Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: neprivlačni ljudje nosijo maske tudi po koncu pandemije

8. feb 2023 16:16
0

Oglasno sporočilo

... sploh kadar so motivirani, da bi naredili dober vtis.

To je pokazala nedavna študija, objavljena v znanstveni publikaciji Frontiers in Psychology.

Ker nekateri vztrajno še naprej nosijo maske – medtem ko jih številni drugi z veseljem opustili – so raziskovalci z Nacionalne univerze v Seulu predlagali, da na odločitve teh ljudi morda vpliva psihološka spremenljivka.

"Naši rezultati so dosledno pokazali, da so bili posamezniki, ki so se dojemali kot neprivlačni, bolj pripravljeni nositi masko, saj so verjeli, da bo to koristilo njihovi privlačnosti," so zapisali avtorji v poročilu. "Naše ugotovitve kažejo, da lahko nošenje maske preide iz samozaščitnega ukrepa med pandemijo COVID-19 v taktiko samopredstavitve v obdobju po pandemiji."

Vendar raziskovalci poudarjajo, da vpliv samozaznavne privlačnosti na namero nošenja maske velja le za primere, ko so ljudje motivirani da naredijo dober vtis. To je povedal soavtor študije, Incheol Choi, profesor psihologije na Seulski nacionalni univerzi v Seulu v Južni Koreji.

"Nič ni nenavadnega, če odkrijemo, da je obstajala nenamerna korist za posameznike, katerih samopodoba je bila negativna," je povedal Edwards, ki ni sodeloval v študiji.

Maske so prekrile izraze obraza

"Samopodoba, kar se tiče privlačnosti, je opredeljena kot posameznikova samopodoba ali prepričanje o njegovem telesnem videzu," je zapisano v študiji. 

"Za mnoge so maske zakrivale izraze negativnih čustev v medosebnem okolju," je povedal Edwards iz Severne Karoline. "Za druge so zakrivale obraze tistih, ki so se imeli za neprivlačne."

Študija je predvidevala, da tisti z višjo samooceno privlačnosti redkeje nosijo masko, ker jim maska otežuje ustvarjanje dobrega vtisa na druge.

Raziskovalci so se osredotočili na tri študije, ki so v ZDA anketirale udeležence o njihovi samozaznavni privlačnosti in njihovem vedenju pri nošenju maske v scenarijih zaposlitvenega razgovora. Raziskovalna skupina je preučevala okolja zaposlitvenih razgovorov, ker je to področje, "kjer telesni videz intervjuvancev znatno vpliva na rezultate razgovora", kot je zapisano v poročilu. 

"Namen prve študije je bil pokazati, ali način, kako ljudje dojemajo svojo privlačnost, vpliva na to, kako si oblikujejo prepričanje o privlačnosti z obrazno masko – in ali to prepričanje vpliva na njihovo nošenje maske," je povedal Choi.

Nato so 244 preučevanih oseb prosili, naj si predstavljajo, da so prejele elektronsko sporočilo za razgovor za službo. Vprašali so jih, ali bi med razgovorom za službo nosili masko – in ali bi jih tisti, ki bi jih intervjuvali, zaradi nošenja maske dojemali kot bolj privlačne.

"Rezultat kaže, da tisti, ki se dojemajo kot privlačne, menijo, da bo maska zmanjšala njihovo privlačnost, in zato manj verjetno nosijo obrazne maske," je dodal Choi.

Druga študija je potrdila ugotovitve prvega poskusa s 344 udeleženci, "tudi ob nadzoru drugih alternativnih prepričanj – in sicer prepričanj o verodostojnosti/kompetentnosti maske".

Povprečna starost udeležencev v vseh študijah je bila približno 33/34 let, ženske pa so predstavljale več kot polovico udeležencev vsake študije.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 4 dnevi
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vintage obleke so v zadnjih letih vse bolj priljubljena izbira na rdeči preprogi – od Oskarjev do Met Gala in vseh vmes.