je lahko približno 15 % starejših vdov ali vdovcev ranljivih za smrt. V prvih 3 mesecih je bila verjetnost smrti največja, in sicer 66 %.

Ne glede na to pojav ni omejen samo na starejše. "Učinek vdovstva je bil ugotovljen pri moških in ženskah vseh starosti po vsem svetu," dodaja študija. Tveganje za učinek vdovstva se lahko pri moških in ženskah, ki so izgubili družino, poveča "zaradi skoraj vseh vzrokov, vključno z različnimi vrstami raka, okužbami in boleznimi srca in ožilja".

Negativni učinki vdovstva

Zaradi pojava učinka vdovstva pri žalujočem zakoncu se lahko pojavijo nekatere pogoste težave, povezane z zdravjem, med katerimi so nekatere navedene v nadaljevanju. 

1. Težave z duševnim zdravjem

Žalovanje zaradi smrti zakonca lahko resno vpliva na duševno zdravje vdove ali vdovca in privede do različnih psiholoških stanj. Raziskovalci so opazili tesno povezavo med vdovstvom in duševnimi zdravstvenimi stanji. 

"Pri ovdovelih ljudeh obstaja veliko tveganje za pogoste duševne motnje," navaja ena od metaanaliz o duševnih motnjah v vdovstvu. Pričakovanje in prilagajanje na smrt partnerja ali zakonca lahko pogosto privede do naslednjih težav:

 • stres
 • tesnoba
 • depresija
 • dolgotrajna motnja žalovanja
 • posttravmatska stresna motnja (PTSD)
 • nespečnost ali težave s spanjem 
 • upad kognitivnih sposobnosti
 • utrujenost, izčrpanost ali pomanjkanje energije

Raziskovalci menijo, da ima partnerjeva smrt dolgotrajne posledice za duševno zdravje, kar vodi v bistveno počasnejše prilagajanje na vdovstvo, vendar se lahko psihološki učinki razlikujejo pri moških (vdovcih) in ženskah (vdovah). 

Razlike med spoloma pri učinkih vdovstva so še posebej izrazite pri depresivnih simptomih. Moški po smrti zakonca običajno postanejo bolj depresivni kot ženske, saj moški običajno nimajo močne skupine socialne podpore, ki bi jim pomagala preživeti izgubo. Vendar to ne pomeni nujno, da ženske po smrti partnerja ali zakonca ne doživljajo depresije.

Nadaljnje študije so tudi pokazale, da lahko učinek vdovstva poveča tudi tveganje za strm upad kognitivnih sposobnosti pri kognitivno zdravih odraslih, starejših od 50 let.

2. Sindrom zlomljenega srca

Žalovanje, travma in stres zaradi smrti ljubljene osebe lahko privedejo do možnosti pojava sindroma zlomljenega srca. Znan je tudi kot kardiomiopatija Takotsubo ali kardiomiopatija, ki jo povzroča stres, in je stanje srca, ki ga sproži hud čustveni ali fizični stres. 

Sindrom zlomljenega srca je začasno stanje prehodne disfunkcije levega prekata, pri kateri se spremeni oblika primarne črpalne komore srca, kar vpliva na učinkovitost srca pri pravilnem črpanju krvi. 

Raziskovalci so ugotovili, da se sindrom zlomljenega srca pogosto pojavlja pri ovdovelih ženskah in moških, čeprav je pogosto napačno diagnosticiran kot akutni koronarni sindrom. Nadaljnje študije so pokazale, da čeprav poročenost ni bila močno povezana s sindromom takotsubo, je bila ločitev/razvezanost ali ovdovelost povezana s povečano verjetnostjo za sindrom zlomljenega srca.

Čeprav sindrom zlomljenega srca ni nujno vzrok smrti pri starejših, ki doživljajo učinek vdovstva, je zagotovo učinek procesa žalovanja in lahko vpliva na umrljivost.

3. Spremembe apetita in telesne teže

Raziskave kažejo, da lahko vdovstvo močno negativno vpliva na prehranjevalno vedenje, vnos hrane in spremembe telesne teže pri starejših vdovah ali vdovcih. Ugotovljeno je bilo, da je pri njih večja verjetnost, da bodo:

 • jedli manj;
 • jedli sami;
 • jedli manj domačih obrokov;
 • jedli več komercialnih obrokov.

Raziskovalci so ugotovili, da so ovdoveli posamezniki uživali manj obrokov in manjše porcije hrane. Zaradi tega so v kratkem času izgubili precej teže. 

Med obroki so se počutili manj zadovoljne in izpolnjene zaradi pomanjkanja družbe pri prehranjevanju. "Ugotovljeno je bilo, da so ovdovele osebe izpostavljene večjemu tveganju za izgubo telesne teže. To je lahko posledica manjšega apetita in uživanja v obrokih," pojasnjujejo raziskovalci.

Vloga socialne podpore pri učinku ovdovelosti

Smrt zakonca lahko močno vpliva na družbeno življenje preživelega partnerja. Študije kažejo, da se raven družbenega udejstvovanja pogosto spremeni zaradi vdovstva v poznem življenjskem obdobju. To lahko vpliva tako na formalne družbene vloge, kot so udeležba pri verskih obredih, sestanki ali prostovoljne obveznosti, kot tudi na neformalne družbene vloge, kot so družabni stiki z družino in prijatelji, bodisi osebno, po telefonu, s sporočili itd.

Raziskovalci so opazili, da lahko učinek vdovstva pogosto privede tudi do višjih ravni neformalne družbene udeležbe, saj se družbena udeležba pred zakončevo smrtjo pogosto zmanjša zaradi njegovih zdravstvenih težav, po izgubi partnerja pa se lahko zaradi podpore družine, prijateljev in bližnjih drastično poveča. 

Vendar pa nimajo vsi, ki doživljajo učinek vdovstva, na voljo podpore; ali pa ne želijo spremeniti količine druženja. Zato je pri nekaterih starejših ljudeh veliko tveganje, da bodo trpeli zaradi osamljenosti, potem ko postanejo vdova ali vdovec.

Vdovstvo in osamljenost

Z izgubo dolgoletnega partnerja lahko nastane čustvena praznina, ki jo je težko zapolniti, kar lahko vodi do občutkov praznine in brezupa. "Po dolgotrajnih zakonih se ti starejši ljudje soočajo z osamljenostjo, tako doma kot v notranjosti, kar zelo pogosto sproži depresivne motnje," pojasnjujejo raziskovalci. 

Nekateri starejši posamezniki, ki doživljajo učinek vdovstva, se lahko zaradi žalovanja in čustvene bolečine tudi namerno umaknejo in družbeno izolirajo, kar vodi do še več depresivnih simptomov.

Kako lahko pomaga socialna podpora

Močni socialni odnosi lahko ublažijo negativne učinke osamljenosti in stresa, povezane z vdovstvom. Glede na študijo iz leta 2021 bi lahko druženje izboljšalo tveganje za smrt ovdovelih oseb s povečanjem telesne, psihološke in socialne vitalnosti ter celo s pridobitvijo večje socialne podpore med druženjem.

Če ostanejo aktivni v družbeni skupini, lahko ovdovelim osebam pomagajo preprečiti vpliv učinka vdovstva. Socialna podpora, pozitivni odnosi in socialne interakcije lahko zmanjšajo simptome depresije in olajšajo proces žalovanja vdov ali vdovcev.

PREBERITE TUDI: Izginjenje ali 'hosting" – ko oseba preprosto izgine iz vašega življenja

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.