Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Rjava barva je večna klasika notranje opreme, s katero nikoli ne morete zgrešiti

6. apr 2022 12:12
0

Oglasno sporočilo

Po letih minimalističnega dekorja in skoraj prazni barvni paleti so ponovno doživele vzpon bogate, drzne barve. Če pa vam intenzivni odtenki, ki so v trendu zadnje čase, niso všeč, imamo za vas dobro novico: zemeljski toni – še posebej odtenki rjave barve – se v letu 2022 prav tako vračajo v velikem slogu.

Kaj je pri rjavih odtenkih tako navdušilo ljudi in kako jih vključiti v svoje oblikovalske načrte, ne da bi nehote ustvarili neželeno retro vzdušje?

1. Rjava je pomirjajoč zemeljski ton

Čeprav so se priljubljene barve v zadnjem desetletju ohladile - v ospredju so taupe, siva in bela - so arhitekti začeli ogrevati svoje prostore.

Zdaj se od hladnih sivih in svetlih belih barv preusmerjajo k toplejšim tonom, kot so rjava, rjasta in zelena. Rjava je neverjetna klasična barva, ki se poda na skoraj vsako paleto. Najboljše barve, ki jih vključujemo v notranjo opremo, so barve, ki jih najdemo v naravi, in rjava je ena najboljših, saj deluje kot nevtralna in prizemljujoča barva.

2. Rjava dodaja barvo in teksturo

V nasprotju z drugimi barvami lahko rjava v prostoru opravi veliko težkega dela, saj se dobro obnese v skoraj vsakem materialu. 

Notranje oblikovanje in moda sta tesna prijatelja, ko gre za to, kaj je 'in'. V zadnjem času se v obeh pojavlja vedno več rjave barve; pri notranjem oblikovanju se je to pokazalo pri izbiri lesa. Ljudje se ne bojijo več uporabljati bogatega, toplega lesa.

Rjava se dobro obnese tudi v tekstilu, lahko pa se rjava barva pojavi tudi v obliki talnih oblog, lesenega pohištva in usnja. Prostoru lahko res doda veliko teksture in slojevitosti.

3. Rjava poudarja naravnost

Rjava barva se tako dobro obnese med različnimi teksturami tudi zato, ker je tako naravna.

Rjave barve je v naravi zelo veliko, zato bo iskanje načinov, kako jo vključiti v njeno naravno obliko, vedno videti posebno – pomislite na izpostavljene tramove, usnjen stol ali kavno mizico z lesenim robom.

4. Rjava barva vključuje veliko odtenkov

Kot pri vseh barvah je tudi rjava v resnici krovni izraz za široko paleto odtenkov. Zato je pomembno, da razmislite, kaj imate v mislih, ko pomislite na rjavo barvo.

Zdaj za barve sten uporabljamo veliko taupe barve, ki je topla in hkrati nevtralna. Rjava barva v globoki, nevtralni obliki, je osnovna barva v svetu oblikovanja. Ne gre torej za rdečkasto rjavo barvo, ki smo jo videli v 90. letih na parketu, ampak za bolj sivkast ton, ki se ujema s številnimi priljubljenimi barvami.

Ton rjave barve lahko vpliva na celotni prostor, zato je pomembno, da ga izberete pravilno. Obstaja veliko odtenkov rjave barve, zato pametno izbirajte, če želite imeti celoten prostor v rjavih tonih.

5. Rjava se dobro ujema z vsako paleto

Če vas skrbi, kako rjavo barvo kombinirati s pravimi barvnimi poudarki, se večina oblikovalcev strinja, da bo ustrezala skoraj vsaka barva – odvisno le od tega, kakšen videz želite doseči. 

Rjava je klasična, brezčasna in nevtralna barva, ki se odlično ujema z drugimi barvami. Čokoladno rjave zofe, zlasti temne, so praktične in nevtralne. Rjave zofe ogrejejo popolnoma belo sobo; vemo pa, kako priljubljene so bele stene.

Temno rjava se dobro ujema z mehkejšimi barvami, kot sta svetlo modra in rdečkasta - obe sta zelo trendovski.

6. Mešanje rjavih barv je zapleteno, vendar se ga splača narediti

Tako, kot je lahko zapleteno mešanje materialov, kot so kovine ali les, je lahko zapleteno tudi mešanje odtenkov rjave barve. Vendar je mešanje odtenkov ključnega pomena za svež videz. Z uporabo različnih rjavih tonov in tekstur lahko preprečimo, da bi se prostor zdel običajen in pretirano ujemajoč.

Zato si vzemite za pravilo, da ocenite celotni prostor. Pri kombiniranju lesenih talnih oblog z omarami izberite nekaj odtenkov svetlejšo ali temnejšo barvo, pri čemer ne pozabite, da bodo zaradi vodoravnih in navpičnih površin barve izgledale različno.

To še posebej velja za prostore, kot je kuhinja. Vedno se igramo z odtenki rjave barve, zlasti z lesenimi omaricami in talnimi materiali. Običajno začnemo s srednje rjavim odtenkom tal, nato pa se z drugimi zaključnimi deli poigramo s svetlejšimi ali temnejšimi.

7. Rjava je odlična barva za poudarke

Če še niste pripravljeni na večje površine rjave barve, pa je rjava osupljiva barva za poudarek.

Preproge, stranske mizice ali tapete z rjavo barvo kot osnovo so odlični načini za uporabo temnejše barve, ne da bi prostori postali kompaktni ali stari. Poleg tega lahko z mešanjem rjavih poudarkov z modernejšimi materiali, kot je marmor, ustvarimo čudovite kombinacije barv in tekstur.

Rjave stene lahko na primer v prostor vnesejo toplino in dramatičnost ali pa ustvarijo razkošen občutek na oblazinjenju. Če vam je rjava barva všeč že zdaj, jo uporabite pri elementih, ki jih boste lahko v prihodnosti posodobili, kot sta barva in tkanina.

PREBERITE TUDI: To so trendi notranje opreme v letu 2022

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 6 dnevi
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vintage obleke so v zadnjih letih vse bolj priljubljena izbira na rdeči preprogi – od Oskarjev do Met Gala in vseh vmes.