Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tak učinek ima pomanjkanje vitamina D

23. sep 2015 10:59
0

Oglasno sporočilo

... negativne posledice na zdravje – med drugim padec imunskega sistema, depresivno počutje, utrujenost, slabotnost, bolečine v mišicah, bolečine v kosteh, povišan krvni tlak, večja nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja in več vrst rakavih obolenj, pa tudi avtoimunske bolezni. Vitamin D vpliva tudi na absorpcijo kalcija in bolečine v mišicah in kosteh so lahko posledica pomanjkanja kalcija. Dolgoročno pomanjkanje kalcija lahko vodi v mehke kosti in celo osteoporozo.

Kljub imenu 'vitamin' pa vitamin D ni klasični vitamin – pravzaprav gre za steroidni hormon, ki se ga prvenstveno dobiva z izpostavljanjem UV sevanju. Vitamin D se nahaja tudi v hrani, a načeloma ne v veganski, zato morajo vegani še toliko bolj paziti na zadosten vnos vitamina D. Pomanjkanje vitamina D je namreč prisotno že pri splošni populaciji, pri veganih pa še toliko bolj. Po nekaterih podatkih naj bi vitamina D primanjkovalo kar 95 % populacije.

Idealni vir vitamina D je izpostavljanje sončnim žarkom, a ker prekomerno izpostavljanje povzroča kožnega raka, ga je treba dobiti iz hrane in s pomočjo prehranskih dopolnil. Viri iz hrane so mastne ribe, konzervirana tuna, goveja jetra, jajčni rumenjaki, shiitake gobe, mandljevo mleko, pomarančni sok, olje polenovke, obogateno mleko in žitarice ter sir, ter prehransko dopolnilo vitamin D.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Strokovnjakinja za kraljevi slog je razkrila vzrok za nov poslovno-eleganten sartorialni videz valižanske princese.