Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: Izogibanje soncu pušča čedalje hujše posledice na zdravju

30. maj 2023 14:20
0

Oglasno sporočilo

Če poslušamo stroko in uradna priporočila, bi bilo skorajda najbolje, da bi se med marcem in oktobrom pred soncem poskrili kar v jame – a raziskave kažejo, da največji zdravstveni problem v zadnjih letih predstavlja ravno izogibanje soncu, ki je posledica neprimernih in zavajajočih svaril 'stroke'.

»Namen tega članka je opozoriti medicinsko skupnost in organe javnega zdravja na vse več dokazov o koristih izpostavljenosti soncu za zdravje, ki kažejo, da je nezadostna izpostavljenost soncu pomemben javnozdravstveni problem,« so zapisali avtorji študije.

Študije v zadnjem desetletju namreč jasno kažejo, da je nezadostna izpostavljenost soncu vzrok za kar 340 000 smrti v Združenih državah Amerike in 480 000 smrti v Evropi na leto ter večjo pojavnost raka dojk, raka debelega črevesa in danke, hipertenzije, srčno-žilnih bolezni, presnovnega (metabolnega) sindroma, multiple skleroze, Alzheimerjeve bolezni, avtizma, astme, sladkorne bolezni tipa 1 in kratkovidnosti.

Vitamin D že dolgo velja za glavni – ne pa tudi edini – vzrok ugodnih učinkov izpostavljenosti soncu. Vendar pa ni bilo prepričljivo dokazano, da bi peroralno dodajanje vitamina D dovolj zanesljivo preprečevalo zgoraj navedene bolezni.

Drugi zaščitni mehanizmi vključujejo sproščanje dušikovega oksida iz kože in neposredne učinke ultravijoličnega sevanja (UVS) na celice periferne krvi. Ti dokazi skupaj kažejo, da bi bilo veliko bolj pametno, če bi ljudje poskrbeli za zadostno izpostavljanje kože soncu.

Da bi zmanjšali škodo zaradi pretirane izpostavljenosti soncu, je treba seveda paziti, da preprečimo sončne opekline, soncu pa se je treba v sezonah z visokimi vrednostmi v okolju izpostavljati previdno in postopoma, da koža razvije odpornost – od 5 do 30 minut na dan (odvisno od tipa kože in UV indeksa).

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.