Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: mačke se navezujejo na svoje lastnike kot se otroci navezujejo na starše

15. feb 2023 14:12
0

Vendar raziskava potrjuje to, kar trdijo lastniki mačk: da so krepko v zmoti.

V študiji, objavljeni v znanstveni publikaciji Current Biology, so dokazali, da se mačke na svoje lastnike navežejo podobno kot otroci na svoje starše.

Raziskovalci z državne univerze v Oregonu so poudarili, da je narejenih več študij o socialnem spoznavanju psov kot mačk, čeprav mačke že dolgo živijo v človeškem okolju in, tako kot psi, živijo v skupinah.

"Kljub manjšemu številu študij o mačkah pa te raziskave kažejo, da zelo podcenjujemo socialno-kognitivne sposobnosti mačk," so zapisali.

Da bi raziskali to možnost, so test, ki se uporablja za ocenjevanje stilov navezanosti pri psih in primatih, izvedli s tri- do osemmesečnimi muckami in njihovimi lastniki. Vsaka mucka je bila dve minuti v sobi s svojim lastnikom, ki jo je nato pustil samo in se čez dve minuti vrnil.

Raziskovalci so na podlagi meril za ocenjevanje navezanosti pri dojenčkih in psih 70 muck razvrstili v različne stile navezanosti, in sicer na podlagi njihovega vedenja, ko so se ponovno srečali z lastniki.

 • Varno navezane mucke so se obnašale bolj mirno in so se enako dolgo zadrževali v bližini lastnika kot pri pregledovanju prostora.
 • Negotovo navezane mucke so se ob vrnitvi lastnika izogibale lastniku, se obnašale prikupno do njega (na primer tako, da so mu zlezle v naročje in se niso hotele premakniti), ali pa so pokazale kombinacijo obeh vrst vedenja.

Na splošno je bilo 64,3 % muck varno navezanih, 35,7 % pa negotovo navezanih, kar je približno enak odstotek kot pri otrocih in psih.

Študija tudi kaže, da ko mlada mucka enkrat vzpostavi stil navezanosti, ta ostane sčasoma precej stabilen. Ko so raziskovalci približno polovico muck dodelili v usposabljanje in socializacijo z lastniki, se odstotki varno in negotovo navezanih mačk, ki so bile deležne usposabljanja, niso bistveno razlikovali od tistih, ki niso bile deležne usposabljanja, kar kaže na verjetnost, da imajo pri stilu navezanosti lahko pomembno vlogo tudi temperament in drugi dedni dejavniki. V skladu s temi ugotovitvami so pri ponovitvi poskusa ocenjevanja navezanosti z 38 odraslimi mačkami ugotovili približno enake odstotke kot pri mladih muckah.

Rezultati študije kažejo, da večina mačk uporablja človeka kot vir tolažbe, je v izjavi povedala glavna avtorica Kristyn Vitale, raziskovalka v laboratoriju za interakcijo med ljudmi in živalmi na univerzi OSU.

Mačke so družabna bitja, ki imajo enako globoko sposobnost oblikovanja navezanosti na svoje skrbnike kot otroci in psi, a žal jih mnogi podcenjujejo.

PREBERITE TUDI: Mačke imajo čisto posebno, globlje poslanstvo

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Postenje je ena najbolj zdravih stvari, ki jih lahko naredimo zase.