Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Slovenski estradniki opozarjali na pasti zasvojenosti z družbenimi omrežji

10. nov 2022 9:46
0

Oglasno sporočilo

Pred 11. novembrom, ko obeležujemo Svetovni dan boja proti zasvojenosti, so ustvarjalci pop-rock muzikala Povodni mož in predstavniki društva Log Out pred Mestno hišo v centru Ljubljane ozaveščali o pasteh, ki jih prinaša pretirana raba družabnih omrežji.

V pravi udarniški akciji so gledališki ustvarjalci in nevladniki skupaj opozarjali, da lahko tako kot druge vrste vedenjskih zasvojenosti stalna ali pretirana uporaba družabnih omrežij škodljivo vpliva na način, kako naši možgani delujejo. V sklopu dogodka so skozi igro, ples in pogovor zbrane ozaveščali o posledicah tovrstne zasvojenosti in kam se obrniti za pomoč.

Kot je na dogodku povedala Živa Ahac z društva LOG OUT, kjer otrokom in mladostnikom nudijo psihološko pomoč in preventivne aktivnosti, so "najstniki med največjimi uporabniki družbenih medijev. V zadnjih letih so strokovnjaki odkrili vedno več zaskrbljujočih povezav med družbenimi omrežji in težavami v duševnem zdravju, od stisk do hudih depresij. Prav mladostniki so na tem področju najbolj ranljivi, saj v tem življenjskem obdobju še iščejo ter gradijo svojo identiteto in samopodobo."

Dogodek pred Mestno hišo PRIPRAVLJENI NA ODKLOP? so s plesnimi in pevskimi točkami povezovali igralci z muzikala Povodni mož, ki prav tako naslavlja tematiko zasvojenosti z družbenimi omrežji. Gre za sodobno interpretacijo Prešernove pesnitve, kjer sta Urška in Povodni mož vplivneža na družabnih omrežjih. Urško namesto v Ljubljanico PM odvede v digitalni svet površinskih všečkov, kjer spozna, da ni vse tako, kot izgleda na prvi pogled. Kot je dejal Luka Markus, igralec v Povodnem možu: "Posodobljena zgodba o Povodnem možu se nam zdi primerna platforma, da na te pasti opozorimo. Ekipa je Prešernovo zgodbo prestavila v naš čas, ko Urško ugrabljajo socialna omrežja, ki so nekakšen novodobni vrtinec."

Producentka muzikala Povodni mož, Vesna Starina, je poudarila, da "ljudje vseh starosti uživamo v stiku z družino in prijatelji prek družabnih omrežij. Toda uporaba družabnih omrežji je za najstnike veliko bolj zapletena, saj morajo ti med odraščanjem pridobiti občutek individualnosti in identitete ter najti močne povezave s posamezniki, ki so vredni zaupanja. O tem govori tudi spektakel Povodni mož, kjer sta Urška in Povodni Mož predstavljena kot vplivneža. Družbena omrežja lahko mladim pomagajo, z nepravilno rabo pa jih lahko tudi ovirajo pri doseganju teh ciljev na njihovi poti proti odraslosti."

Boris Veler, direktor društva LOG OUT je izpostavil: "Mladi se pogosto primerjajo s svojimi vrstniki, tako v resničnem življenju kot tudi na spletu. Zato lahko zasvojenost s socialnimi omrežji negativno vpliva na samozavest. Nizka samopodoba je glavni vzrok številnih težav v duševnem zdravju, vključno z depresijo, motnjami hranjenja, samopoškodovalnim vedenjem in zlorabo substanc. Zato če sumite, da ste zasvojeni s socialnimi omrežji, ne oklevajte in se za pomoč pri tej vrsti zasvojenosti obrnite na strokovnjaka za duševno zdravje."

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.