Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To so 3 preprosti koraki do sreče

4. jul 2017 19:08
0

Oglasno sporočilo
A vse je le stvar odločitve in volje in če vsak dan znova vztrajamo in se trudimo, nam bo prej kos slej uspelo. In kakšen je ta 'recept'? Profesor in politik Reinhold Niebuhr je povedal takole in s tem v celoti zajel bistvo: “Mir bomo dosegli tako, da bomo sprejeli stvari, ki jih en moremo spremeniti; imeli pogum, da spremenimo stvari, ki jih lahko; ter modrost, da bi to dvoje ločili.”
 
 

Kako uresničiti ta princip? V 3 preprostih korakih.

 

1. korak: ugotovite vir svoje nesreče

Za ta korak potrebujete dva lista papirja in pisalo. Na prvi list napišite vse stvari v vašem življenju, ki vam povzroča nezadovoljstvo, nesrečo in stres. Ljudje smo si različni in seznam je lahko praktično nasproten kot bi bil od vašega prijatelja, prav tako se lahko tekom let spreminja, saj se tudi mi neprestano spreminjamo in rastemo. Zato je pomembno, da ga redno posodabljate.
 
Npr. kot najstnika vas je morda motilo, da ste morali poslušati starše in ogrci po nosu; v dvajsetih pomanjkanje denarja; v tridesetih stres na delovnem mestu, nesoglasja s partnerjem in podobno. Prav tako ne bodite presenečeni, če bo seznam enkrat kratek, drugič zelo dolg. A načeloma bi se moral z leti krajšati, kar je tudi cilj te naloge.
 

PREBERITE TUDI: Naučimo se biti srečni!

 
Ko ste torej naredili seznam motečih stvari v življenju – motečih do mere, da vas onesrečujejo – vzemite drugi list, da boste organizirali prvega. Sedaj vse navedeno napišite po vrsti od najbolj motečih in stresnih dejavnikov do najmanj.
 
Nato pred stvari, na katere nimate vpliva – torej jih ne morete spremeniti – naredite znak minus (-); in pred stvari, ki jih lahko spremenite, znak plus (+).
 

2. korak: sprejmite, kar ne morete spremeniti

Za ta korak boste poleg svojega drugega lista potrebovali tudi 'odprto glavo'. Preberite celoten seznam in še enkrat premislite, ali lahko katerega izmed minusov spremenite v plus – torej je stvar, na katero lahko vplivate in jo spremenite. A četudi morda še kakšno najdete, bo zagotovo ostalo nekaj stvari z znakom minus spredaj (npr. neznosen sorodnik; vaša starost ipd.) in vaš cilj je, da se sprijaznite s temi stvarmi in jih sprejmete.
 

PREBERITE TUDI: Sreča je odločitev, da nismo več v vlogi žrtve

 
Razumite, da vam bo nesprejemanje prineslo le bolečino, nezadovoljstvo in stres in vsak dan, ki ga boste preživeli v takem stanju, je izgubljen. Razumite tudi, da so določeni stresorji nujno potrebni v našem življenju za napredek in rast – le tako lahko postanemo (naj)boljša verzija sebe, zato jih sprejmite s hvaležnostjo. Vsak izziv predstavlja področje, kjer lahko zrastete; lekcijo, ki se je morate naučiti in s potrpežljivostjo, vztrajnostjo, odpuščanjem in empatijo – tudi do sebe! – vam bo uspelo.
 

3. korak: spremenite tisto, kar lahko

In potem so tu še stvari, na katere imate vpliv in ki jih lahko spremenite. Za ta korak 'potrebujete' stvari z znakom plus v seznamu, predvsem pa veliko motivacije, volje, potrpežljivosti in vztrajnosti. Vsaka 'plus' stvar s seznama bo potrebovala svojo rešitev in načrt, kako do nje. Npr. zdravstvene težave zdravo prehrano, gibanje in morda terapevta; slaba samopodoba, anksioznost in druge duševne težave terapevta; finančne težave način varčevanja in upravljanja z denarjem, morda celo menjavo službe ipd.; nezadovoljstvo v zvezi delo na zvezi s partnerjem ali terapevtom ipd.
 
Pomembno je, da imate vse stvari zapisane in da napišete, kako jih boste spremenili, da jih boste izboljšali. In potem bo potrebna akcija, za katero boste potrebovali zgoraj navedeno: torej energijo, odločnost, vztrajnost, morda podporo prijateljev in družine ipd.


PREBERITE TUDI: Naključij ni

 
Glede na to, da je vaš seznam napisan od najbolj do najmanj pomembnih stvari, je priporočljivo, da se najprej lotite prve stvari na seznam ali vsaj kakšne zelo pri vrhu, saj bodo spremembe na tem področju prinesle največjo spremembo tudi v vaše življenje.
 

Je vaša sreča vredna toliko truda?

Vsekakor! Zato je izjava Reinholda Niebuhra tako pomembna: potrebujete pogum, da spremenite stvari, ki jih lahko. Ne pozabite, da ste sami krmar barke svojega življenja in nihče drug nima večjega in dolgoročnejšega vpliva na vaše življenje kot le vi sami.
 

PREBERITE TUDI: 6 jutranjih rutin za boljše počutje in več energije

 
0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Evropsko sodišče za človekove pravice bo verjetno kmalu odločilo, da obvezno cepljenje, kot je zakonsko urejeno v Sloveniji, pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic.