Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Slaba drža pospešuje staranje in pušča trajne posledice na zdravju

14. apr 2017 9:10
1

Oglasno sporočilo

... pred računalnikom. Poleg tega, da to slabo vpliva na hrbet in nam v starosti povzroča težave, pa so znanstveniki ugotovili tudi, da zgrbljena drža pravzaprav pospešuje staranje in tudi pripomore k bolečinam in slabši mobilnosti.

zgrbljena_drza

Zaradi zgrbljene drže za študijskimi, pisarniškimi in računalniškimi mizami, naj bi od 25. leta dalje vsi ljudje imelo tako imenovano sarkopenijo, to je upadanje oz. zmanjševanje mišične mase, v povprečju pa naj bi izgubili kar skoraj 100 gramov mišic na leto! Največja težava naj bi bila slabenje trebušnih mišic kot posledica dolgoletnega sedenja v zgrbljenem položaju, kar povzroča neenakomerno obremenitev diska v spodnjem delu hrbta.

PREBERITE TUDI: Nepravilna drža - ko te uniči tisto, brez česar ne moreš delati

Raziskovalci pravijo, da če pogledamo okoli sebe, bomo videli veliko ljudi, starih preko 50 let, ki imajo že razvito sarkopenijo, med njimi pa naj bi bilo še posebej veliko žensk. V srednjih letih se namreč zaradi življenjskega sloga (veliko sedenja, premalo ali nič gibanja, debelost …) čedalje slabše držimo, naše telo in možgani pa kar pozabijo na to, da se ne držimo pravilno in da to prinaša hude posledice.

Strokovnjaki zato priporočajo, da sedimo in hodimo čim bolj pokončno ter da se skušamo večkrat na dan s hrbtom nasloniti ob steno in čim bolj zravnati. Takšno držo pa moramo ohraniti tudi pri hoji in pogosteje kot bomo to počeli, bolj bodo naše trebušne in hrbtne mišice navajene na to, da nam morajo nuditi kakovostno oporo.

To sicer ne garantira popolne preprečitve sarkopenije – za to bo potrebno narediti še kaj več, in sicer se redno gibati, saj zadnje raziskave kažejo, da je trening s težo najboljši način preventive in ohranjanja mišične mase. Seveda pa je preventiva vedno boljša in bolj učinkovita kot kurativa, zato začnite takoj, da ne bo nastalo preveč (nepopravljive) škode.

PREBERITE TUDI: Lepa drža telesa za dobro zdravje in samozavesten videz

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Aralyn

   • 20. okt 2011 22:59

    Teli članki so pa res super, odkar sem prebrala, se tudi na ulici kar popravim. Smile Sploh pa vsakič ko odprem portal in me tale slikica opozori, da sem spet sključena pred računalnikom. Res obupno, spreminjamo se v en tak cmokec zarad vsega tega sedenja. :/

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če ste zaenkrat izpuščale temne ustnice, misleč, da gre za kratkotrajen trend, je morda sedaj pravi trenutek, da jih le poizkusite.