Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Učenje novih jezikov spreminja razvoj možganov

7. sep 2013 8:00
0

Oglasno sporočilo

... na strukturo njihovih možganov, ko odrastejo. Študija, ki sta jo izvajali Univerza McGill in Univerza Oxford, ugotavlja, da se večina ljudi tekom svojega življenja nauči vsaj dva jezika, mnogi pa drug jezik govorijo zelo tekoče, še posebej, če so se obeh jezikov učili v zgodnjem otroštvu.

V študiji so ugotovili, da je vzorec razvoja možganov zelo podoben, če se otrok že od rojstva uči le enega ali dveh jezikov. Če se otrok začne drug jezik učiti nekoliko pozneje v otroštvu, ko že obvlada prvega, pa to spremeni strukturo možganov, še posebej frontalni korteks. Levi frontalni korteks postane debelejši, desni pa tanjši. Korteks je večplastna masa nevronov, ki igrajo pomembno vlogo pri kognitivnih funkcijah kot so mišljenje, jezik, zavest in spomin.


usfsp.edu

Študija kaže, da naloga učenja oziroma 'pridobivanja' drugega jezika v otroštvu spodbuja rast nevronov in povezave v nevronih na načine, ki jih vidimo pri pridobivanju kompleksnih motoričnih sposobnostih, kot je na primer žongliranje. Raziskovalci menijo, da bi težave, ki jih imajo nekateri ljudje pri učenju drugega jezika kasneje v življenju, lahko pojasnili na strukturni ravni. “Kasneje v otroštvu kot se otrok začne učiti drugega jezika, večje so možnosti za spremembe v frontalnem korteksu“ pravi dr. Denise Klein, ena izmed raziskovalk, ki je sodelovala pri raziskavi. Dodala je še, da njihova raziskava kaže, da je starost, pri oseba začne z učenjem drugega jezika, ključnega pomena pri določanju struktur za učenje jezika.

Vir naslovne fotografije: usfsp.edu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  V zadnjih desetletjih je postalo prepričanje, da starost pomeni bolehnost, betežnost, bolezen in trpljenje, nekako splošno sprejeto.