Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija razkriva, pri katerih letih je naša samopodoba na vrhuncu in zakaj

21. sep 2020 9:25
0

Oglasno sporočilo

... želimo, saj se vedno vprašamo, kaj bodo mislili drugi. Ko čakamo, da končno odrastemo, tam nekje pri dvajsetih letih, se zares počutimo najbolj samozavestne, kar smo kdajkoli bili. Toda študija, ki analizira samopodobo, in ki je zajela približno 165.000 udeležencev, je pokazala, da naša dvajseta leta dejansko niso starost, ko je naša samopodoba najboljša.

Otroška samopodoba raste

Raziskave so pokazale, da se samopodoba poveča v obdobju od 4. do 11. leta. Eden od možnih razlogov za to je, da se otroci v tem obdobju začnejo počutiti vedno bolj samostojno. In ker se naučijo stvari početi sami, jim to pomaga povečati samozavest. Seveda, le v primeru, če imajo ljubečo družino in primerno okolje za rast.

Najstniška samopodoba ostane ista

Nekatere starejše študije so pokazale, da se samozavest v mladosti zmanjšuje. Menili so, da je to povezano s prehodnim obdobjem. Najstniki začnejo hoditi v srednjo šolo in doživljajo čustvene in fizične spremembe, ki bi lahko vplivale na njihovo samopodobo. Lahko se tudi začnejo pogosteje primerjati z drugimi in se počutijo manj samozavestne. Vendar sedanje raziskave kažejo, da se stopnje samozavesti pri 11 do 15 letih ne spremenijo. Poleg tega se pri 15 letih samozavest začne drastično povečevati.

Samopodoba odraslih zopet raste

Samozavest in samospoštovanje še naprej rasteta tudi v odrasli dobi. V tem obdobju razvijamo zrele osebnostne lastnosti. To je zato, ker prevzemamo nove družbene vloge, ki od nas zahtevajo, da smo bolj odgovorni, vestni in čustveno stabilni. Ko smo torej v razmerju ali imamo službo ali postanemo starši, to izboljša naše zrele lastnosti. To pa izboljša našo samozavest in samospoštovanje.

Tukaj doseže svoj vrhunec

Pri starosti 60 do 70 let ljudje dosežejo najvišjo stopnjo samopodobe. Po tem pa začne rahlo upadati, nato pa močno upada po 90. letu starosti. To je lahko povezano z dejstvom, da izgubijo partnerje in socialne vloge. Na žalost to lahko povzroči depresijo, nekatere motnje in škoduje njihovemu splošnemu počutju.

PREBERITE TUDI: Uporaba dišečih izdelkov izboljša počutje in samopodobo

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."