Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Test detergentov za pomivanje posode: so dražji (naj)boljši?

2. avg 2018 13:40
0

Oglasno sporočilo

Cena ni merilo kakovosti

Detergente za ročno pomivanje posode uporabljamo v kuhinji vsi, tudi tisti, ki imajo pomivalni stroj, saj vseh materialov ne smemo pomivati v njem. Potrošniške organizacije smo preverile, kako učinkovita so sredstva, ki jih ponujajo v trgovinah. Zmagovalec testa je bil tisti z najnižjo ceno na 100 ml detergenta. 

Tokrat so preverjali zgolj moč detergentov, in sicer so ocenjevali učinkovitost pomivanja glede na sposobnost detergenta, da ustvari čim bolj obstojno peno, ki ima nalogo odstranjevati umazanijo s posode in jo zadržati v kopeli, da se ponovno ne 'prime' na posodo. "Ko s površine pralne raztopine izgine še zadnji mehurček pene, pomeni, da se je moč detergenta izčrpala," je pojasnila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Detergentov, ki bi dosegli oceno zelo dobro, na testu ni bilo

So pa trije izmed 11 izdelkov na testu prejeli skupno oceno dobro. "Z rezultati, ki so jih dosegli drugi, ne moremo biti zadovoljni. Med detergente, ki so premalo učinkoviti, so se uvrstili tudi vzorci, ki se reklamirajo z okolju prijaznejšim delovanje," je povzela rezultate Dušica Breskvar. 

Ali ste vedeli?

 • Pri ročnem pomivanju posode v raztopini detergenta porabimo kar štirikrat več vode kot pri pomivanju v stroju. Če pomivamo pod tekočo vodo, je poraba še bistveno večja.
 • Zaradi močnih kemikalij in visoke temperature v stroju, ki lahko poškodujejo posodo, moramo ročno pomivati vse lesene kose, kuhinjske nože, kristalno steklo, servis s pozlato in vso posodo, na kateri ni oznake, da je pomivanje v stroju dovoljeno.
 • Naj nas ne zavede detergent, ki ustvarja veliko pene. Za učinkovitost namreč ni pomembna količina, ampak obstojnost pene. 

Rezultati testiranja so objavljeni v reviji ZPStest, 7-8/2018 in www.zps.si.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 2 dnevoma
   Všeč
  • CandyCane pred 6 dnevi
   Vau...res najboljši
  • CandyCane pred 6 dnevi
   Eden najljubših
  • Akasha 7. avg 2018 21:14
   Bogato
  • Akasha 7. avg 2018 20:46
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ko že mislimo, da so si pa res izmislili že vse in izčrpali vse ideje, se spomnijo česa novega.