Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ta 2-sekundni trik je ključ do zmanjšanja bolečine

11. apr 2018 7:55
0

Oglasno sporočilo
Nova raziskava je odkrila en prav enostaven in simpatičen trik, ki vam lahko pomaga olajšati fizično bolečino, ki vas muči.
 

PREBERITE TUDI: Tole vam naredi 20-sekundni objem

Skrivnostni trik? Človeški dotik. Držanje za roke je tisto, ki nam dovoli, da se naše dihanje in srčni utrip sinhronizirata, s čimer se zmanjšajo telesne bolečine. Vodja raziskave, Pavel Goldstein, se je za to začel zanimati, ko je ugotovil, da je njegovi ženi ob porodu njegova bližina in držanje za roke pomagala zmanjšati porodne bolečine, zato se je odločil, da to razišče tudi v laboratoriju.
 

Je res, da lahko nekdo omili bolečine le z dotikom in kako je to mogoče?

Za raziskavo je Goldstein preverjal možganske valove 22 parov, (starosti med 22 in 32 let), ki so bili skupaj najmanj eno leto. Dal jih je v 3 različne skupine in ženskam povzročil blago bolečino. V prvi skupini so partnerji sedeli drug ob drugem in se dotikali, V drugi skupini so pari le sedeli en poleg drugega brez fizičnega stika, medtem ko so v tretji kupini pare povsem ločili v ločene prostore. Ugotovitve so pokazale, da so ženske, ki so se držale za roko s partnerjem, čutile najmanj bolečine, več bolečine pa so čutile ženske drugih dveh skupin, ki s partnerjem niso imele bližnjega stika.
 
Čeprav je to majhna raziskava, je to velik opomnik tega, koliko pomeni človeški dotik in človeška bližina. V modernem svetu smo namreč razvili mnogo načinov komunikacij in pozabili na pomembnost drugih fizičnih komunikacij. Ta raziskava torej osvetljuje pomembnost medsebojnega dotika. Dotik in objem torej dokazano zdravita!
 

PREBERITE TUDI: Tako je bolečina povezana s čustvenimi težavami

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo