Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Strokovnjaki odsvetujejo uporabo umetnih sladil

17. maj 2023 12:21
0

Oglasno sporočilo

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO/WHO) je v ponedeljek objavila smernice, v katerih odsvetuje uporabo umetnih sladil za hujšanje ali obvladovanje nenalezljivih bolezni, saj ni dokazov o dolgoročnih koristih teh izdelkov.

Svetovna zdravstvena organizacija je tudi opozorila, da je uporaba umetnih sladil lahko povezana s sladkorno boleznijo tipa 2, boleznimi srca in ožilja ter prezgodnjo umrljivostjo. V začetku tega leta je bila objavljena študija, ki je pokazala možno povezavo med priljubljenim sladilom brez sladkorja eritritol in možgansko kapjo, srčnim infarktom, krvnimi strdki in smrtjo.

"Nadomeščanje sladkorje s sladili dolgoročno ne pomaga pri nadzoru telesne teže. Ljudje morajo razmisliti o drugih načinih za zmanjšanje vnosa sladkorja, kot je uživanje živil z naravno prisotnimi sladkorji, na primer sadja, ali nesladkanih živil in pijač," je v izjavi povedal Francesco Branca, direktor SZO za prehrano in varnost hrane.

Branca je opozoril, naj ljudje na splošno zmanjšajo sladkost svoje prehrane, saj smo navajeni na čisto presladke okuse – idealno se je navaditi, da ničesar ne sladimo.

Najpogostejša umetna sladila, ki jih ljduje uporabljajo, so acesulfam K, aspartam, advantam, ciklamate, neotam, saharin, sukralozo.

Sicer pa je najboljše naravno sladilo, ki je hkrati tudi naravno zdravilo, nesegrevan oz. surovi med.

PREBERITE TUDI: Aspartam, skrivni narkotik, ki povzroča odvisnost

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  V zadnjem času se na družbenih omrežjih pojavlja naval svetlejših odtenkov las.