Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Telesna aktivnost podaljšuje življenjsko dobo

15. nov 2012 13:28
6

Oglasno sporočilo

Telesna dejavnost je povezana z daljšo življenjsko dobo, so ugotovili v študiji, opravljeni na inštitutu National Cancer Institute (NCI). Ugotovili so, da imajo ljudje, ki so v prostem času telesno dejavni, kar za 4,5 let daljšo življenjsko dobo od vrstnikov, ki niso.

Z namenom določiti za koliko let se podaljša življenje kot posledica športnega udejstvovanja, so raziskovalci preučili podatke kar 650 000 odraslih v starostni skupini 40 let in več.

Več posvečanja fizičnim aktivnostim podaljša življenjsko dobo
V ZDA so strokovnjaki priporočili, da bi se morali odrasli med 18. in 64. letom na teden gibati vsaj 2,5 ur v obliki zmerne aerobne aktivnosti; ali pa se eno uro in pol posvečati intenzivni telesni aktivnosti. Pod zmerne aktivnosti so šteli tiste, pri katerih lahko oseba govori, a ne zmore peti, intenzivne aktivnosti pa tiste, pri katerih zmore oseba povedati le nekaj besed, brez da bi se morala ustaviti in zadihati.

Raziskovalci so ugotovili, da je življenjska doba pri ljudeh, ki so upoštevali ta priporočila, zares za 3,4 leta daljša; tisti, ki so priporočeno količino gibanja povečali za dvakrat, pa so življenjsko dobo podaljšali kar za kar 4,2 leta. Koristi vadbe je bilo zaslediti tudi pri ljudeh, ki so se na primer telesni aktivnosti posvečali za polovico od priporočenega. Že pri njih se je doba podaljšala za 1,8 leta.

"Redna vadba podaljšuje življenje vseh skupin, ki smo jih preučevali – ljudi z normalno telesno težo; tistih s povečano težo in zelo debelih ljudi," je povedal glavni avtor študije Steven Moore. Prav tako so bili pozitivni učinki vadbe podobni pri ženskah in moških, črncem pa se je življenjska doba še bolj podaljšala kot belcem. Odnos med življenjsko dobo in fizično aktivnostjo pa je še močnejši pri tistih z zgodovino srčnih ali rakavih obolenj.

Pomembna je tudi telesna teža
Debelost je povezana s krajšo življenjsko dobo, vendar telesna dejavnost pomaga ublažiti delček škode, ki jo povzroči debelost. Ljudje, ki so debeli in neaktivni, imajo za kar 5 do 7 let krajšo življenjsko dobo (odvisno od njihove stopnje debelosti), kot ljudje z normalno telesno težo in zmerno telesno aktivnostjo.

Dokazano je bilo tudi, da telesna dejavnost pomaga ohranjati zdravo telesno težo, zdrave kosti, mišice in sklepe; spodbuja psihično dobro počutje in zmanjšuje tveganja za določene bolezni, tudi za nekatere vrste raka. "Ne smemo podcenjevati izjemnega pomena telesne dejavnosti za zdravje – tudi skromno posvečanje gibanju lahko podaljša naše življenje," je dodal Min Lee, profesor medicine (Harvard Medical School, Cambridge) in eden od pomembnih avtorjev študije.

6

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • nitka74

   • 8. jan 2013 22:26

    Se popolnoma strinjam s tem člankom.

   0
   • katja_katja

   • 27. dec 2012 19:37

    Po novem letu začnem z redno vadbo, sicer še nevem kaj si bom izbrala, saj je toliko možnosti Smile 1

   0
   • zvezdica69

   • 16. dec 2012 10:57

    Res se bo treba spravit v gibanje, ni pa tako preprosto se prepričat v gibanje če tega nisi vajen in če zaenkrat še ni problemov s težo Smile 1

   0
   • Tanja

   • 19. nov 2012 11:35

    Ja, ni ga čez gibanje! Smile 1 Mene sicer bolj kot kvantiteta zanima kvaliteta, ampak kakovostna kvantiteta Big smile pa tudi ni švoh.

   0
   • Aralyn

   • 16. nov 2012 17:07

    Fino, da ima toliko pozitivnih lastnosti. Meni je še zmeraj prva motivacija to, da sem veliko boljše volje po telovadbi, brez nje imam občutek, da sem kot sesirjena. Big smile Wink Čim je slab dan, se ga z dobro dozo rekreacije da popravit, včasih me ta učinek prav preseneča.

   0
   • Connie

   • 15. nov 2012 18:54

    Še ena motivacija več! Smile 1

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čas je, da damo hlačam – sploh kavbojkam – malo premora. In praznični december je idealna priložnost!