Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj je pokazal test sadno-žitnih ploščic za otroke? Nič kaj dobrega

30. maj 2022 13:42
0

Oglasno sporočilo

MIPORjevi ocenjevalci so tokrat podrobneje pregledali in primerjali sestavo in hranilno vrednost sedmih sadno-žitnih ploščic z jabolkom in banano, namenjenih malčkom oziroma majhnim otrokom od prvega leta starosti.

Starši dokaj pogosto posežejo po njih, saj so praktične za uporabo, tako doma kot na sprehodu ali otroškem igrišču. Slike sadežev in žit na embalaži ter dejstvo, da gre za otroško hrano, pa marsikaterega starša prepriča, da za svojega malčka kupuje zdrav obrok.

A ocene niso tako bleščeče. Le en izdelek je dobil oceno dobro, trije povprečno, trije pa nezadovoljivo, predvsem zaradi visoke vsebnosti sladkorjev ali aditivov. Za malico otroku raje ponudite oreščke ali sveže sadje. Rezultati so v celoti prosto dostopni na potrosnikovZOOM.si, kjer lahko tudi preberete, kaj so sadno-žitne ploščice in koliko prostega sladkorja vsebujejo.

Hrana za majhne otroke ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa, lahko pa vsebuje nekatere druge aditive. Večina proizvajalcev se je dodatku aditivov v sadno-žitnih ploščicah raje izognila, saj so določeni aditivi v hrani za majhne otroke sicer dovoljeni, a očitno, glede na to, da jih večina istovrstnih izdelkov ne vsebuje, niso nujno potrebni.

Sadno-žitne ploščice vsebujejo veliko sladkorja

Energijska vrednost na 100 gramov sadno-žitne ploščice je v povprečju 373 kilokalorij (1567 kilojoulov), kar pomeni, da gre za energijsko bogato živilo. In ravno uživanje energijsko bogate hrane naj bi povečevalo tveganje za debelost v otroštvu.

"Z eno samo ploščico (25 gramov) bi majhen otrok, ki dnevno potrebuje med 1100 in 1300 kilokalorij, tako pokril skoraj desetino dnevne potrebe po energiji," opozarja Nika Kremić in dodaja, da k energiji prispeva tudi sladkor, ki ga vsebujejo prav vse pregledane sadno-žitne ploščice. Med izdelki so ogromne razlike, saj ga je lahko od 28 pa vse do 53 gramov v 100 gramih izdelka.

Nasveti

 1. Sadno-žitne ploščice so praktične za uporabo, a so energijsko gosto živilo, vsebujejo veliko prostega sladkorja in predstavljajo bolj sladico kot zdrav prigrizek, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega oziroma še bolje do drugega leta starosti.
 2. Sadno-žitne ploščice običajno ne vsebujejo dodanega namiznega sladkorja ali saharoze,  zato se zdi, da so boljša izbira kot kakšen drug sladek prigrizek. A to ni čisto res. Zgoščene sadne sokove, ki jih najdemo v vseh ploščicah, namreč uvrščamo med proste sladkorje. Več o tem preberite na povezavi.
 3. Namesto sadno-žitne ploščice za malico otroku raje ponudite narezano sveže sadje ali, še bolje, oreščke.

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Od zdravja srca do zdravja kosti in lepe, napete, mladostne kože – morski kolagen ima izjemne pozitivne vplive na naše zdravje in videz.