Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Strokovnjak pojasnil, zakaj ne bi smeli spati na trebuhu

7. avg 2023 9:16
0

Ali pa spite na trebuhu in tudi zaspite lahko le tako, da se namestite na trebuh. Če sodite med slednje, boste morda po tem članku razmisliti o svojem položaju. Strokovnjaki namreč pravijo, da lahko s takšnim spanjem noč za nočjo poškodujete vrat in hrbtenico.

Zakaj ne bi smeli spati na trebuhu?

Strokovnjaki že dolgo razpravljajo o tem, ali je spanje na trebuhu škodljivo za telo ali ne. Konec koncev ima tudi spanje na hrbtu svoje slabosti – med drugim spalna apneja in smrčanje. Vendar pa strokovnjaki pravijo, da spanje na trebuhu pomeni tveganje za težave z vratom in hrbtenico, če v tem položaju preživijo več ur na noč.

1. Hrbtenica

Glavna težava spanja na trebuhu je, da je večina vaše teže osredotočena na sredino telesa. To obremenjuje hrbtenico in skoraj onemogoča ohranjanje nevtralnega položaja hrbtenice vso noč. Zaradi tega imajo tisti, ki spijo na trebuhu, pogosteje bolečine v hrbtu ali na drugih področjih kot tisti, ki spijo na hrbtu.

Hrbtenica je pomemben del skeletnega sistema in vpliva na preostalo telo. Obremenitve hrbtenice ali nepravilno postavitev lahko povzročijo bolečine in nelagodje tudi na drugih področjih. Pogosta težava sta tudi mravljinčenje in odrevenelost, ker so drugi deli telesa zaspali. Zaradi vsega tega se lahko zbujate oz. slabše spite.

2. Vrat

Če spite na trebuhu, morate seveda obrniti glavo na levo ali desno, da bi lahko dihali. To pomeni, da se mora vaš vrat, ki je le zgornji podaljšek hrbtenjače, zasukati. S tem se spet poruši naravna poravnava. Neželene bolečine v vratu so še najmanjša težava – zgodi se lahko celo hernija diska. 

3. Gube

Sicer ne gre za zdravstveno težavo, a gube niso nekaj, česar bi se kdorkoli veseli. Spanje na trebuhu pomeni, da je ena stran vašega obraza ves čas na blazini, kar pritiska, vleče in razteza kožo. Če to počnete vsako noč, se vam lahko na obrazu sčasoma pojavijo nove gube. Izogibanje neželenim gubam je lahko najboljša motivacija za mnoge ljudi, ki želijo čim dlje ohraniti mladosten videz.

4. Nosečnost

Seveda je spanje na trebuhu v pozni nosečnosti povsem nemogoče, vendar tudi v zgodnjem obdobju ni dobra ideja. Za vaše telo bo dodatna teža na sredini le še bolj obremenjevala vašo hrbtenico. Tudi vašemu otroku bo bolje, če boste spali na hrbtu ali boku, saj tako ne bo tekmoval za prostor z vašim ležiščem. 

Kaj storiti, če spite na trebuhu

Tisti, ki imajo težave s smrčanjem ali spalno apnejo, vedo, da spanje na hrbtu ne pride v poštev – še zlasti če si sobo delijo z nekom drugim. Če že vse življenje spite na trebuhu in težko zaspite na drug način, obstajajo možnosti, da ta položaj bolje prilagodite svojemu telesu. Prva možnost je, da ne uporabljate vzglavnika – če pa ga uporabljate, uporabite tankega. Tako bo vaš vrat ostal v boljšem položaju.
Nato pod medenico položite vzglavnik. To bo podprlo vašo medenico in hrbtenico, saj bo hrbtenica ostala v bolj nevtralnem položaju.
Ko se zjutraj zbudite, se raztegnite. Že nekaj minut enakomernega raztezanja na obeh straneh telesa vam lahko pomaga, da se hrbtenica po noči na trebuhu ponovno poravna. Raztezajte se počasi in nežno, da se telo ogreje. Če se takoj po vstajanju iz postelje preveč raztegnete, lahko na koncu nategnete ali poškodujete mišico.

Raznolikost je ključnega pomena

Številni strokovnjaki menijo, da raznolikost ni le začimba življenja, temveč tudi ključ do zdravega spanja. To primerjajo z delavci v tovarnah ali športniki, ki vedno znova izvajajo iste ponavljajoče se gibe. Pri teh ljudeh obstaja večje tveganje za poškodbe zaradi preobremenitve. Enako se lahko zgodi, če več let zaporedoma spite v istem položaju.

Naše telo ima rado raznolikost.

Če to berete, ker spite na trebuhu, vzemite to kot namig za spremembo. To bo bolje za vaše dolgoročno zdravje in dolgoživost.

PREBERITE TUDI: Spanje je osnova zdravja, a verjetno delate te napake

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.