Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Spanje za vikend ne odtehta pomanjkanja spanja čez teden

15. okt 2013 8:00
2

Oglasno sporočilo

... premalo ali celo nič gibanja – je tudi pomanjkanje spanja. Tako imajo odrasli, ki jim tekom tedna primanjkuje spanja, za konec tedna navado malo dlje spati, v prepričanju, da s tem nadoknadijo tedenski primanjkljaj spanja. A žal se poskus kompenzacije tu ne izide.

Raziskave so že večkrat pokazale, da ima že nekaj dni pomanjkanja spanja negativen vpliv na zdravje, med drugim zaspanost tekom dneva, slabša zbranost in produktivnost, porast vnetnih procesov v telesu, upad imunskega sistema, slabša regulacija sladkorja v krvi, povišan krvni tlak, pa tudi skrajšanje življenjske dobe ipd., zadnja raziskava pa je pokazala, da spanje za vikend žal ne nadomesti pomanjkanja spanja tekom delovnega tedna.

V raziskavi je sodelovalo 30 prostovoljcev, ki so tekom tedna spali premalo, za vikend pa dlje časa, da bi nadoknadili tedensko pomanjkanje. Tekom tega testa so jim raziskovalci merili zdravstveno stanje in sposobnosti in ugotovili, da so bili po pomanjkanju spanja veliko bolj zaspani tekom dneva, a so se po spanju za konec tedna regenerirali. Znaki vnetnih procesov v telesu so prav tako močno narasli, a so se prav tako vrnili na normalno raven po regenerativnem spancu – a sposobnost koncentracije, ki jim je prav tako upadla, se po 'vikend spanju' ni izboljšala, kar je potrdilo, da regenerativni spanec za konec tedna z željo nadomestiti primanjkljaj, na tem področju žal ne deluje.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanja pospešuje staranje kože
 

Po 5 dneh pomanjkanja spanja so bili udeleženci veliko bolj zaspani tekom dneva, težje so se zbrali in koncentrirali, bili slabše produktivni in se jim je odvijalo več in intenzivnejših vnetnih procesov v telesu. Znanstveniki so tako zaključili raziskavo, ki je bila objavljena v American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, z ugotovitvijo, da dva dneva spanja za regeneracijo ne zadostujeta, da bi se organizem v resnici popolnoma obnovil in optimalno deloval, kar je še posebej pomembno za ljudi z zahtevnejšimi in odgovornejšimi poklici (zdravniki, medicinske sestre, vozniki, piloti …).

Foto: healthtap.com

2

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 15. okt 2013 20:47

    Tulip, sva že 2. Če dodam še celodnevno sedenje (http://www.planet-lepote.com/prevec-sedenja-zelo-skoduje-zdravju), v zadnjem času skoraj odsotnost gibanja ... Glmp. Unhappy
    TIME4CHANGE!

   0
   • Tulipan

   • 15. okt 2013 19:22

    Oh, jaz sem tudi ena izmed teh kampanjskih spalcev ob koncih tedna, ker mi čez teden nikakor ne znese dovolj in kvalitetno spat :(.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Maščobne kisline omega-3 so pomembne za ohranjanje splošnega zdravja vašega otroka.